Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu, wyglada na to, że nie jest tak źle z tym storczykiem Zwiększ jeszcze wilgotność wokół niego, to powinno pomóc w reanimacji.
no nie jest bardzo źle bo zareagowałam szybko. miał przeźroczystą doniczkę, więc korzenie było bardzo dobrze widać. jak tylko zauważyłam, że są żółte, wyjęłam go z doniczki (mimo, że kwitł), uciełam te żółte korzenie i dałam go do świeżej, suchej kory. dopiero wczoraj trochę podlałam.
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

jeżeli chodzi o storczykowe zapachy to mój żółty (obecnie chorujący biedulek) pięknie pachniał, a biały nic a nic z siebie nie wydaje a obwąchałam go dokładnie :? aż się zdziwiłam bo myśłałam że wszystkie mogą
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kasicqa pisze:jeżeli chodzi o storczykowe zapachy to mój żółty (obecnie chorujący biedulek) pięknie pachniał, a biały nic a nic z siebie nie wydaje a obwąchałam go dokładnie :? aż się zdziwiłam bo myśłałam że wszystkie mogą
bo Phalaenopsisy bardzo rzadko pachną. Liodoro pachnie cudownie, bellina podobno też ma pachnieć, ale żaden z pozostałych nie pachnie. mają tylko ładne kwiaty, ale bez zapachu. większość storczyków nie pachnie (a przynajmniej większość tych uprawianych w domu).
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To fakt, że większość phalaenopsis nie pachnie, a jak pachną to krótko o określonych porach dnia np. rano czy w południe i nie przez cały okres kwitnienia. Mam kilka pachnących storczyków, których zapach odkryłam przypadkiem, co mnie mile zaskoczyło :lol:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7 Moje kwiatuszki i ich nowe pędy niestety bardzo powoli rosną i otwierają pączki, dlatego jak się juz otworzy jakiś pączek chcę się nim pochwalić ;:11
Ten storczyk wypuścił boczny pęd z uśpionego oczka i ma co prawda 2 pączki, ale ma też nowy pęd, który jest dość duży, ale jeszcze ma maleńkie pączusie :lol: Kwiat wydaje mi się ładniejszy niż ten "sklepowy".

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Nie mogłam się powstrzymać i jeszcze raz pokażę mój ostatni zakup, który jest taki słodki :twisted:
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękne... ten piegowaty Phalaenopsis rzeczywiście jest słodki i piękny. u mnie też ostatnio Phalaenopsisy otwierają pąki na pędzikach.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze jeden storczyk, który już jakiś czas kwitnie. U mnie wypuścił 2 pędy, a teraz kwitnie 1. Niestety, chorował :( i stracił stożek wzrostu. Jedno zdjęcie to mała "wariacaja" w photoshopie, której autorką jest moja córka :lol: .

Obrazek Obrazek

O tym już kiedyś pisałam, że wypuszcza 3 pędy. Pierwszy pęd jest już spory, ale jakiś dziwnie wygięty :roll: Kolejne dwa też nie rosną zwyczajnie. Wygląda to tak, jak gdyby wyrosły a później stwierdziły, że zawrócą i swoje czubki znowu schowały między liście. Tak naprawdę nie wiem ;:111 czy te 2 pędy są naprawdę 2 czy jest to 1 pęd, ale totalnie pokręcony ;:207 Na zdjęciach tego nie widać, ale może za jakiś czas wszystko się wyjaśni :lol:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Nowy nabytek faktycznie słodziutki :lol: też bym mu się nie oparła :twisted:
Ech, widzę że nie tylko ja mam problem z pogiętymi pędami :oops: :lol:
Czekam na relację z rozwoju sytuacji :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ładne zdjęcia :) A ten pierwszy wygląda jakby był taki aksamitny? Jest śliczny :D A, i podpisuję się pod słowami Jeanne - również czekam na dalsze relacje z rozwoju sytuacji :wink: Ciekawa jestem, co z tego pędu wyrośnie :lol:
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

piekne storczyki, mi najbardziej podoba sie ten ciemny:)
gelka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

storczyk piękny, ale to przerobione zdjęcie mi się nie podoba.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Mambo - z wielką przyjemnością odwiedziłam Twój wątek :) (widzisz, zaczęłam nadrabiać zaległości)
Jeden rozkwitnięty kwiat, o pięknym, nasyconym kolorze i tak bardzo cieszy :)
A co dopiero będzie, gdy dojrzeje reszta pączków ??? Czeeeekam z Tobą !
Prezent prześliczny, a "wariacje storczykowe" córci, pięknie podkreśliły bardzo ciekawe kolory kwiatów storczyka ;:333
Córka ma wyobraźnię :)

Pozdrawiam, Joanna (chyba czas ;:19 )
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa ;:32 i cieszę się, że podobają się moje kwiatki. Niestety, tej zimy nie kwitnie ich zbyt wiele :( dlatego każdy rozwinięty pąk tak cieszy :lol: Mam nadzieję, że już skończyła się szaruga za oknem, co w połączeniu z coraz dłuższymi dniami wpłynie pozytywnie na nasze kwiatki ;:225
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Ten bordo na górze piekny! Stałam nad takim długo w LM, ale miał oberwany najwyższy liść, pajęczynki i w dodatku bardzo drobne rachityczne listki-był chyba młodą roślinką, pewnie długo poczekałabym na następne kwitnienie. Nie kupiłam, i żałuję. Żałuję wszystkich, których z jakiegoś powodu kiedyś nie wzięłam! ;)

A te Twoje pędy bardzo ciekawe, też będę podglądać jak rosną, cykaj fotki na każdym etapie rozwoju ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, w końcu trafisz na te kiedyś pozostawione storczyki :wink: Lepiej kupić zdrowy i dorodny okaz niż słabeusza 8)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”