Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kompost - 2cz.
Nie powinno zaszkodzić, przecież ziemia do doniczek też jest w workach foliowych a dojrzały kompost jest podobny do takiej ziemi.
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.A ja mam pytanie o wrzucenie śliwek mirabelek na kompost.Trochę się obawiam ,bo z pestkami ,mogą wyrosnąć nowe śliweczki.Czy warto to zrobić ,czy jednak
Bo mam tego oj trochę ,a pszczółki jakoś słabo konsumują w przeciwieństwie do gruszek ,które uwielbiają.

Spokojnie możesz wrzucić na kompost owoce z pestkami.Na swój co roku również wrzucam i nic mi jeszcze jak dotąd nie wykiełkowało
a ziemię kompostową na rabaty,warzywnik i nie tylko rozrzucam co 3 lata.

Pozdrawiam Bożena
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Ja pestek nie wyrzucam na kompost bo długo się rozkładają i przeszkadzają przy przesiewaniu kompostu.
Pestki czereśni i wiśni suszę i zimą dosypuję do karmników dla kosów.
Pestki czereśni i wiśni suszę i zimą dosypuję do karmników dla kosów.
Pozdrawiam. Gosia
U mnie teraz na trawniku więcej chwastów z nasionami niż trawy.Jak skoszę mogę to wrzucić na kompost ?
Mąż Ani
- magos13
- 500p
Też tego nie dałam na kompost, wsadziłam do worka BIO (segregacja odpadów) 

Pozdrawiam. Gosia
Wrzucić możesz ale nasiona chwastów mają jakąś dziwnie długą datę ważności, kiełkują po kilku latach nawet

Jak komuś zależy na tym aby uzyskać dużo szybciej dużo lepszy kompost to dla uzyskania tego nie ma nic lepszego niż dżdżownice kalifornijskie. Wystarczy wprowadzić 500 a po roku w dobrych warunkach będzie ich już około 10000 albo nawet znacznie więcej i dużo lepszy kompost bo wzbogacony w pożyteczną florę mikro bakteryjną sprzedawany u nas w postaci płynnej jako biohumus powstaje z ich udziałem około 3x szybciej niż bez. Jestem bardzo zaskoczony tym jak szybko te robale przerabiają wszelką biomasę
.Aby się rozmnażały należy im czasami dostarczyć kartonu,który zawiera dużo potrzebnej do tego celulozy.

Czy zużytą drewnianą podściółkę dla zwierząt domowych (prasowane trociny z minimalną ilością kory) pozbawioną kupek-w moim przypadku kocich,można wysypywać na kompost,ewentualnie tylko pod rośliny kwasolubne? Zaznaczę,że ona zawiera koci mocz,bo kupki wyrzucam do toalety.Szkoda tak to marnować,wyrzucając co tydzień na śmietnik.
Pozdrawiam Bożena
Moim zdaniem można oczywiście proporcjonalnie do innych składników i ja bym osobiście wymieszał.
Mąż Ani
Do kompostu można wrzucać wszystko co jest organiczne czyli zarówno trociny, korę i nie przeszkadza że zawiera ona mocz koci ani żaden inny, dodam że jeżeli do kompostu wyrzucała by Pani kupy kocie i inne to też nic by się nie stało, tylko był by bogatszy skład oraz ewentualnie mniej przyjemny zapach (zbliżony obornika) 

ania156 i lordmark dzięki za szybką odpowiedź.Ciesze się,że jesteście tego samego zdania i pewnie wiele osób także.Wcześniej gdzieś właśnie tutaj przeczytałam,że na kompost nie należy wrzucać odchodów psich i kocich,i dlatego stąd moje pytanie.
Pozdrawiam Bożena
- Rozeta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
Ja na kompost wyrzucałabym tylko odchody zwierzaków odrobaczonych
.
W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko zarażenia się chorobami odzwierzęcymi (pasożyty itp. ...
).
Mimo zwyczajowego podawania swoim zwierzakom tabletek na odrobaczenie, pozostanę jednak przy wyrzucaniu psich odchodów do śmietnika, a kocich do kanalizacji. Jakoś nie pasi mi to do kompostu ...
.

W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko zarażenia się chorobami odzwierzęcymi (pasożyty itp. ...

Mimo zwyczajowego podawania swoim zwierzakom tabletek na odrobaczenie, pozostanę jednak przy wyrzucaniu psich odchodów do śmietnika, a kocich do kanalizacji. Jakoś nie pasi mi to do kompostu ...

- magos13
- 500p
Mnie też nie pasi, ale moja sunia namiętnie załatwia się na warzywniaku
. Jak w porę zauważę, to sprzątnę, ale często nie zauważę
, i co robić ?

Pozdrawiam. Gosia