Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kompost - 2cz.

Post »

Nie powinno zaszkodzić, przecież ziemia do doniczek też jest w workach foliowych a dojrzały kompost jest podobny do takiej ziemi.
Dybd33r
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź ;:215 Też m się tak wydaje, ale wolę się upewnić.
Jestem zielony :)
Marek Podlaskie
200p
200p
Od: 26 sie 2012, o 14:12

Post »

Witam.A ja mam pytanie o wrzucenie śliwek mirabelek na kompost.Trochę się obawiam ,bo z pestkami ,mogą wyrosnąć nowe śliweczki.Czy warto to zrobić ,czy jednak ;:223 :;230 Bo mam tego oj trochę ,a pszczółki jakoś słabo konsumują w przeciwieństwie do gruszek ,które uwielbiają.
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21

Post »

Spokojnie możesz wrzucić na kompost owoce z pestkami.Na swój co roku również wrzucam i nic mi jeszcze jak dotąd nie wykiełkowało :;230 a ziemię kompostową na rabaty,warzywnik i nie tylko rozrzucam co 3 lata.
Pozdrawiam Bożena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Ja pestek nie wyrzucam na kompost bo długo się rozkładają i przeszkadzają przy przesiewaniu kompostu.
Pestki czereśni i wiśni suszę i zimą dosypuję do karmników dla kosów.
Pozdrawiam. Gosia
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

U mnie teraz na trawniku więcej chwastów z nasionami niż trawy.Jak skoszę mogę to wrzucić na kompost ?
Mąż Ani
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p

Post »

Też tego nie dałam na kompost, wsadziłam do worka BIO (segregacja odpadów) :D
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Wrzucić możesz ale nasiona chwastów mają jakąś dziwnie długą datę ważności, kiełkują po kilku latach nawet :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Jak komuś zależy na tym aby uzyskać dużo szybciej dużo lepszy kompost to dla uzyskania tego nie ma nic lepszego niż dżdżownice kalifornijskie. Wystarczy wprowadzić 500 a po roku w dobrych warunkach będzie ich już około 10000 albo nawet znacznie więcej i dużo lepszy kompost bo wzbogacony w pożyteczną florę mikro bakteryjną sprzedawany u nas w postaci płynnej jako biohumus powstaje z ich udziałem około 3x szybciej niż bez. Jestem bardzo zaskoczony tym jak szybko te robale przerabiają wszelką biomasę :) .Aby się rozmnażały należy im czasami dostarczyć kartonu,który zawiera dużo potrzebnej do tego celulozy.
perla76
200p
200p

Post »

Czy zużytą drewnianą podściółkę dla zwierząt domowych (prasowane trociny z minimalną ilością kory) pozbawioną kupek-w moim przypadku kocich,można wysypywać na kompost,ewentualnie tylko pod rośliny kwasolubne? Zaznaczę,że ona zawiera koci mocz,bo kupki wyrzucam do toalety.Szkoda tak to marnować,wyrzucając co tydzień na śmietnik.
Pozdrawiam Bożena
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

Moim zdaniem można oczywiście proporcjonalnie do innych składników i ja bym osobiście wymieszał.
Mąż Ani
lordmark
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lis 2013, o 12:18

Post »

Do kompostu można wrzucać wszystko co jest organiczne czyli zarówno trociny, korę i nie przeszkadza że zawiera ona mocz koci ani żaden inny, dodam że jeżeli do kompostu wyrzucała by Pani kupy kocie i inne to też nic by się nie stało, tylko był by bogatszy skład oraz ewentualnie mniej przyjemny zapach (zbliżony obornika) :D
perla76
200p
200p

Post »

ania156 i lordmark dzięki za szybką odpowiedź.Ciesze się,że jesteście tego samego zdania i pewnie wiele osób także.Wcześniej gdzieś właśnie tutaj przeczytałam,że na kompost nie należy wrzucać odchodów psich i kocich,i dlatego stąd moje pytanie.
Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ja na kompost wyrzucałabym tylko odchody zwierzaków odrobaczonych :!: .
W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko zarażenia się chorobami odzwierzęcymi (pasożyty itp. ... :roll: ).
Mimo zwyczajowego podawania swoim zwierzakom tabletek na odrobaczenie, pozostanę jednak przy wyrzucaniu psich odchodów do śmietnika, a kocich do kanalizacji. Jakoś nie pasi mi to do kompostu ... ;:24 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p

Post »

Mnie też nie pasi, ale moja sunia namiętnie załatwia się na warzywniaku ;:oj . Jak w porę zauważę, to sprzątnę, ale często nie zauważę :roll: , i co robić ?
Pozdrawiam. Gosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”