Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Post »

Marysiu przypomniałam sobie o Twoich pięknych mieczykach .... i są . Ogórasek jaki kształtny ja miałam trzy ale przypominały bardziej gruszkę niż ogórka! ;:306
Bukiecik na Zielną trochę nietypowy bo nie ziołowy, ale taki osobisty :?
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Uroczy bukiecik na dzisiejsze święto ;:138
Piękne mieczyki ;:108
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie nie dziwi, że w bukiecie są kwiaty :D. Czyżby to był zwyczaj praktykowany u nas na północy? ;:218 Całe życie pamiętam, że w bukietach była różna zielenina i bukiety z polnych i ogrodowych kwiatów jak najbardziej pasowały do tradycji :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Kaniu - oj pojadłam trochę własnej zieleniny w tym roku. Po pierwsze nowalijki - czyli sałata, rzodkiewka i szczypiorek z dymki.
Po nich to już śladu nie ma... Następnie fasolka szparagowa siana w trzech rzutach. No i ogórasy. Bardzo się z nich cieszę...bo siałam trzy razy. Myślałam, że pierwszego ogórka spróbuję dopiero we wrześniu :;230 Teraz dosiałam sałatę i cebulkę siedmiolatkę z tegorocznych nasion. Pięknie wykiełkowała, szczypiorek ma już ze sześć centymetrów ;:138
A to wszystko z grządki o wymiarach 1x6 metrów.
Ale muszę Ci się pochwalić, że mam już przygotowaną grządkę na truskawki. Będą cztery rzędy o długości około 6 metrów.
Moje wnusie będą miały co skubać w przyszłym roku :tan
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazdraszczam zwłaszcza fasolki, bo słyszałam, że w tym roku bardzo się udaje a ja nie znalazłam czasu, żeby wysiać. Jak Ci się udało Marysiu doczekać rzodkiewki? :shock: Kiedy siałaś? Bo u mnie wyrosły długie łodygi z kwiatami ale bulwek nie było. Potem czytałam, że to dlatego, że późno ją wysiałam, no ale przecież zanim śnieg stopniał, to mieliśmy już prawie maj :wink: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No,no, nie tylko uprawiasz piękne kwiatki, Marysiu, ale i warzywka :shock:.
I to z sukcesem...
Tak, jak nie mam przekonania do uprawy mieczyków w ogrodzie, tak chylę czoła przed urodą Twoich ( ukłony należą się też Anitce). Są przepiękne, zatem przestaję się dziwić Twojemu nałogowi ;:306.
Sądząc po zdjęciach (mistrzowskich, rzecz jasna), sielskie życie prowadzisz na tych Kaszubach ;:170.
Tylko pozazdrościć... ;:224.

;:196 Jagoda
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Witaj Marysiu, melduję się. Jak było opowiem wkrótce.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Ooooo ;:oj są i pięknej urody przypołudniki ;:oj
Na jakim stanowisku u Ciebie rosną?Moje w donicach i nieładnie sie wykładają odsłaniając ziemie-bardziej wyległy z donic na taras niż w nich rosną....chyba przekwitają....co z nasionkami ?doczekam się z własnych kwiatków?

