Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

:wit w nowym sezonie :wit
a ja mam karmniki tubowe przede wszystkim (jak ten u Sylwka na 4 zdj.) i jeden podobny do tego z 3 fotki. Tubowe to naprawdę fajna sprawa, łatwo je wyczyścić, mniejsze ptaszki wcinają z karmników, a większe jedzą z ziemi to, co mniejsze rozsypią. A rozsypuje się tego sporo, chociaż staram się tuby mocować "na sztywno", tak, by przynajmniej nie kołysały się na wietrze. W tym roku chyba zamontuję część na słupkach i ze spodeczkiem od dołu, jak na tej fot.:
Obrazek

edit: Dzięki temu wątkowi właśnie uświadomiłam sobie, że czas zacząć robić zapasy. Dokarmianie zaczynam dopiero, gdy śnieg spadnie. To nie jest kwestia przekonania do takiej, czy innej formuły - po prostu wokół mnie jest jeszcze trochę nieużytków, ptactwo ma dzięki temu pełną spiżarnię i do moich karmników zagląda dopiero, gdy musi. Sięgnęłam do notatek z sezonów 2009/2010 oraz 2010/2011 i strach mnie obleciał, bo wygląda na to, że nie licząc kulek tłuszczowych, muszę minimum 200 kg ziarna przygotować ;:224 .
W sezonie 2009/2010 skrzydlate towarzystwo samych ziarenek wydziobało 116 kg:
68 kg słonecznika
20 kg owsa
18 kg rzepaku
10 kg prosa
W sezonie 2010/2011 zeszło 180 kg:
98 kg słonecznika
82 kg owsa
Ptasich gości co roku więcej, meteorolodzy długą zimą straszą - chyba te głodomory z torbami mnie puszczą, albo jakieś tańsze niż All... źródełko słonecznika muszę znaleźć.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
AdamJas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2011, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

asiaa pisze:Adam napisz coś więcej o kamerce i jakie są to koszty. Pomysł bardzo ciekawy, bo ptaki mogę oglądać tylko w weekend, w ciągu tygodnia przyjemność mnie omija bo siedzę w pracy.
Kamerkę najlepiej zainstalować kolorową. Jak nie ma możliwości podłączenia na kablu, trzeba nam kamerki wifi. Koszty zaczynają się od 200 zl (wifi)
Ale można o wiele taniej, wystarczy poszukać na alledrogo, wpisując choćby:

OBROTOWA KAMERA FOSCAM 8918WIP WiFi z MIKROFONEM
Damroka pisze::strach mnie obleciał, bo wygląda na to, że nie licząc kulek tłuszczowych, muszę minimum 200 kg ziarna przygotować ;:224 .
W sezonie 2009/2010 skrzydlate towarzystwo samych ziarenek wydziobało 116 kg:
68 kg słonecznika
20 kg owsa
18 kg rzepaku
10 kg prosa
W sezonie 2010/2011 zeszło 180 kg:
98 kg słonecznika
82 kg owsa
Ptasich gości co roku więcej, meteorolodzy długą zimą straszą - chyba te głodomory z torbami mnie puszczą, albo jakieś tańsze niż All... źródełko słonecznika muszę znaleźć.
??? a ja myślałem że mam chopsa bo zamówiłem 50 kg :shock: :shock: :shock:
sylwekw

Post »

asiaa pisze:.... I jeszcze jedno, gdzie kupowałeś karmnik z 6 zdjecia, ten duży.
No niestety ale ten karmnik kupowałem w Holandii.
Wojtas43
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 cze 2011, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja kiedyś postawiłem karmnik bo mi trochę zawadzał w pokoju nasypałem troche owsa tak z ciekawości na drugi dzień gdy wstawałem do szkoły usłyszałem jakieś chałasy, ptaków było około
dwudziestu głuwnie sikorki bogatki i mazurki ogulnie niewidziałem sikorek modrych ale jeszcze poczekam może cyknę pare fotek moich karmników.
Nazbierałem około 10kg słonecznika i 5kg orzechów włoskich mieszkam na wsi to niemam z tym problemu.
na razie karmię ptaszki owsem słonecznik i orzechy zostawię na mroźniejsze dni. ;:108

