no nie jest bardzo źle bo zareagowałam szybko. miał przeźroczystą doniczkę, więc korzenie było bardzo dobrze widać. jak tylko zauważyłam, że są żółte, wyjęłam go z doniczki (mimo, że kwitł), uciełam te żółte korzenie i dałam go do świeżej, suchej kory. dopiero wczoraj trochę podlałam.Dusiu, wyglada na to, że nie jest tak źle z tym storczykiem Zwiększ jeszcze wilgotność wokół niego, to powinno pomóc w reanimacji.
Moja kolekcja
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa

bo Phalaenopsisy bardzo rzadko pachną. Liodoro pachnie cudownie, bellina podobno też ma pachnieć, ale żaden z pozostałych nie pachnie. mają tylko ładne kwiaty, ale bez zapachu. większość storczyków nie pachnie (a przynajmniej większość tych uprawianych w domu).kasicqa pisze:jeżeli chodzi o storczykowe zapachy to mój żółty (obecnie chorujący biedulek) pięknie pachniał, a biały nic a nic z siebie nie wydaje a obwąchałam go dokładnieaż się zdziwiłam bo myśłałam że wszystkie mogą
- Mamba

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ten storczyk wypuścił boczny pęd z uśpionego oczka i ma co prawda 2 pączki, ale ma też nowy pęd, który jest dość duży, ale jeszcze ma maleńkie pączusie

Nie mogłam się powstrzymać i jeszcze raz pokażę mój ostatni zakup, który jest taki słodki

- Storczykowa

- Mamba

I jeszcze jeden storczyk, który już jakiś czas kwitnie. U mnie wypuścił 2 pędy, a teraz kwitnie 1. Niestety, chorował
i stracił stożek wzrostu. Jedno zdjęcie to mała "wariacaja" w photoshopie, której autorką jest moja córka
.
O tym już kiedyś pisałam, że wypuszcza 3 pędy. Pierwszy pęd jest już spory, ale jakiś dziwnie wygięty
Kolejne dwa też nie rosną zwyczajnie. Wygląda to tak, jak gdyby wyrosły a później stwierdziły, że zawrócą i swoje czubki znowu schowały między liście. Tak naprawdę nie wiem
czy te 2 pędy są naprawdę 2 czy jest to 1 pęd, ale totalnie pokręcony ;:207 Na zdjęciach tego nie widać, ale może za jakiś czas wszystko się wyjaśni

O tym już kiedyś pisałam, że wypuszcza 3 pędy. Pierwszy pęd jest już spory, ale jakiś dziwnie wygięty

- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Nowy nabytek faktycznie słodziutki
też bym mu się nie oparła
Ech, widzę że nie tylko ja mam problem z pogiętymi pędami
Czekam na relację z rozwoju sytuacji
Ech, widzę że nie tylko ja mam problem z pogiętymi pędami
Czekam na relację z rozwoju sytuacji
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa

Mambo - z wielką przyjemnością odwiedziłam Twój wątek
(widzisz, zaczęłam nadrabiać zaległości)
Jeden rozkwitnięty kwiat, o pięknym, nasyconym kolorze i tak bardzo cieszy
A co dopiero będzie, gdy dojrzeje reszta pączków ??? Czeeeekam z Tobą !
Prezent prześliczny, a "wariacje storczykowe" córci, pięknie podkreśliły bardzo ciekawe kolory kwiatów storczyka
Córka ma wyobraźnię
Pozdrawiam, Joanna (chyba czas
)
Jeden rozkwitnięty kwiat, o pięknym, nasyconym kolorze i tak bardzo cieszy
A co dopiero będzie, gdy dojrzeje reszta pączków ??? Czeeeekam z Tobą !
Prezent prześliczny, a "wariacje storczykowe" córci, pięknie podkreśliły bardzo ciekawe kolory kwiatów storczyka
Córka ma wyobraźnię
Pozdrawiam, Joanna (chyba czas
- Mamba

Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa
i cieszę się, że podobają się moje kwiatki. Niestety, tej zimy nie kwitnie ich zbyt wiele
dlatego każdy rozwinięty pąk tak cieszy
Mam nadzieję, że już skończyła się szaruga za oknem, co w połączeniu z coraz dłuższymi dniami wpłynie pozytywnie na nasze kwiatki ;:225
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Ten bordo na górze piekny! Stałam nad takim długo w LM, ale miał oberwany najwyższy liść, pajęczynki i w dodatku bardzo drobne rachityczne listki-był chyba młodą roślinką, pewnie długo poczekałabym na następne kwitnienie. Nie kupiłam, i żałuję. Żałuję wszystkich, których z jakiegoś powodu kiedyś nie wzięłam! ;)
A te Twoje pędy bardzo ciekawe, też będę podglądać jak rosną, cykaj fotki na każdym etapie rozwoju ;)
A te Twoje pędy bardzo ciekawe, też będę podglądać jak rosną, cykaj fotki na każdym etapie rozwoju ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz