W moim ogrodzie cz.2
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogrodzie cz.2
Tunel, to akurat mam już obrobiony, nawet obornik już nawieziony, ale po gałęzie to muszę udać się gdzieś dalej, bo co mogłam to już obcięte. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marto Ty jesteś w stanie Polan wykończyć
, ale mam nadzieję że troszkę dostanę 

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Jak ja Ci zazdroszczę zapału do pracy! Mnie nic nie bierze, nic, a nic
Może jutro wylezę z ciepłego domku i choć z pół godziny się pokrzątam...
Kompost masz piękny, ja nigdy się takiego nie dorobiłam, zawsze za szybko wybieram
Ale często posiłkuję się obornikiem końskim. Kompost daję tym, które obornika nie lubią.
Kompost jak kompost, ale jaką Ty masz piękną ziemię
Aż trudno uwierzyć, że jest taka piękna ciemna, niezlepiona. W takiej to można kopać z przyjemnością.
Różankę masz okazałą. Normalnie zagon a nie rabata
Przypomniałaś, że i mnie czeka okrywanie róż, a wydawało mi się, że nie ma już w ogrodzie nic co muszę koniecznie zrobić jesienią.
Fajnie masz z traktorem. U mnie tylko na początku sąsiad koniem zaorał, a potem już ogrodziłam, ścieżkę główną wybetonowałam i koń nie wjedzie. Ale ja to mam maleństwo przy Twoim.

Może jutro wylezę z ciepłego domku i choć z pół godziny się pokrzątam...
Kompost masz piękny, ja nigdy się takiego nie dorobiłam, zawsze za szybko wybieram

Kompost jak kompost, ale jaką Ty masz piękną ziemię

Różankę masz okazałą. Normalnie zagon a nie rabata

Fajnie masz z traktorem. U mnie tylko na początku sąsiad koniem zaorał, a potem już ogrodziłam, ścieżkę główną wybetonowałam i koń nie wjedzie. Ale ja to mam maleństwo przy Twoim.
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
Asiu
gdybym to wszystko zrobiła jednego dnia to nie pokazałabym Wam zdjęć, padłabym w tych kopcach i czekała wiosny
. Wykorzystałam ostatni dłuższy weekend i sobotę, czyli jakieś 4 dni pracy.
Aniu
Iglaków mamy sporo bo dwa razy kupowałam po 100 szt. sadzonek 4 latków. Teraz się już ładnie zagęściły a eM się piekli, że pod nimi trudno kosić. Oby do wiosny
Renatko, ja nawożę w tunelu kompostem. Zrobiliśmy już nową pryzmę kompostową, eM. wysprzątał kurnik i cały kurzeniec przykrył pryzmę, niech natura dalej działa.
Marysiu
tak jak jesteśmy umówione
Witaj Lucynko
Ten mój zapał to się tylko weekendami ujawnia więc jak popatrzymy na średnią tygodniową to kiepściutko
Zawsze mam dwie pryzmy kompostowe, jedna się przerabia a z drugiej wybieram. Mam tylko kurki i kurzeniec od nich. Sucho jest u nas to i ziemia niezlepiona, to III klasa a dalej tam gdzie rośnie rzepak nawet I. Moja ziemia nie jest kwaśna, wszelkie rodki, azalki, wrzosy u mnie padały jak muchy pomimo zakwaszania. Dopiero róże i hortensje bukietowe radzą sobie przyzwoicie, dlatego wciąż je dosadzam.
Innej możliwości uprawy pola niż mechanicznie sobie nie wyobrażam, za dużo tego. Jak do tej pory zawsze trafi się uczynny sąsiad lub pracownik dzierżawcy za jego zgodą oczywiście. Warzywnik po posadzeniu malin i truskawek dramatycznie nam się zmniejszył. W tym roku solidną ilość miejsca zabrały pomidory gruntowe i papryki, w przyszłym roku nie będzie lepiej
.
Wczoraj wyszłam jednak z domu ale było tak strasznie zimno i wietrznie, że zrezygnowałam z pracy ogrodowej. Przyniosłam nasiona cynii i astrów do pakowania i wreszcie o połowę zmniejszyła się ilość miseczek i talerzyków na stole w jadalni. Niestety skończyły mi się torebki i musiałam przerwać robotę.
Tu kilka z moich papryk wysyłanych na akcję wymiany:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=42

Aniu

Renatko, ja nawożę w tunelu kompostem. Zrobiliśmy już nową pryzmę kompostową, eM. wysprzątał kurnik i cały kurzeniec przykrył pryzmę, niech natura dalej działa.
Marysiu

Witaj Lucynko

Ten mój zapał to się tylko weekendami ujawnia więc jak popatrzymy na średnią tygodniową to kiepściutko

Innej możliwości uprawy pola niż mechanicznie sobie nie wyobrażam, za dużo tego. Jak do tej pory zawsze trafi się uczynny sąsiad lub pracownik dzierżawcy za jego zgodą oczywiście. Warzywnik po posadzeniu malin i truskawek dramatycznie nam się zmniejszył. W tym roku solidną ilość miejsca zabrały pomidory gruntowe i papryki, w przyszłym roku nie będzie lepiej

