W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Post »

Aniu, ale masz piękne pomidorki ;:138 Super zbiory i pomyśleć, że pierwszy raz hodowane od nasionka :D Wyglądają niesamowicie smakowicie i przecier, który z nich zrobiłaś też pewnie pyszny :D
A wiesz, że kupiłam sobie niedawno nasiona czarnuszki. Używam jak polecałaś - mielę wraz z solą himalajską :lol:
Cudne Aniu dalie pokazałaś. Lake Ontario już dawno zapisałam i wiosną będę szukać.
Szałwia trio podobnie i u mnie wygląda. Opanowała każdą możliwą przestrzeń i jakoś tam mało dekoracyjnie wygląda. Chyba w przyszłym roku zostawię jej dużo mniej.
Pozdrawiam i wspaniałej zabawy na dożynkach życzę :wink:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Annes!
Kapitalny ten pomidor z krzywa gębą :;230.
Dzielżany nie chcą u mnie rosnąć, za sucho, ale zawsze zachwycam się misterną budową ich kwiatów, jakby jubiler dekorował te kopułki prawdziwym złotem.
Czarnuszka podoba mi się jako roślina, ale zapachu jej nasion organicznie nie znoszę. Zawsze była wojna z moją Babcią - miłośniczką czarnuszki jako przyprawy.
A teraz o miksturze z czosnku. Pewnego razu Mama zmusiła mnie do wypicia tego paskudztwa, po czym mała siostrzenica, siedząca obok mnie przy stole, powiedziała, że wypuszczam spaliny :uszy. Jak się domyślasz, był to pierwszy i ostatni raz, kiedy toto zażyłam ;:219.
Róże zachwycają ;:oj.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, masz astry, a ja nie zadbałam o wysianie tych pięknotek. Poprawię się. Dalie przepiękne!
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, podziwiam zbiory pomidorowe ;:108 U mnie już kończą, coś tam jeszcze wisi na kilku krzakach, ale czy dojrzeją ;:7
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

I ja zapisuję nazwy tych pięknych dalii. A znasz nazwę tej ostatniej ( taka bordowa z wpisu 13 sierpnia)? Mam taką samą, ale kiedyś nie przywiązywałam wagi do nazw. Teraz, kupując nowe roślinki, staram się pamiętać, lub zapisuję.
A z pomidorków zbierzesz nasiona na następny rok? Z moich zbieram. Ten rok jest szczególnie dobry dla pomidorów ;:138
A zdjęcia cały czas cudne!
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Aniu podziwiam pomidorowe bogactwo Twojego ogrodu ;:215 tym bardziej, że uwielbiam pomidory,
a ten typek ze smutną minką jest kapitalny ;:138 ale też przykuwa uwagę piękny pomidorowy obraz.

Do tego przepiękne kwiatuchy, w tym obok róż astry, dalie no i oczywiście kapitalnie prezentująca się na zdjęciach czarnuszka.

Co do przetworów to chyba racja, do nich dojrzewa się z wiekiem.

Pozdrawiam serdecznie ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Lato wciąż trwa,ale odczuwa się na plecach kroki zbliżającej się jesieni. Mimo wszystko cieszę się jeszcze latem i ciepłą pogodą. ;:3 Fakt...poranki i wieczory są już chłodne,ale tak mi pasuje.
Słoiki można w spokoju pogotować ,pooddychać rześkim powietrzem :uszy
A w ogrodzie co się dzieje? Rośliny wreszcie mogą się dotlenić,odpoczywają po srogich upałach.
Róże wypuszczają nowe pędy,zdrowe,długie. Niektóre z nich jakby czekały na chłodniejszą pogodę,bo właśnie teraz kwitną na całego. Plusem suchej pogody jest to,że u mnie nie wystąpiły żadne choroby róż,mało która ma brzydkie listki.
Dalie bardzo lubię,po prostu. Jak już zaczną koncert,to nie przestają. Potrzebują wody,a wtedy kwitną bez apelacyjnie.
Czas traw,szumią na wietrze i tańczą w rytm muzyki. Można się porządnie zrelaksować i zatrzymać czas w zagonionym świecie.
W warzywniku ostatnio mało się dzieje,ogórki zebrane,buraki jak zwykle nie urosły. Muszę pomyśleć o naciowych,u kogoś w wątku,chyba u Dominiki czytałam,że można takie uprawiać.

