Moja nowa wymarzona dzialka cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja nowa wymarzona dzialka cz. 12

Post »

Tereniu, Lucynko, byłam na działeczce, pozbierałam doniczki z roślinami do przechowywania, przywiozłam je na razie do namiotu, zostały mi tylko fuksje i kaktusy, ale te zimują w piwnicy ogródkowej, kawkę odpiłam i wróciłam, a Wam jak się udało?
Dziś rybka poszła w ocet jabłkowy, a buraczki w słoiki, tymianek i miętę zalałam octem jabłkowym, no i mam nadzieję, że na popołudnie nic Adaś nie wymyśli ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zadrzewnia bezogonkowa ładnie się przebarwia :D

Obrazek

Obrazek

Ten nadal kwitnie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No popatrz! Kwiaty nie kwitną a u Ciebie nadal kolorowo. Cudnie.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Jeszcze masz co pokazać Iwonko a barwy jesieni też już zaznaczone. ;:63 U mnie zimnica tylko 6 st. więc się nie wybraliśmy na działkę. Cebule jeszcze nie posadzone ale nie mam wiele w doniczkowanie ich nie będę się bawić..Nornice jakby odpuściły a dzikom i sarnom będą smakować nie koniecznie podane na tacy... ;:oj Działeczka Twoja pełna jeszcze obfitości letnio-jesiennychi ładnie zaprezentowałaś ją na zdjęciach. ;:63
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Iwonko ;:196 Mnie też się udało być na działeczce pomimo że padało od rana .
Zebrałam orzechy , przywiozłam warzywek na soczek i trochę doniczek z daturą i ołownikiem .
Zimnica straszna i mokro , teraz się rozpogadza i na noc zapowiadają przymrozek - szkoda bo jeszcze dalie kwitną :(
U Ciebie pięknie i kolorowo ;:215
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Przychodzę do Ciebie jako i Ty do mnie przyszłaś :lol:
Iwonko u Ciebie jest ogród botaniczny ;:333 Czy masz ogród z gumy, że tyle roślin się mieści? A może nie masz ścieżek tylko latasz nad roślinami? Masz tyle roślin, że nie wiem co powiedzieć bo większości nie znam a wydawało mi się, że wiedzę o roślinach jako taką mam :lol:
Z tych co zapamiętałem to bardzo mi się podoba powojnik Casandra. Iwonko o co chodzi ze starą działką? Masz dwie? Nie jestem w stanie nadrobić wcześniejszych wątków więc proszę oświeć mnie :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Nadal piękny busz u Ciebie :D i nawet coś jeszcze kwitnie ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, widzę, że faktycznie zrealizowałaś działkowe plany. ;:63
Odpoczęłaś?
Ja też byłam na działeczce :tan , bo i mnie zaświeciło słonko ;:131 , ale było zimno - wiatr.

Jak widać na zdjęciach, Twoja działka żyje, jeszcze coś kwitnie, jeszcze się zieleni. ;:215
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Michale, cieszę się z Twoich odwiedzin :wit , o starej działce mówisz, napiszę jeszcze raz, bo to taka niemiła historia, że wracać do niej już nie będę ;:108 kiedy zamieszkaliśmy z teściową, czyli mamusią mojego M, to działka, która jest przy samym domu, wielkości trzech przeciętnych działek, była bardzo zaniedbana, bez wody, a że ja ogrodniczka z zamiłowania to się wzięłam i odchwaściłam ją, nasadziłam mnóstwo fajnych, ciekawych roślin, tam co prawda roślin kilka było, no piwonie na przykład, przecudne i mnóstwo, krzewów różnych owocowych i drzew sporo, ale wszystko w strasznym nieładzie, zrobiłam porządek, zbudowałam altankę obrośniętą już teraz na maxa ,milinem, winogronem i różami, no i było pięknie przez może dwa sezony, potem zaczęły się kłótnie, bo chciałam przyciąć krzewy, drzewa, stare jabłonki, które pewnie dawały by jeszcze pyszne jabłka, ale teraz to już zdziczałe małe jabłuszka są i teściowa mi na to nie pozwoliła, wykrzyczała mi to głośno, że cała wieś słyszała, więc ja odwróciłam się na pięcie i do komputera, po dwóch dniach znalazłam tą moją wymarzoną działkę, ze skarpami, z kamieniami i jestem szczęśliwa, a stara działka niszczeje, serce boli ale już na niej na pewno nic nie zrobię, nie mam siły, dziki ją w tej chwili zniszczyły doszczętnie, zresztą teściowa nadal czuje się na niej władczynią i już tak zostanie. Zapraszam więc na moją kochaną i wymarzoną działeczkę, nie jest z gumy, a ja no fruwam nad nią mam taką fajną miotełkę, taka w sam raz dla mnie, a M mi ma do niej silniczek dokręcić ;:306 Michale jeśli chcesz, to pogadamy wiosną o powojniku, na pewno da się coś ukopać, bo jest już spory :wit
Tereniu wiesz i ja właśnie słyszę, że jakiś minusik ma być u nas, dobrze zrobiłam, że zwiozłam cebulki, a fuksje są w altanie, tylko kaktusy zostały, ale chyba im nic nie będzie, są w cichym miejscu ;:108
Maryniu ja też jeszcze nie posadziłam cebulek, no ale zdążę, w końcu jesień się dopiero zaczęła i ma być jeszcze trochę tej prawdziwej polskiej jesieni, prawda ;:108
Dorotka tak, ładnie jest, dużo koloru daje wino prawda ;:108
Lucynko, kawkę odpiłam, no to odpoczęłam, dobrze, że pozwoziłam dziś doniczki, bo na noc zapowiadają minusik jakiś ;:108
Natalko na reszcie kwitnie mi jeszcze coś tam w październiku, bo wcześniej o tej porze to już nic mi nie kwitło, choć i rośliny przebarwiające się też ładne prawda ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heptakodium ładnie wygląda ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko , coraz mniej mamy do pokazywania w ogrodach , brak kwitnień rękopensują przebarwiające się liście ,ale po przymrozkach i one oblecą, a my będziemy miały co grabić jeżeli zdążymy bo cosik zimno chyba idzie .Ja do pocz. listopada zawsze zamykam ogród i w tym roku chyba też bo będzie już za zimno żeby jeżdzić , miałam nadzieję że zrobię jedną chociaż rabatę dla warzyw na wiosnę , pogoda jednak mi nie da .Przyjdą mi jeszcze róże , muszę posadzić sporo cebul , ogarnąć domek po sezonie i inne jeszcze drobne prace a czasu mało . Szkoda że jesień nam nie dopisała i jest bardzo krótka .Pozdrawiam ;:167
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

