Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Witaj :wit . Masz rację, to nie jest trudne ale jednak nie zawsze to co wysiane jest potem piękne. Chodzi mi tu głównie o pokrój wysiewanych roślin. Mam w głowie moje pierwsze wysiewy gdzie porwałam się na petunie :;230 . Fakt, kwitły ładnie ale w lipcu je wyrzuciłam ze względu na pokrój. Wyrosło to to na pół metra i cały widok z balkonu mi przysłaniały ;:306 . Mogłam zacząć od czegoś prostszego ale moja wiedza była wtedy marna. Potem się zraziłam no i różnie z tymi wysiewami u mnie bywa :roll: . Zazdroszczę możliwości spacerku w takim miejscu ;:oj . Nie mów mi tylko, że z tzw " buta" możesz dojść nad Bałtyk ?? Masz tak blisko ?? Pelargonie zawsze marnie wyglądają o tej porze ale potem nadrabiają. Gdybyś widziała moje :;230 . Tego roku przechowuję białą i jakąś różową ale oczywiście pomieszałam doniczki ;:124 . Czy ta egzotyka to grubosz drzewkowaty ?? Na moje oko to on ale wolę się upewnić :lol: . Mam kilkuletni okaz i tego roku po raz pierwszy chcę go przyciąć żeby zgęstniał. Pochwalę też cudne storczyki ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu witaj :wit
WaW!Tyle nasion już kupione.
zaraz będzie dużo wysiewów.
A mój mi ostatnio przywiózł patyczek wielki powykrzywiany. Coś gdzieś z niego zrobię. ale jeszcze nie wiem.
Fajne widoczki z nas morza.
Ite storczyki pięknie kwitną.
pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu ja biorę patyczki...wszystkie jak leci :;230 Chyba nawet je wolę niż ziarenka bursztynu, chociaż nalewka bursztynowa już nie raz uratowała moją krtań od choroby. Zaczynam tęsknić za morzem i pewnie namówię M do jakiejś dłuższej jazdy :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witam :wit

Wiosna podobno ma przyjść szybciej bo świstak tak zdecydował. No to się tego trzymam :lol: Zniosłam ze strychu donice z daturami i zaczynam je doświetlać. Pelaśki też nie wyglądają najgorzej, więc może się uda. Doniczkowe przesadzone do świeżej ziemi, sekatory naostrzone, czas na cięcie jabłoni. A jeszcze jak zrobię porządek w domku ogrodnika, to sezon mogę otworzyć. ;:108

Aniu - I mnie też wyjątkowo ta zima długo trwa. Na razie zajęłam się remontami domowymi, trochę doniczkami, do wiosny zejdzie. Bo łapki świerzbią, ale nauczona doświadczeniem sieję dopiero w połowie lutego, albo w początkach marca. Torebeczki z nasionkami pochowane, żeby nie drażniły. :lol: O moje róże zadbałam już w listopadzie i każda dostała kopczyk. A co będzie, to za miesiąc się okaże ;:218 Pomimo, że zimy lekkie, to brak okrywy śniegu nie jest korzystne dla naszych panienek. Zawsze któraś po zimie wypadnie. ;:131

Ewelinko - Storczyki kwitną cudnie na pracowym parapecie. Nie mam dla nich czasu, więc sobie same radzą. I dostają kawki w nagrodę :lol:
Do najbliższej plaży nadmorskiej mam jakieś 2 godzinki jazdy autem, i często nasze niedziele spędzamy na trójmiejskich plażach. Te fotki to okolice Mielna, a dokładniej Łazy, do których mam sentyment. Tu mam ciut dalej, ale pojechaliśmy na taki weekend w spa w okolicy i musiałam odwiedzić te miejsca. Latem nie ma takiej atmosfery. ;:185 Spacery po plaży tylko w okresie bezludnym ;:333
Oj i ja miałam różne przygody z wysiewaniem nasion. Trochę już wiem, nauczona doświadczeniem, ale i tak nie zawsze wychodzi tak jakby się chciało :lol: Za petunie tylko raz się zabrałam, ale nic z tego nie wyszło. Posiałam kiedyś takie ogrodowe, mniejsze, te były piękne. Też zimowałam białą pelaśkę, bo z tym kolorem u nas w okolicy ciężko.
Te roślinki to grubosz. Bardzo lubię tą grupę kwiatów doniczkowych. Można z nich fajne drzewka formować. Te na zdjęciu hodowane od maleńkiej szczepki. A po tegorocznym formowaniu kolejne listeczki poszły do znajomych i zasilą ich parapety.