Wczoraj nagotowałam barszczu ze swojej woszczyzny,jaka ja byłam dumna:) Buraki zakupiłam na rynku. Kucharka nie dałam,jedynie zioła i troszkę cukru do smaku. Kiedyś nie wyobrażałam sobie zupy bez Vegety.
No i aronia,odkąd wyczytałam,że sok z aronii to dobrodziejstwo niedoceniane,to mój tato zerwał wszystko z dwóch ogromnych krzewów. Tylko sokownika brak,dziś pobuszuję na all i chyba zakupimy coś na szybko.

Aniu tak,róże zaczynają powtarzać i całkiem dobrze im wychodzi:)
Każdy pomidorek smaczny,bo własny i jaka radość. Może będę nieskromna,ale jak zobaczyłam ostatnio w jednym z dyskontów jak pani wkłada do koszyka pomidory z niewiadomego źródła to jeszcze bardziej przemówiło mi do rozsądku,że na wiosnę znów posieję nasiona tych smacznych warzyw.

Jalitah powtarza

Obrazek

Wiolu dziękuję za pochwały:) Pomidory hodowane od nasionka,siałam z uczuciem wielkiej niewiadomej. Niekoniecznie byłam przekonana o słuszności. Teraz wiem,że to nic trudnego.
Fakt,że koło pomidorów trzeba się nachodzić,podlewać,pryskać roztworem z drożdży.
To już sprawka mojej mamci,to nasza podwójna zasługa,bez niej na pewno nie byłoby takich owocnych zbiorów:)
Cieszę się,że mój sposób soli czarnuszkowej się u Ciebie sprawdza:) Zapach przy mieleniu czarnuszki bardzo intensywny prawda? Jak Ci smakuje? Z mojej perspektywy to można się przyzwyczaić prawda?
Lake Ontario i Grand Prix obydwie warte polecenia,sztywne mają łodygi,nie pokładają się:)
Szałwia trio opanowała moje gołe tereny,może to lepiej,bo chwastów mniej;)
Dożynki udane,zabawa przednia,nawet troszkę potańczyłam:) Pojadłam smalec ze skwarkami na pysznym chlebku. Do tego ogórek małosolny mniam:)

Pashmina

Obrazek

Jagi witaj:) Pomidor z fikuśną minką dał czadu:)Jeden na takie stado ?
Twój opis dzielżanów wow,pięknie to nazwałaś,znasz bardzo wyszukane słowa,uwielbiam :)
Masz rację,że zapach czarnuszki jest bardzo intensywny i nie każdy to polubi. A wiesz,że rośliny goryczkowate są najzdrowsze? Jak ja nie lubię goryczki,a właśnie to jest dobre na wątrobę:)
Babcia miłośniczka czarnuszki no rozbroiłaś mnie:) Porównanie zapachu czosnku do spalin hehe dobre:)Dzieci są niezrównane. Szczere aż do bólu.
Przykro mi ,że moje babcie już nie żyją,były dla mnie jak najpiękniejsze encyklopedie.
Co bym dała,żeby mogły wrócić:(

Mrożona kawa była,teraz czas na gorącą czekoaldę:)

Obrazek

Kasiu mam astry dzięki mojej mamci:) Kupiła razu pewnego torebkę nasion i wysiała gdzieś z boku na rabacie. Potem je przesadziła i teraz ładnie zakwitają ;:108

Obrazek

Małgosiu u mnie też jeszcze wiszą niedojrzałe owoce pomidorów i liczę na zbiór:)
Ma być ciepełko aż do października,no zobaczymy,czy się ziści?