Wczoraj wyszłam jednak z domu ale było tak strasznie zimno i wietrznie, że zrezygnowałam z pracy ogrodowej. Przyniosłam nasiona cynii i astrów do pakowania i wreszcie o połowę zmniejszyła się ilość miseczek i talerzyków na stole w jadalni. Niestety skończyły mi się torebki i musiałam przerwać robotę.
Tu kilka z moich papryk wysyłanych na akcję wymiany:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=42
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Martuniu! Wymienialiśmy ziemie w tunelu na kompost dwa lata temu-tak na dobry sztych.
U mnie takie zapotrzebowanie na kompost (mam gliniasto-ilastą skałę), że nie nadążamy go produkować. Teraz właśnie muszę czekać, bo poprzednio wybraliśmy do zera i został się tylko taki ,,niedojrzały".
U mnie takie zapotrzebowanie na kompost (mam gliniasto-ilastą skałę), że nie nadążamy go produkować. Teraz właśnie muszę czekać, bo poprzednio wybraliśmy do zera i został się tylko taki ,,niedojrzały".
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Przejrzałam Twoje papryki i widzę, że jest na co polować na akcji. Zapisałam sobie nazwy
. Najlepsze są odmiany polecane
.

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Martuś, mówisz, że zebrałaś "trochę" nasion
Ilość róż niesamowita. Wiem, ze nie jedna z nas zazdrości w sezonie, kiedy są piękne zielone i kwitnące, ale zupełnie nie zazdroszczę kopcowania
Czy ta sosna, którą okrywałaś to gdzieś od ciebie z ogrodu (nie doczytałam)? Dosyć jej sporo jak na podcinane gałązki..tak myślę co to będzie na kolejne lata 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martusiu mam kopertę
prawie worek
muszę zamówić orkę pod grządę kwiatową
Dziękuję i teraz muszę tak siać, żeby się nie zbłaźnić

Dziękuję i teraz muszę tak siać, żeby się nie zbłaźnić

- Ewa7
- 200p
- Od: 27 paź 2013, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wow,ale się dzieje u Ciebie,wszystko na maxymalnych obrotach a pola różane cudne,będzie się działo 

- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Martusia jesteś niemożliwa! Tyle róż pookrywać i to tak starannie
Na szczęście żadnej nie mam
Zazdroszczę, że warzywnik masz zorany, w swój nie dałem rady wjechać glebogryzarką bo było cały sezon za mokro i taki zostanie do wiosny. Odezwij się czasem. Pozdrawiam serdecznie
PS Gdybyś ostróżkę pełną błękitną dzieliła to się do Ciebie już teraz bardzo ładnie uśmiecham

PS Gdybyś ostróżkę pełną błękitną dzieliła to się do Ciebie już teraz bardzo ładnie uśmiecham

Marta a ja przyszłam podziękować za foto instrukcję kopczykowania i zabezpieczania róż przed zimą
Dla kogoś kto dopiero zaczął przygodę z ogrodem takie podpowiedzi są bardzo ważne
Niby coś tam gdzieś czytałam,że kopczykować trzeba,ale jak,czym,kiedy i w ogóle...no musiałabym pewnie grzebać po forum i szukać info.A zajrzałam do Ciebie i rach ciach już wsio wiedziałam 
A ilość zebranych nasion

Dla kogoś kto dopiero zaczął przygodę z ogrodem takie podpowiedzi są bardzo ważne

A ilość zebranych nasion

Pozdrawiam Amelia
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Marto
Zaglądałam już do Ciebie ,ale nie zostawiłam śladu .Dzisiaj nieśmiało zajrzałam jeszcze raz
Bardzo mi się u Ciebie podoba
.Lubię takie miejsca jak Twoje są takie swojskie i piękne
....
Jesteś bardzo pracowita ......
Na pewno w życiu jak i w pracy jesteś wspaniałą osobą
Życzę ci dużo zdrowia bo to najważniejsze

Zaglądałam już do Ciebie ,ale nie zostawiłam śladu .Dzisiaj nieśmiało zajrzałam jeszcze raz

Bardzo mi się u Ciebie podoba

Jesteś bardzo pracowita ......

Życzę ci dużo zdrowia bo to najważniejsze

Pozdrawiam Alicja
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Mi na poprawę humoru działają dobrze zdjęcia Martusiowego ogrodu,nawet córce pokazywałam słodkie melony bo pytała jak wyglądają-no a t to już tylko u Marty 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Marginetka pisze:]facet jest robotny ale niestety pyskaty ... może i dobrze, że nie odwrotnie![]()
Oczywiście, że własną d... musiał przetestować huśtawkę i to w ten sposób "![]()
![]()
" a całą drogę do tartaku słyszałam " nie kupujemy k..., żadnej huśtawki
"
Heh jakbym o swoim czytała. Wypisz wymaluj mam takiego samego.

Witaj Kochana. Zawędrowałam do Ciebie z jakiegoś różanego wątku. I zostaję! Uwielbiam takich ogrodowych świrów jak Ty!

Też dokonałam pierwszego zakupu róż u Gloridei. I już nie mogę doczekać się dostawy.

A przez Ciebie muszę domówić Rose de rescht. Wiele razy lądowała ona w moim koszyku i wiele razy wylatywała. Ostatecznie jej nie wzięłam. Teraz żałuję. W sumie to już w momencie zakupu żałowałam. Musze ją mieć.
Wiosną zjadą się do mnie: 23 cebule lilii, 12 powojników, 9 róż i jeszcze zamówienie z BR.
Gdzie ja to upchnę?

- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Marto dostałam z akcji nasionka melona od Ciebie, powiedz kiedy wysiać i jak się z nimi obchodzić.