Aniu - Znając Twoje zdolne łapki to stworzysz coś fajnego z tych patyków. Ja takie rzucam na rabaty i robią za naturalne ozdoby :lol:

Marysiu - Masz rację, namów Emka i fru nad morze. Teraz drogi dobre, autostradą kilka godzin i jesteś na miejscu. ;:333 Zostawiłam Ci trochę patyczków, skupiłam się nad kamyczkami, bo potrzebne do kaktusowych doniczek ;:224

:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, z podziwem obejrzałam taką ilość nasionek ;:224 Będzie pracowicie, ale i smakowicie. Jeszcze trochę i ruszą parapetowe wysiewy.
Bedę podglądać, bo u mnie na takie cuda nie ma miejsca ;:185
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Hej Małgosiu tak czytam i wszyscy się przygotowują do wiosny, do cięcia a u mnie zastój ehh, aż wstyd normalnie :oops: Ty już widzę nawet narzędzia ogarnęłaś ;:108 praca wre :)
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Gdzieś mi się zgubiłaś, Małgosiu :oops: ;:196 Ozdoby świąteczne miałaś cudne, te renifery prawie jak żywe ;:138 Zawsze marzy mi się świąteczny wieniec na drzwi, tylko nie miałabym go gdzie powiesić. Na klatce schodowej długo by nie powisiał ;:185
Nasionek sporo kupiłaś i będziesz miała nie tylko kolorowo, ale i smacznie :tan Ja już zaczęłam wysiewy, ale tylko te, które sieje się wcześnie, czyli heliotropy i rozplenicę Majesty. Majesty wysiałam we wtorek, a już wczoraj widziałam, że coś się zaczęło dziać :heja
Morza to ci zazdroszczę. Co prawda dwie godziny, to nie jest tak mało, ale masz je w zasięgu ręki. Chociaż jakby się tak zastanowić, to ja mam tylko odrobinę dalej.
Pozdrawiam ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorotko - Na nasionka znajdzie się zawsze miejsce. Nawet na najmniejszym parapecie :lol: Ja powoli je zapełniam. ;:108 Spróbujesz raz i to wystarczy.

Mariusz - Wykorzystuję do pracy w ogrodzie te chwile, kiedy tylko mogę. A jest ich naprawdę niewiele, ostatnio nawet bardziej niż zwykle ;:174 Ale kto to za mnie zrobi? Ostatnio przyjęłam zasadę, że godzinkę dziennie poświęcam na porządki ogrodowe. Dzisiaj było ich aż...6. Ale to dlatego, że wczoraj nie mogłam, a dzisiaj mój M tapetował pokój córki. Jak on tapetuje, to ja muszę się ewakuować. :lol:

Iwonko - Nad morzem oddycham, odpoczywam i reset mam na maxa. W zeszły weekend też skoczyliśmy sobie w nasze ulubione miejsca. Pogoda była cudowna, spacer po plaży działał jak najlepsze lekarstwo. Polecam. Teraz drogi coraz lepsze, można jeździć. ;:333 W sezonie letnim omijam szerokim łukiem nasze nadbałtyckie plaże. :D
U mnie na razie tylko kapusta, kobea, seler i lobelia zasiedliły parapety.
Heliotrop siałam kiedyś, ale długo mu schodziło i w końcu kiedyś raczył zakwitnąć. No, ale zapach ma nieziemski ;:333

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Dzisiaj było cudownie. Poszalałam w końcu z porządkami w ogrodzie, bo już najwyższy czas sprzątnąć to, co dawno powinno już znaleźć się na kompostowniku ;:131

Pierwszy krokusik. Może na świecie nie pierwszy, ale w moim świecie tak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uwielbiam kwitnące leszczyny

Obrazek

Obrazek

Powoli zaczyna być zielono

Obrazek

Znalazłam w końcu. A już spisałam na straty moje obrazki.

Obrazek

Już tej rabaty nie ma. Trawy poszły jako pierwsze pod nóż, czyli sekator i ręce moje własne. Dwie godziny zeszło.

Obrazek

A pod stertą liści na rabacie znalazłam ...pączek prawie kwitnącej rudbekii ;:oj

Obrazek

Przywiozłam z Gardenii. Świerczka wybrał sobie M, ja wzięłam cydrusia...Czy on da radę, ja nie wiem. ;:131 Pani zapewniała, że tak, więc brałam.

Obrazek

A tak wygląda moja codzienność :lol: Trzy kompostowniki zapełnione, teraz zaczynam robić pryzmę kompostową na dyniowate. A przy okazji....2 kg mniej ;:172

Obrazek

Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53

Post »

Zaginął mi Twój wątek i dawno nie zaglądałam :oops: , a tu już taka piękna wiosna! Nareszcie... Co będzie zamiast rabaty z trawami?
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Szkoda, że udało się nam spotkać na Gardenii. W sobotę była nas całkiem fajna grupka!
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Małgosiu piękne porządki :) działeczka uszykowana na wiosnę, która puka już do nas obiema raczkami :) A twój krokusik jest tego idealnym przykładem.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,oj dzieje się w Twoim ogrodzie ,sprzątanie widać z daleka ,bo już jest czyściutko ,ja też sobie dozuję pracę w ogrodzie ,ale końca w ogóle nie widać i może to mnie zniechęca i jakoś czasem nie chce mi się iść do ogrodu ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu rozczulił mnie widok pączka krokusa ;:167 Wiosna ;:138 Ja na razie na działkę nie mogę pojechać,jestem w domu na L4 ;:145 Ale jak ruszę z sekatorem to nikt mnie nie powstrzyma.
Trawy usunęłaś całkowicie?

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Widzę, że już sporo prac za Tobą ;:215 . Nie ma to jak wiosenna gimnastyka ;:138 . U mnie niestety dzisiaj zimno ale od poniedziałku mają być dwucyfrowe temperatury ;:138 . Zakupy bardzo ładne i niech rosną i cieszą oczy . Ja swojego grubosza właśnie przycięłam ma się zagęścić ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny ogród, nie ma jak wiosna, a w zasadzie przedwiośnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”