Mój ogrodowy zakątek- Priam
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Przemku wpadłam z wizytą a ciebie nie ma
Ale nic to i tak się rozejrzałam
Bardzo podoba mi się ta żółto kwitnąca roślinka na twoim skalniaczku
cóż to takiego
Chcę się też pochwalić, że kupiłam sobie rh Nova Zembla
A przy okazji, już nic z tego nie rozumiem. Na jakimś wątku podpisałam swoją różową elegancję, że to azalia. Jakiś forumowicz mnie poprawił, że to nie azalia tylko rhododendron. Czy rhododendron to to samo co różanecznik
Pozdrawiam
Wpadaj czasem do mnie
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie Kochani 
Wczoraj wieczorem wróciłem z Pienin. Pobyt w Krościenku na pewno będę miło wspominał. W końcu kiedy jedzie się do jakiegoś miejsca w konkretnym celu to czas szybko mija. Codzienne wycieczki po górach pozwoliły na oderwanie się od codzienności i dały mi możliwość poznania wielu gatunków roślin, które później były wymagane na kolokwium końcowym.
Nie było mnie tutaj kilka dni i tym bardziej cieszy mnie fakt, że tyle osób na mnie tutaj czeka. to bardzo miłe z Waszej strony ;)
Teraz śpieszę odpowiedzieć na Wasze posty do mnie:
Jolu - ciesze się, ze nie masz problemów z fotosikiem.
violetto - ja chyba jednak zrezygnuje i nie będę próbował szczepić róż bo się na tym nie znam i nie mam możliwości stałego doglądania roślin.
Agulino - za wszelką cenę staram się, aby rośliny nie cierpiały podczas mojej nieobecności. Dlatego też staram się aby rośliny w moim ogrodzie należały do roślin cebulowych lub bylin. Oczywiście nie da się ukryć, że jednoroczne też znajdują u mnie swoje miejsce. Za rady nie dziękuj bo jak tylko mogę to staram się pomagać
e-geniu - miło, że tęskniłaś ;) Mój skalniak na pewno czeka zmiana bo część roślin wymaga sciółkowania a nie mogę tego zrobić jeżeli są wokół nich chwasty, które prędzej czy później pokażą swoje główki.
evluk - na całe szczęście nie miałem tego problemu i melisa nie przemarzła ;)
Ewo - jak tylko pojawię sie an wsi to przywiozę fotki czosnku. Mam nadzieję, ze zakwitnie złocisty. A skoro lubisz widoki to m.in dla Ciebie umieszczam je niżej.
pelagio72 - zauważyłem, ze łubin tak obficie kwitnie w kilkuletnich odstępach, więc Ty też się doczekasz. a co do Wrocławia to w nim nie bywam ;) Byłem tam tylko dwa razy na wycieczkach ze szkoły.
iwo27 - na skalniaku widnieje żółta smagliczka, która jest też jednym z gatunków muraw naskalnych w Pieninach. Co do rododendrona to jego innymi nazwami jest Rh i różanecznik. A Twoja niewielka pomyłka azalia <--> rododendron nie jest znacząca. Nova Zembla to jak najbardziej różanecznik i ma takie same wymagania jak azalie.
Zdjęcia z wycieczki na Sokolice:

Padalec zwyczajny - tak mi się wydaje

Motylki które z wielką chęcią siadały na ludziach ;)
Biesek murzynek Odezia atrata
Motyle żywią się nektarem, często przylatują do kwitnących wierzb

---

Wczoraj wieczorem wróciłem z Pienin. Pobyt w Krościenku na pewno będę miło wspominał. W końcu kiedy jedzie się do jakiegoś miejsca w konkretnym celu to czas szybko mija. Codzienne wycieczki po górach pozwoliły na oderwanie się od codzienności i dały mi możliwość poznania wielu gatunków roślin, które później były wymagane na kolokwium końcowym.
Nie było mnie tutaj kilka dni i tym bardziej cieszy mnie fakt, że tyle osób na mnie tutaj czeka. to bardzo miłe z Waszej strony ;)
Teraz śpieszę odpowiedzieć na Wasze posty do mnie:
Jolu - ciesze się, ze nie masz problemów z fotosikiem.
violetto - ja chyba jednak zrezygnuje i nie będę próbował szczepić róż bo się na tym nie znam i nie mam możliwości stałego doglądania roślin.
Agulino - za wszelką cenę staram się, aby rośliny nie cierpiały podczas mojej nieobecności. Dlatego też staram się aby rośliny w moim ogrodzie należały do roślin cebulowych lub bylin. Oczywiście nie da się ukryć, że jednoroczne też znajdują u mnie swoje miejsce. Za rady nie dziękuj bo jak tylko mogę to staram się pomagać
e-geniu - miło, że tęskniłaś ;) Mój skalniak na pewno czeka zmiana bo część roślin wymaga sciółkowania a nie mogę tego zrobić jeżeli są wokół nich chwasty, które prędzej czy później pokażą swoje główki.
evluk - na całe szczęście nie miałem tego problemu i melisa nie przemarzła ;)
Ewo - jak tylko pojawię sie an wsi to przywiozę fotki czosnku. Mam nadzieję, ze zakwitnie złocisty. A skoro lubisz widoki to m.in dla Ciebie umieszczam je niżej.
pelagio72 - zauważyłem, ze łubin tak obficie kwitnie w kilkuletnich odstępach, więc Ty też się doczekasz. a co do Wrocławia to w nim nie bywam ;) Byłem tam tylko dwa razy na wycieczkach ze szkoły.
iwo27 - na skalniaku widnieje żółta smagliczka, która jest też jednym z gatunków muraw naskalnych w Pieninach. Co do rododendrona to jego innymi nazwami jest Rh i różanecznik. A Twoja niewielka pomyłka azalia <--> rododendron nie jest znacząca. Nova Zembla to jak najbardziej różanecznik i ma takie same wymagania jak azalie.
Zdjęcia z wycieczki na Sokolice:

