Moje zielone królestwo - ewab123

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
hanna_1962
500p
500p
Od: 2 lut 2008, o 17:12

Post »

Witaj Ewo po długim czasie. Też mam ogromne zaległości na forum. Pytałaś niedawno o budleję. Ja swoją od lilku lat przycinam jesienią na wysokosci 15 - 20 cm i przykrywam tymi ścietymi gałązkami. Odkrywam późno, w kwietniu, bo nowe listki , które wypuszcza lubią przymarzać. Jednak zawsze odbija. Oleander, który dostałam od Ciebie rośnie( prześlę Ci zdjęcie) Własnie wniosłam go do mieszkania. Stoi na parapecie, nie wiem czy nie będzie miał za ciepło . Już nie moge się doczekac kiedy zakwitnie, wszystkie odnóżki posadziłam do jednej doniczki, więc będzie chyba kolorowy. Czy pamietasz jakie to były kolory? A roślinki ode mnie rosną? Wyslałam Ci tojeśc żółtą i jasnotę plamistą.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Dziękuję Haniu za informacje o budlei. Moje dwa mniejsze oleandry trzymam w jasnej piwnicy, a trzeci i największy stoi w tej chwili w salonie, bo obsypany jest cały kwiatami. Co w tym jest najśmieszniejszego, to to, że on kwitł latem na niektórych pędach. Jego kwiaty były bordowe(no może ciemno czerwone). Teraz zakwitł ponownie na pędach, które urosły od wiosny, a kwiaty są różowe. Myślę, że kwiaty zrobiły się różowe z powodu braku nawozu lub słabego światła. Gdy przekwitnie, to też trafi do piwnicy. Tam mu będzie chłodniej. Nie wiem nadal, jakiego koloru mam drugiego i trzeciego, więc musisz poczekać do zakwitnięcia Twoich sadzonek.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Haniu ,oczywiście roślinki od Ciebie ładnie rosną. Jasnota długo siedziała w miejscu, ale już jesienią tworzyła dość ładny krzaczek. Tojeść kwitła całe lato, aż do póżnej jesieni.
Pokażę Ci jeszcze mojego oleandra, który właśnie kwitnie:
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ślicznie kwitnie twój oleander!!
Ewuniu dwa oleandry od ciebie stoją u mnie teraz na klatce schodowej.
Właśnie wyczytałam u ciebie,że spokojnie mogą być w jasnej piwnicy.
Mam już mało miejsca na parapetach na klatce schodowej a muszę wcisnąć jeszcze pelargonie.
Chyba też je przeniosę do piwnicy.Napisz mi jak często je podlewasz przechowując w piwnicy.
Czy lejesz wodę do donicy,czy na podstawkę?Czy po przycięciu szczepki ukorzeniać lepiej na klatce,
czy też w piwnicy?Czy szczepki wkładasz najpierw do wody,potem do ziemi,czy od razu do ziemi?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Witaj Aniu, moje oleandry zimowały w dość zimnej piwnicy , w której jest małe okienko. Podlewałam je tak naprawdę wtedy, gdy mi się przypomniało.Myślę, że to było gdzieś raz w miesiącu. Podlewałam je do doniczki. Ścięte sadzonki wstawiłam do wody i trzymałam prawie do wiosny. Prawie wszystkie wypuściły korzonki i dopiero wtedy posadziłam je do ziemi. Natomiast kilkanaście sadzonek posadziłam bezpośrednio po ścięciu do ziemi i powiem Ci, że nie wszystkie się przyjęły. Jeszcze jedno Ci podpowiem. Do wody w której stały gałązki włożyłam kawałeczek węgla drzewnego(takiego do grilla), aby nie gniły. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu bardzo dziękuje za odpowiedź.
Faktycznie rzadko podlewasz olki w piwnicy.
Te moje na klatce schodowej podlewam co kilka dni.
Ciągle wydaje mi się ,że mają za sucho. :oops: :oops:
W piwnicy muszę jeszcze trochę zabezpieczyć to moje małe okno,
bo coś trochę zawiewa.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Jaki piękny oleander czy ja dobrze widzę jasny fiolecik ...mój już :wink: szt 2 rósł a na razie jakoś stanęły mam nadzieje że na wiosne się postara i zaszaleje a może i zakwitnie :wink:
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

No to udało mi się zacytować.
Ewuniu - napisz mi co to za śliczna nowość na tej fotce. Czy to jest bylina, czy też kwiatek jednoroczny?
A tak w ogóle to śliczna twoja daturka - ona ma różowe kwiatki prawda?
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

To jest odętka wirginijska. Jest to bylina. Mam ją dopiero rok, ale ładnie się już zaczęła rozrastać. Bielunie mam dwa różowe i jednego białego. W tym roku wyjątkowo pięknie kwitły.
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Dopiero dzisiaj odwiedziłam twój ogród....muszę się przyznać że jestem pod wrażeniem ;:1 Na twoje oczko wodne, to nie mogłam się napatrzeć. Masz wspaniały teren do różnorodnych szaleństw....skarpy, schody i pobliski lasek wyglądają uroczo ale zapewne wymagają dużo pracy a pomysły to widzę że masz :!: :D Podobają mi się twoje obrazy malowane krzyżykami....są prześliczne
Pozdrawiam i wpraszam się na częstego gościa :D
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Miło mi będzie Cię gościć. Zapraszam.
hanna_1962
500p
500p
Od: 2 lut 2008, o 17:12

Post »

Cudny ten oleander! Już nie mogę się doczekać kwiatów. Martwię się tylko, czy przezimuje w warunkach pokojowych.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No ja dzisiaj skorzystałam z pięknej pogody :roll: i mogłam pochodzić po twoim ogrodzie.
Ewuś musisz mieć dużo energii żeby w takim czasie tyle zmian dokonać.
Roślinki szybko się u ciebie rozrastają.
Ciekawa jestem czym zaskoczysz nas wiosną :roll: .
Obrazy które tworzysz są niesamowite i niepowtarzalne :o .
Trzymaj się cieplutko.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem tu po raz pierwszy, oczko wodne z karasiami bardzo mi się podoba i sunia wykopywacz.Oleandra mam małego i jeden ma byc różowy, a drugi biały.Tak patrzę na Twoje kwitnące i myślę jak to u mnie będzie za rok.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Dzisiaj kilka zdjęć z mojego zimowego ogrodu:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”