Ogródek Pszczółki cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.2

Post »

cyklameny sa piękne, delikatne ale utrzymać ich jest bardzo trudno, przerabiałam to wielokrotnie co prawda domowe.
Sadzonki pelargonii robiłam i w tym roku mam zamiar nie jestem zbyt mocno obcykana ale trzymam w donicy w domu podlewam nieco mniej a dopiero w połowie stycznia robię sadzonki, nie dawałam ukorzeniacza wcześniej/nie wiedziałam że takowy istnieje/ :oops: w tym roku moje sadzonki poszły w dobre ręce jako prezent - kwitły całe lato.
Miłego wieczoru
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Wiesiu widzę że masz okazję kupić kilka piękności o połowę taniej ale i ta cena w Ero
mnie przeraża.Gdy byłam w Wiedniu w maju widziałam róże w granicy 6 i 9 Euro to była względna
cena dla nas.Szkoda że urok naszych ogrodów kończy się i trzeba znowu tak długo czekać na
ponowny ich urok.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie sobotnio i deszczowo
oliwka pisze:No to może jednak, jak trwało to trochę czasu zanim padły, coś im nie odpowiadało?
One powinny chyba mieć cały czas lekko wilgotną glebę i nie należy ich sadzić między korzeniami drzew.
Oliweczko, zdania sa bardzo podzielone co do uprawy tego cyklamena. Ponoć pochodzi z regionów śródziemnomorkich gdzie kolonizuje
niesamowicie podleśne obszary. Więc jedni mówią że bardzo dobrze znosi suszę letnią a inni że potrzebna mu przepuszczalna ale wilgotna ziemia
nawet latem. A do tego nie lubi zbytniej wilgoci bo gnije. Słońce albo pół cień, dla jednych albo półcień nawet całkowity cień dla innych.
Do tego ponoć według niektórych bardzo dobrze rośnie pod drzewami, nawet pod dębami a szczególnie lubi pod orzechami laskowymi i korzenie mu nie
przeszkadzają. A u mnie jedyny co przetwarł to ten który jest najdalej od trzonu drzewa, tam gdzie było najwięcej światła i nawet trochę słońca
latem, choć korzenie są wszedzie. Jeszcze żyje choć nie kwitnie, A w zeszłym roku miał takie maciupińkie kwiatki.
Trudno sie połapać co on naprawdę lubi. Moje miały może za sucho latem, albo za mokro zimą, albo złapały grzyba bo ponoć są bardzo wrażliwe.
Spróbuję jakieś inne miejsce na przyszły raz i zobaczę co to da.
Uściski ;:7

Taruś, ponoć te ogrodowe cyklamenki są łatwiejsze w uprawie i jeśli im się podobają warunki to bardzo dobrze i szybko się rozmnarzają.
Sadzonki z pelargoni muszę zrobić troszkę wcześniej bo jeśli będą mrozy w grudniu albo styczniu to może paść zanim się za nie zabiorę. Poczekam
do początku grudnia i chyba będzie OK. ;:113
Serdeczne pozdrowionka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

danutab pisze:Wiesiu widzę że masz okazję kupić kilka piękności o połowę taniej ale i ta cena w Ero
mnie przeraża.Gdy byłam w Wiedniu w maju widziałam róże w granicy 6 i 9 Euro to była względna
cena dla nas.Szkoda że urok naszych ogrodów kończy się i trzeba znowu tak długo czekać na
ponowny ich urok.
Danuśku, ceny na piekności u nas niestety bardzo rosną w górę co roku i coraz częściej sie spotyka te cytowane przez Alutkę, tak że powoli się
przyzwyczajamy. Tylko nie trzeba je porównywac do waszych pensji bo włosy dęba staną. ;:116
U mnie też ogród powoli szykuje się do zimy ale na pewno dużo wolniej niż u was.
Choć widziałam w Twoim ogródku jeszczce tyle pięknych kwiatów nawet pod lekką biała kołderrką. ;:154 ;:154 ;:154
A zimą pozostanie nam wspólnie wspominanie piekna lata. :heja
Buziaczki ;:79
Wątki Pszczółki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Dziewczynki, na podstawie moich doświadczeń z cyklamenkami ogrodowymi, skłaniałabym się ku twierdzeniu, że one raczej lubią świetlisty cień i suche podłoże. U mnie rosną wokół dużej jabłoni - posadziłam je jako maleńkie, ale kwitnące sadzonki zeszłej jesieni; pięknie mi przezimowały pod warstwą kory, a teraz od sierpnia cały czas kwitną i jest ich coraz więcej.
Obrazek
Obrazek
Wiesiu, miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Daluś, śliczne te cyklamenki i mają taki srebrzysty kolor listków, piękny ;:154
To w takim razie muszą być ich ulubione warunki, lekki pólcień i suche podłoże. Może u mnie za cieniście ? I do tego niczym je nie przykrywam zimą.
Może trzeba by było ? ;:147
Wątki Pszczółki
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rzadko jestem na forum ostatnio, ale dziś przybiegłam do Ciebie nie tylko, aby pooglądać Twoje śliczne roślinki, ale i pogratulować złotka Wiesiu :wink:
Serdecznie Gratuluję Pszczółko ;:80
I mimo brzydkiej pogody dzisiaj, życzę słonecznego popołudnia ;:3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiesiu śliczne te cyklamenki.
Taki słodki, niewinny akcencik w ogrodzie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Ewciu i za słoneczko również choć dzisiaj nam go brak niestety.