I mi się udało dzisiaj troszeczkę poszaleć na działeczce :heja
Ale Ty widzę, że działasz na całego. I dom, i działka i przetwory ;:oj W tym sanatorium to chyba naprawdę czynią cuda ;:oj Jesteś jak nowa ;:108
Coraz więcej czerwoności pojawia się na liściach, jakby pogoda była łaskawsza, to i tych przebarwień byłoby więcej. Ale i tak jeszcze się dzieje
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie ;:180 Współczuję przejść ale teraz na swojej możesz robić co Ci się podoba i nikt nie będzie marudził ;:138 Będę bardzo wdzięczny za powojnika ;:168 Jeśli u mnie coś wypatrzysz to proszę pisz ale przy Twoim ogrodzie botanicznym mój to skromny ogródeczek przydomowy ;:131
Pisałaś, że wcześniej w październiku nic nie kwitło, u mnie przeciwnie - w tym miesiącu wszystkie astry dają popis, są jeszcze cynie, dalie, ostróżki, żurawki i wszystko co się przebarwia choć nie ukrywam, że dążę do jak największej ilości czerwonych liści jesienią, żółte to się samo zrobi a z czerwonym trzeba poszukać :D
Pamiętam jak pierwszy raz do Ciebie zajrzałem to wątek się od węży zaczynał, w tym też już jakieś stworzenie w stawie się wylegiwało, nic do węży nie mam ale cieszę się, że u mnie w gady ubogo ;:306 Ja mam gady rogate brązowe co po polach latają, czarne co pod ziemią kopią i brązowo kolorowe co na drzewach siedzą, kradną kompost i załatwiają się na balkonie.
Miłej nocy :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Iwonko Twój ogród piękny urodą dojrzałej kobiety! Jesienne barwy w kilku dniach zmieniły jego urodę i chyba lubię taki czas, ale czy naj... to nie wiem :D Moja zadrzewia wczoraj jeszcze była zielona, ale już się cieszę na nią jak będzie starsza, bo to ładna roślina ;:167 Cassandra ostatnio mnie zaskoczyła, bo nie wiedziałam że tak łatwo rozmnaża się z nasion, a wysiana wiosną pod koniec lata już kwitnie...będzie jej więcej u mnie :D Życzę spokojnego weekendu i powtórzę uważaj na zdrowie Iwonko ;:196 ;:4
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i się okazało po rozmowie z sąsiadem, że dziś rano i u nas dachy były białe, a ja mam w namiocie cebulki kwiatów do wysuszenia a za oknem pelargonie co jeszcze kwitną ładnie, no i nie wiem czy już je chować, czy jeszcze niech stoją, to pierwsze piętro, jak myślicie?
Marysiu wiem ;:196
Michale stworzenia różne u mnie się kręcą, ale raczej z tych małych skaczących, pełzających i innych jaszczurek, duże chodzą po starej działce, dziki, sarny i licho wie co jeszcze ;:202 no i nie bądź skromny, masz na prawdę imponującą ilość roślin i wcale nie takie zwykłe, nie raz do wujka lecę czytając Twój wątek, ja też nie wszystko znam jeszcze ;:306
Iwonko za szybko przymroziło, teraz właśnie powinno się pięknie wszystko przebarwiać, a to już gubi liście, no za szybko te przymrozki ;:185
Elu wiesz ja za specjalnie nie sprzątam działki jesienią, wszystkie suszki, liście to ochrona dla roślin, nie miałam nigdy kłopotu sprzątając to wiosną, nie gniją mi rośliny pod liśćmi ;:108 ale ogólnie tak, pracy jeszcze i ja mam sporo na działce, chciałam kilka roślin przesadzić, ale chyba nie będę się upierała koniecznie, jak nie teraz zrobię to wiosną :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Iwonko piękna jesień ;:215 ;:215
Cudowne trawki ;:333
Czy Twoje Hepakodium kwitnie na różowo ?? a ja myslałam ze na biało , chyba u Marysi widziałam :D
U mnie dzisiaj dość mocno przymroziło i wszystko już poszło - szkoda dalii , koleusy tak ładnie wyglądały a nawet marcinki niektóre zrobiły się brzydkie :( Jeszcze tylko chryzantemy zostały .
;:3 ;:3 na jutro życzę ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu no właśnie nie wiem co to jest te różowe kwiatki, bo ono kwitło na biało ;:oj , u nas lekko przymroziło, no i nie schowałam pelargonii, stoją za oknem, może wytrzymają dzisiejszą nockę, życzę cieplejszych nocy, choć już za późno na rośliny, bo pomarzły, to jednak jeszcze na mróz za wcześnie prawda ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”