Chippendale w trzech kolorach

Obrazek

Paula niestety nie znam nazwy bordowej dalii. Te co znam zawsze podpisuję,a jak nie ma nazwy to znaczy ,że jest bezimienna.
Jeszcze nigdy nie zbierałam nasion z pomidorów,szczerze nie wiem jak to się robi?
Raczej zjadam i zapominam,podasz instrukcję?

Obrazek

Beatko to lato było dobre dla pomidorów, zero burz i wiatrów u nas,to sobie spokojnie rosły i dojrzewały. Zdjęcie wszystkich pomidorów to jak obraz,mi też się tak skojarzyło i to niepowtarzalny :)
Aronia teraz za mną chodzi,dużo mamy tych owocków. Nie lubię jej smaku,ale jest bardzo zdrowa i niedoceniana ;:224

Lake Ontario

Obrazek

Larissa nie choruje o dziwo

Obrazek

Nowy zakup pysznogłówki:) Wykopałam dwie róże First Lady,które notorycznie chorowały ;:222

Obrazek

Klonik Little Princesse

Obrazek

Obrazek

Trawy w roli głównej ;:215

Obrazek

Obrazek

Lake O.

Obrazek

Werbena w słońcu

Obrazek

Trio

Obrazek

Pełna energia ;:215

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie odwiedzających ;:215
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Aniu ależ pięknie Ci kwitną róże i hortensje nabrały ciekawych kolorków. Ja aronię robiłam w sokowniku to jednak duży plus przy robieniu soków polecam. Życzę dużo słoneczka :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale roztaczasz widoki ;:173
Wszystko wygląda super jakby nie było upałów
Ja też miałam ich dosyć
Przepis na syrop sosnowy jest bardzo prosty
Zbieram w maju nowe przyrosty, kroję na mniejsze części i kładę do słoika na przemian z cukrem
Po kilku tygodniach zlewam i dodaję spirytus, na oko, chociaz w ogóle nie musi być, ale ja wolę żeby się dobrze zakonserwował i rozgrzewał od środka
Rewelacyjny szczególnie na duszący kaszel
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu :wit
Dalie, róże, jeżówki, rudbekie wszystko piękne,Wszystko u ciebie wyjątkowo się prezentuje.
I te trawy, śliczne.
A pomyśleć,ze kiedyś mi się nie podobały i pod nosem mówiłam- co oni w tych trawach widzą ?
A teraz już sama ileś trawek kupiłam.I mam ;:306
Ale wszystko młode, male, szczupłe.
Dopraszam się się o następne teraźniejsze zdjątka.
pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Mamy jeszcze lato,temperatury ostatnio wysokie,ciepełko. Deszczu brak,ale rośliny całkiem dobrze sobie radzą. Dalie stroją się w kwiaty i wiodą prym,bo róże w tym okresie już nie są tak bogate w kwiaty.
Ostatnio nie mam czasu na forum,trzeba słoiki zaprawiać,aronia cała zerwana przez mojego tatę,soczki będę robiła. Jabłoń w tym roku bardzo obrodziła,zrobię musy.
Przegapiłam posadzenie mięty i swojej nie mam,za to oregano to szalone zioło,nie nadążam suszyć i mrozić;) Podobno wrotycz odstrasza kleszcze i wszelkiej maści robaki,znacie ?
Mam jeszcze pomidory na krzakach,jeszcze zielone,ale coś słabo dojrzewają. Buraki w tym roku znów nieudane,dobrze,że chociaż włoszczyzna do zupy i na rosół wyrosła:)

Alicja no na pewno sokownik to duże ułatwienie,ale jeszcze nie mam. Za to kupiłam suszarkę do owoców i ziół. Nie wiedziałam,że dość długo to się suszy ;:303

Gosiu dzięki za przepis,ja przegapiłam zbiór pędów,ale na wiosnę się poprawię :uszy
Najprostszy przepis świata:)

Aniu ja tez kiedyś traw nie zauważałam,ale dopiero mając je u siebie w ogrodzie można dostrzec ich urok,kiedy kołyszą się i szumią. Miotełki tańczą,ale zabawa:)
Trawy szybko się rozrastają,u mnie jeden miskant przy oczku zagłuszył Leonardo da Vinci.