Grażynko, prawda że urocze i żałuję bardzo że to nie moje tylko Dali. ;:145 ;:145 ;:145
Moje te białe są jeszcze w donicy i spróbuję je naturalizawać wiosną.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Wiesiu, u mnie cyklamenki rosną w głębokim cieniu i baardzo suchym miejscu i na dodatek niczym nie są ściółkowane, a temperatury przecież znacznie niższe niż u Ciebie. Rosną i kwitną już od kilku lat w jałowym piaszczystym podłożu ;:3
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

mag pisze:Wiesiu, u mnie cyklamenki rosną w głębokim cieniu i baardzo suchym miejscu i na dodatek niczym nie są ściółkowane, a temperatury przecież znacznie niższe niż u Ciebie. Rosną i kwitną już od kilku lat w jałowym piaszczystym podłożu ;:3
Magdziu, to ja już zrozumiałam Dzięki Tobie, gdzie jest problem
EUREKA ;:49 ;:48 One pewnie lubią piaszczyste podłoże. A w moim ciężkim gliniastym butwieją i pewnie nie
dają rady prawidłowo wypucić korzeni. Muszę im dodać trochę piasku przy sadzeniu i pewnie będzie lepiej ! :heja
To samo jest z krokusikami.
W pierwszym roku są piękne w drugim są miniaturki a w trzecim wogle znikają.
Dzięki Magdziu za podpowiedzenie ;:138
Serdecznie Cię ściskam ;:7
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Wiesiaczku, chyba wszystkie cebulowe i bulwiaste roślinki lubią lekkie i przepuszczalne podłoże. Myślę, że rzeczywiście gruboziarnisty piasek zdziałałby cuda w Twoim ogrodzie :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Macie rację! U mnie jest podobnie jak u Pszczółki. Natomiast tam gdzie się więcej postarałam przy sadzeniu (podsypałam piasku pod cebulki) lub gdy ziemia jest w jakimś miejscu nieco lżejsza, lepiej rosną. Niestety cebulki zwykle kupuję w dużych ilościach, chcę posadzić jak najszybciej i zawsze mam nadzieję, że sobie jakoś poradzą... :wink:
W pewnym miejscu ogrodu podejrzewam jednak działalność gryzoni... ;:214 :evil:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

mag pisze:Wiesiaczku, chyba wszystkie cebulowe i bulwiaste roślinki lubią lekkie i przepuszczalne podłoże. Myślę, że rzeczywiście gruboziarnisty piasek zdziałałby cuda w Twoim ogrodzie :lol:
Magdziu, masz na pewno rację. Chociaż lilie, narcyze i tulipany radzą sobie lepiej niż krokusy i cyklamenki. Już myślałam o dodaniu piasku ale
gdzieś wyczytałam że jak jest za dużo gliny i doda sie piasku to się robi prawdziwa zaprawa murarska . :;230 :;230 :;230
Więc dodaję raczej ziemi torfowej albo pruchniczej by poprawić strukturę. Spróbuję w niektórych miejscach dodać trochę piasku i zobaczę czy będzie
lepiej.

Alutko, to potwierdza moje przypuszczenia. A co do podjadaczy to ;:5 bez współczucia
Buziaczki ;:6
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No niestety, podjadacze są wszędzie .
Nawet moje kociury przynoszą do domu coraz więcej miejskich gryzoni.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”