Padalec zwyczajny - tak mi się wydaje

Motylki które z wielką chęcią siadały na ludziach ;)
Biesek murzynek Odezia atrata
Motyle żywią się nektarem, często przylatują do kwitnących wierzb

---
-
evluk
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Odnośnie gadów i Ew potwierdzam, dla mnie również są niesamowicie interesująceEwa Janina Sadowska pisze:Witaj Przemku-znakomity padalec, jak każda Ewa mam skłonność do gadówMam nadzieję,ze podczas wyjazdu miałeś okazję skosztować znakomitych wód mineralnych z ujęcia przy źródłach w lesie?
Jak widać na powyżej załączonych obrazkach, wycieczka się bardzo udała
Przecudne widoki
pozdrawiam Ewa
-
przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj imienniku! Ty tu sobie podróżujesz a ja zasuwam na działce. Agnieszka (Saaga) ustawiła mnie do pionu i zarządziła wykopywanie cebulek (i bulw). Więc w przerwach pomiędzy opadami ryję w ziemi i szukam. Moje pytanie dotyczy gatunków- na jakich Ci zależy najbardziej oraz czy masz miejsce na malutkie bulwy/cebule tj. takie, które w przyszłym roku mogą jeszcze nie zakwitnąć?
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Geniu - tak więc teraz Ty podziwiasz moje widoki z Pienin a za tydzień ja będę podziwiał Twoje z Tatr
Na mój skalniak już kupiłem korę (większość pójdzie pod róże) i paczkę białego żwirku.
Agawo - moja mama też nie przepada za takimi zdjęciami. Ja traktuję te zwierzęta jako obiekt fotograficzny i specyficzny gatunek fauny.
Ewo - padalec jest beznogą jaszczurką więc jest płazem (przyznam się, że zawsze też myliłem tego płaza i wpisywałem go do gadów). Co do źródełek to nie piłem z nich wody ze względu na to, ze nie zatrzymywaliśmy się na dłuższe postoje a dodatkowo na stan jakości wody w źródłach coraz większy wpływ ma człowiek. Ale za to piłem wodę ze Szczawnicy ;)
evluk- wychodzi na to, że odwiedzające mnie Ewy mają podobny gust
To moze spodoba sie Wam piosenka waszej młodszej imienniczki Ewa Farna "CICHO"
Co do wycieczki to naprawdę się udała z tym, że brakowało mi czasu na zrobienie zdjęć roślinom.
jolllu500 - Góry i morze to najpiękniejsze miejsca w Polsce, dlatego uważam, że każdy Polak powinien choć raz być w tych miejscach
A dodatkowo można się fajnie opalić 
onko37 - cieszę sie, ze mogę komuś sprawić radość wprowadzając na Forum swoje zdjęcia z Pienin.
przemku1136 - oj jak miło
cieszy mnie, że tak zaangażowaliście się w pomoc dla mnie i dla mojego ogrodu. Mam nadzieję, że przeze mnie nie nabawisz się bólu kręgosłupa. Co do roślinek cebulowych i bulwiastych nie mam wygórowanych potrzeb. Cieszy mnie każda roślinka otrzymana od Was. z tego co pamiętam to Agnieszka lub Ty chcieliście pozbyć się białej szachownicy kostkowej. Bardzo ucieszyłbym się z krokusów i irysów żyłkowanych. Resztę pozostawiam waszemu dobremu sercu.
Zachód słońca widziany z mojego pokoju.

W drodze na Trzy Korony

Agawo - moja mama też nie przepada za takimi zdjęciami. Ja traktuję te zwierzęta jako obiekt fotograficzny i specyficzny gatunek fauny.
Ewo - padalec jest beznogą jaszczurką więc jest płazem (przyznam się, że zawsze też myliłem tego płaza i wpisywałem go do gadów). Co do źródełek to nie piłem z nich wody ze względu na to, ze nie zatrzymywaliśmy się na dłuższe postoje a dodatkowo na stan jakości wody w źródłach coraz większy wpływ ma człowiek. Ale za to piłem wodę ze Szczawnicy ;)
evluk- wychodzi na to, że odwiedzające mnie Ewy mają podobny gust
Co do wycieczki to naprawdę się udała z tym, że brakowało mi czasu na zrobienie zdjęć roślinom.
jolllu500 - Góry i morze to najpiękniejsze miejsca w Polsce, dlatego uważam, że każdy Polak powinien choć raz być w tych miejscach
onko37 - cieszę sie, ze mogę komuś sprawić radość wprowadzając na Forum swoje zdjęcia z Pienin.
przemku1136 - oj jak miło
Zachód słońca widziany z mojego pokoju.

W drodze na Trzy Korony