Pomidory z 09 września,odmiana z Lidla

Obrazek

oregano w suszarce

Obrazek

Zakwas buraczany na początku piękny,po kilku dniach na powierzchni pojawił się biały nalot,pójdzie chyba do wyrzucenia ;:145

Obrazek

Zbiory

Obrazek

Ocet winny

Obrazek

Kozłek lekarski i hyzop do kolekcji na rabatę leczniczą ;:215 ;

Obrazek

Przy oczku trawiasto

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kotki

Obrazek

Aster książęcy

Obrazek

Rozchodnik mam tylko jeden od kochanej forumki :)

Obrazek

Werbena wsparła się o ramię porzeczki

Obrazek

Novalis

Obrazek

Andre Le notre

Obrazek

Charles Darwin i pierwsze z nim spotkanie,piękny.miodowy kwiat i zapach wow

Obrazek

Leoś wyciąga pędy ku słońcu

Obrazek

CPM w szałwią trio

Obrazek

Obrazek

Rabata wiejska duża nieokiełznana,co chwilę na niej malowane są inne obrazy od wiosny do zimy,uwielbiam ;:167

Obrazek

To rok dalii,mam dużo zdjęć tych pięknych kwiatów:)

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam ,ciąg dalszy nastąpi ;:333
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj piękne lato u ciebie te astry masz wspaniałe na pewno posieję w przyszłym roku. Ja sokownik mam już od lat kupiłam też suszarkę trzy lata temu z powodu braku miejsca w lodówce i przydaje się na wszystko. Co roku mam masę grzybów, które zbieramy z mężem. W tym roku grzybów jest mnóstwo więc zaprawiłam, zamroziłam, ugotowałam obiad, grzyby pod każdą postacią resztę suszę. Życzę miłego dnia
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No Aniu nawet nie myślałam, że tak szybko w pół godziny zostanę wysluchana z nowymi fotkami. ;:306
Fajnie, że jesteś ;:196
I ja dostrzegam urok zwiewnych traw. ;:173
Rabata wiejska piękna.
Ja lubię taki rustykalny styl. I zmienność na rabatach. Na moich też zawsze coś się zmienia za sprawą cebulowych wiosennych powtykanych dosłownie gdzie się da . I lilii.
Zioła i ja już muszę na weekend pozbierać. Cześć już mam .
Ogród wciąż masz piękny. Róże cudne. ;:173
Pozdrawiam Aniu i dobrego dnia życzę.
DzonaK

Post »

Witaj Aniu ogród bajeczny , trawa przy oczku prezentuję się zjawiskowo . Tak zapytam z ciekawości czemu ma służyć oprysk z roztworu z drożdzy i jak to się przygotowuję . Pytam bo ja początkująca i chłonę wiedzę jak gąbka .Dalie cudnie ukwiecone jak panny w sukienkach kolorowych :wit
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Aniu widzę, że ogarnęło Cię szaleństwo przetworów. ;:138
Ocet jabłkowy, chodzi mi po głowie. Mam ochotę nastawić.
Wczoraj spakowałam do słoików powidła i pomidory suszone. Te ostatnie to całkiem nie opłacalna zabawa ;:306
Mam sporo oregano, które jak co roku się marnuje, bo świeżego używam tylko trochę. Powinnam pożyczyć suszarkę od mamy ;:173
Ładne masz dalie. Mają piękne zdrowe liście, nie to co moje, całe białe od mączniaka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”