Sezon 2015 - rozpoczęty
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Powojniki -sezon 2015
Podpowiedzcie mi proszę co to za wredny stwór zżera płatki kwiatów moich powojników???
Mam tyle lat powojniki ale z takim czymś spotkałam się po raz pierwszy. Czy mogą to być ślimaki???
Dziś nie mogłam zrobić zdjęć, bo wszystko się sprzysięgło, najpierw padła bateria w aparacie, teraz gniazdo USB nie działa w laptopie ( znów!!!!) Może jutro dam radę.
Mam tyle lat powojniki ale z takim czymś spotkałam się po raz pierwszy. Czy mogą to być ślimaki???
Dziś nie mogłam zrobić zdjęć, bo wszystko się sprzysięgło, najpierw padła bateria w aparacie, teraz gniazdo USB nie działa w laptopie ( znów!!!!) Może jutro dam radę.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Mogą . Prawdopodobnie maleńkie , dopiero co wyklute . U mnie na First Lady były ich całe stada. Wyżerają charakterystyczne - około 2 mm średnicy - kółeczka. Poszukaj pod liśćmi. Może je znajdziesz.whitedame pisze: co to za wredny stwór zżera płatki kwiatów moich powojników???
... Czy mogą to być ślimaki???
Mogą też być skorki. Bardzo lubią płatki powojników.
Jurku - klasyka. Może być nas zakoczył zdjęciem jakiegoś pojedynczego kwiatka

Silvarerum - cieszę się ,że pokazałeś Sophie. Śliczna jest. To bardzo ciekawa grupa, jeszcze mało popularna wsród ogrodników, a warta uwagi. Czy ktoś jeszcze ma jakąś viornę ?

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Odmiana Sunset to niezawodny flower power...

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przychodzę do Was z prośbą o dobór powojników
Chciałabym puścić po rynnie powojniki może 3 szt
najlepiej żeby wszystkie nie kwitły jednocześnie w kolorach biały różowy lub fiolet(wymieszane) .
Proszę doradźcie mi coś.
Chciałabym puścić po rynnie powojniki może 3 szt

Proszę doradźcie mi coś.

Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Zgadzam się co do ślimaków. Dziś przyłapałam jednego na gorącym uczynku
. Mój Xerxes biedaczek próbuje się odbić po zeszłorocznym uwiądzie, patrzę dzisiaj a tu jedna gałązka zwisa smętnie. Już się wystraszyłam, że to znowu uwiąd, chciałam czym prędzej odciąć chory pęd, zaglądam a tam ślimor siedzi i memle w japiszonie mojego ulubieńca
Zafundowałam mu za to bezpłatny lot w kosmos 
Józefinka miodzio
Dlaczego ja jej jeszcze nie mam...

Józefinka miodzio

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
U mnie powojnik dr ruppel ładnie kwitł na raz po przekwitnięciu wszystkie liście zrobiły się szare jakby pousychały , nie wiem co może byc , mszyc nie ma .
Janku - złapał uwiąd . Wytnij, podlej Switchem 62.5 WG - 2 litry roztworu pod roślinę. Wkrótce powinien Ci odbić.
U mnie tak było.
U mnie tak było.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
A jakie proporcje do tego roztworu dajesz? Ja do tej pory opryskiwałam Switchem a podlewałam nadmanganianem. Do tej pory jakoś jest ok. Jedynie Jozephine opadła. Ale ona tak zawsze, naprodukuje mnóstwo pąków, pozwoli mi się nimi cieszyć i patrzeć jak tyją w oczach. A potem klap. W zeszłym roku dopiero w połowie sierpnia pokazała pierwsze kwiaty. Najbardziej humorzasty ze wszystkich powojników. Zazdroszczę Jurkowi takich widoczków .
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Madziu trochę zniechęciłaś mnie do Jozefinki, a już była na mojej liście "muszę mieć" 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Przygotowałam roztwór o stężeniu 0,1%, czyli na 1 l wody dałam 1 gram preparatu.
Switch kupiłam w formie proszku, nie w płynie, dlatego podaję gramy - nie mililitry .
Po 14 dniach ponownie wylałam pod roślinę około 2 litrów roztworu.
Skoro nie możesz być pewna Jozefiny, to może tym razem spróbuj ją podlać Switchem, nie nadmanganianem. Tak prewencyjnie.
Tymczasem zakwitł Guernsey Cream :

Switch kupiłam w formie proszku, nie w płynie, dlatego podaję gramy - nie mililitry .
Po 14 dniach ponownie wylałam pod roślinę około 2 litrów roztworu.
Skoro nie możesz być pewna Jozefiny, to może tym razem spróbuj ją podlać Switchem, nie nadmanganianem. Tak prewencyjnie.
Tymczasem zakwitł Guernsey Cream :

Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Janekwytnij chory pęd przy ziemi. Nie ma na co czekać aż rozniesie chorobę dalej.
Firletka dzięki, zawsze robiłam oprysk. No może podlewanie bardziej zniechęci Józkę do uwiądu. Mam dwie sztuki i tak samo się zachowują. Jak się wkurzę to je wyautuję z ogrodu. Piękne są ale czekać całe lato na kwiaty to trochę za długo. Jeśli w ogóle łaskawie mnie obdarują w tym sezonie kwieciem. Piękny Guernsey Cream. U mnie regeneruje siły bo mi jedna psica pod siatką wlazła i niestety zniszczyła go.
clem3 drugi raz bym jej nie kupiła.
Firletka dzięki, zawsze robiłam oprysk. No może podlewanie bardziej zniechęci Józkę do uwiądu. Mam dwie sztuki i tak samo się zachowują. Jak się wkurzę to je wyautuję z ogrodu. Piękne są ale czekać całe lato na kwiaty to trochę za długo. Jeśli w ogóle łaskawie mnie obdarują w tym sezonie kwieciem. Piękny Guernsey Cream. U mnie regeneruje siły bo mi jedna psica pod siatką wlazła i niestety zniszczyła go.
clem3 drugi raz bym jej nie kupiła.