martam80, dobrze wiedzieć, że ktoś u Mauro kupował i jest zadowolony

Jak z nim korespondowałem to był cały czas w rozjazdach więc samo zamówienie trwało znacznie dłużej niż sama przesyłka
Dobrze, że napisałaś o
calyptratum, ja niby wiedziałem, że jest to epifit ale tak nie do końca to do mnie docierało. Pewnie po wysianiu i tak doczytałbym wszystko ale teraz przynajmniej wiem czego się spodziewać. Ogólnie epifitem jest nie tylko
calyptratum, ale też
papilio i
aulicum, z tym, że 2 ostatnie spotykane są również na ziemi.
Calyptratum jest nie tylko epifitem, jest również litofitem co wcale nie ułatwia niczego

Ja ogólnie chciałbym zebrać jak najwięcej czystych gatunków zwartnic ale nie jest to proste zadanie. Nie mogę też na razie szaleć ponieważ miejsce mam ograniczone, w planie mam duże zmiany mieszkaniowe ale raczej za około 2 lata do tego dojdzie a do tego czasu muszę mieścić je wszystkie na zimę w piwnicy lub jednym pokoju. Chciałbym mieć w dużych donicach kępy zwartnic czystych gatunkowo - ale muszę najpierw mieć miejsce na te donice
I gratuluję
martam80, że udało się Tobie wyhodować własne, kwitnące okazy z brazylijskich nasion

też będę dumny jak mi się uda
Wczoraj zauważyłem między łuskami 'Spot Light' pęd kwiatowy - i to wcale go nie szukałem, widać go bardzo dobrze a roślina dopiero wchodzi w okres spoczynku... mam nadzieję, że się wstrzyma jeszcze co najmniej 2 miesiące.