Pozdrawiam Wojtek :D
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Ale fajny wątek!! Dzięki. Ja moje sikoreczki karmię na balkonie i na działce!! Już przylatują na przeszpiegi, ale jeszcze im nie daję. Ja na karmniki przeznaczyłam klatki papug. Wyłamałam kilka drucików i sikorki wchodzą na żerdki do środka klatki. Tam ustawiam michę z ziarnem. Klatka stoi na stole pod zadaszeniem, więc śnieg tam nie sypie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie kochańce miałam na ręku!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

Jestem pod ogromnym wrażeniem, ja jak zbliżam się do okna to wszystkie ptaki uciekają.
Dałaś im jakieś narkotyki że siadały Ci na rękach?
Asia
sylwekw

Post »

To są chyba młode sikorki - jeszcze mało płochliwe.
Wojtas43
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 cze 2011, o 16:28

Post »

Tak masz rację to są sikorki dzisiaj rano widziałem w moim karmniku 4 dzwońce szczerze dziwiło mnie to że tak wcześnie przyleciały zimy nie widać a ptaki przylatują dałem im troche orzechów
zjadly wszystko gdy podchodziłem to tylko dzwońce odleciały i mazurki a sikorki ani rusz widocznie pamiętały mnie z zeszłej zimy co mnie ucieszyło :heja .
sylwekw

Post »

A ja dzisiaj kupiłem kolejne ziarno do testów zainteresowania - kanar. Prócz tego oddzielnie rzepak, sorgo i coś podobnego do sorgo tylko białe - mówił mi sprzedawca co to jest ale zapomniałem :-)
Po tych testach to już będę czekał na zimę gdy się inne gatunki pojawią aby próbować kolejne bo w tej chwili to w zasadzie tylko sikory i mazurki mnie odwiedzają - sporadycznie sójki i sroki, dziś rano był jakiś niezidentyfikowany. A dzwońce u mnie również pojawiają się dopiero zimą. Rozbawiło mnie tez bo wczoraj jeden mazurek zaczął się dobierać do orzeszków - on oczywiście nie potrafi tak wydziobywać ich jak sikorki i próbował wyciągnąć orzeszka przez dziurkę :-)
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:;230 Z tymi maluchami spędziłam cały dzień, bo ich mamusia czy tatuś karmiły je u mnie na stole. Super to wyglądało i dziwne,że stare się nie bały. No cóż, karmię je już od 10 lat. Podobno jak się karmi ptaki, to nie zabraknie Ci chleba!!!Powodzenia.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
sylwekw

Post »

To Ci zazdroszczę. Ja na razie najbliżej to mogę sobie siedzieć około 3 metrów od karmników i sikorki przylatują do nich ale są bardzo ostrożne. Mazurki nawet na taką odległość mi nie pozwalają.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

A ja myślę, że te sikorki dobrze wiedzą, że Stasia to ich karmicielka i wielki przyjaciel. Wyczuwają to i dlatego się jej nie boją.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

A powiedzcie mi gdzie się zaopatrujecie w nasiona? Ja dotychczas mam tylko źródło słonecznika, ale załatwiam to przez kogoś innego. Jak ktoś mi podał namiary na sklep z nasionami to okazało się ze już nie istnieje. Na allegro jak się doliczy wysyłkę to wychodzi dosyć drogo. Może mnie nakierujecie jakiego rodzaju sklepów szukać.
Asia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Szukaj w sklepach z karmą dla zwierząt.
Awatar użytkownika
AdamJas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2011, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

asiaa pisze:A powiedzcie mi gdzie się zaopatrujecie w nasiona? Ja dotychczas mam tylko źródło słonecznika, ale załatwiam to przez kogoś innego. Jak ktoś mi podał namiary na sklep z nasionami to okazało się ze już nie istnieje. Na allegrooo jak się doliczy wysyłkę to wychodzi dosyć drogo. Może mnie nakierujecie jakiego rodzaju sklepów szukać.

Nie chcę robić reklamy, ale wpisując w Google nasiona+urudego jest wynik godny zaufania i tu uwaga !zamawiając nasiona osobno, wychodzi najtaniej! Koszt wysyłki jest bardzo przyzwoity do 30kg

-=TU=-
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”