Przepiękna lilia,mieczyki i moja ukochana gaura ;:oj (moja po zimie nie wyszła ;:145 ;:145 ;:145
Z mieczyków od Anity za ok 40zł zakwitły 4 ;:145
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu i Anitko - wybaczcie, że odpowiadam Wam dopiero teraz. ale nie widziałam Waszych wpisów jak produkowałam ostatnią odpowiedź :oops:
Marysiu - ogórasy rosną jak się patrzy. Wczoraj miałam gości (cztery osoby) na obiedzie i wystarczyło na sporą salaterkę mizerii ;:138
Bukieciki z kwiatami ogrodowymi są u nas popularne. Na mszy siedziałam niedaleko żony sołtysa - ona to dopiero miała wiązankę - z daliami, astrami, nawłocią itp.
Ja miałam kwiaty ogrodowe ale i zioła (krwawnik) i warzywa (pietruszka naciowa i koper) a rośliny uprawne dzielnie reprezentował len. Kłosów zbóż nie miałam - bo zanim się obejrzałam to wszelkie zboże w okolicy było już skoszone. Ale faktycznie bukiecik był indywidualny - bo oprócz mnie pietruchy nikt nie miał ;:306
Anitko - no wiadomo mieczyki ;:167 Po kolei rozkwitają te nieliczne, które nie zostały pożarte przez nornice. Tym bardziej cieszy każdy rozkwitający kwiatuszek :lol:
Kaniu - no właśnie! W naszych okolicach prawie w każdej wiązance są ogrodowe kwiaty!
A rzodkiewkę siałam jak tylko przyjechałam na działkę - czyli pod koniec kwietnia, i potem drugo rzut chyba po dwóch tygodniach. Ale z tego wysiewu około połowy roślin wytworzyło pędy kwiatowe i wylądowało w kompoście :evil:
Jagódko - ja bardzo lubię uprawiać warzywa. Na poprzedniej działce (POD) miałam bardzo dużo warzyw w gruncie i dwa tunele z pomidorami i ogórkami. Tutaj do tej pory nawet koperek nie chciał mi rosnąć. Dopiero jak odkryłam sposób uprawy na kopcach kompostowych( - dzięki naszemu FO oczywiście) ruszyła uprawa warzywek na mojej działce :lol:
A życie na Kaszubach - cudowne, tylko lato dobiega końca ;:145
Grażynko - nawet nie wiesz jak miło było Was zobaczyć i pogadać. Oj jak mi tego brakowało w tym roku....
Asiu - moje przypołudniki też leżą na glebie. One tak mają, po prostu taka ich budowa.
A mieczyki jeszcze będę Ci kwitły. U mnie kwitną do października, a nawet listopada. Różne odmiany mają różne terminy kwitnienia.
Jak moja gaura się rozrośnie - to się z tobą podzielę. Moja w tej chwili góruje nad białą rabatką. A i muszę Ci powiedzieć, że zakwitła mi druga biała monarda :tan
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że tu dyskusja o przypołudnikach więc donoszę, że moje mają się dobrze i też tak leżą na ziemi. Tylko, że ja się aż tak bardzo nie zdziwiłam - jak chcą leżeć, to niech sobie leżą :wink: . Lobelie leżą i przetacznik leży... Widać niektóre takie bardziej leżące som. Gdybym miała tyle wolnego czasu na działce, to też bym leżała :lol: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

hihi,Kania-uśmiałam się :;230

Mieczyki są w donicach i zastanawiam się czy to był dobry pomysł....Kolejne pąki sie pojawiają:))
Martwiłam się,że nie zakwitną bo żółte,które były w ziemi już daaaawno przekwitły,a mix ,który dostałam od Anitki jako gratis(powędrował do syna do ziemi)też już kwitnie na całego,a część przekwitła.
Gaura jest cudna-niech Ci rośnie pięknie ;:333
Miałam dwie różowe i jedną biała- nie ma śladu ;:145 a tak się starałam -zrobiłam im daszki na zimę...
Czy Twoja zimowała?Zabezpieczałaś ją?Najpiękniejsze jest to,że kwitnie bez końca,do przymrozków :tan
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Piękne Marysiu masz mieczyki, zdjęcia rewelacyjne,- fragmenty przyrody "wyjęte" z otoczenia i zbliżone przez aparat, prezentują się bardzo interesująco. Także myślę o założeniu małej rabatki z truskawkami.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Słyszałam o Anitce i jej mieczykach ja znalazłam Pana Stanisława, który ma pole mieczyków i to jest jego miłość, zakupiłam 50 odmian czesć wsadziłam w ogromne donice (i te pięknie rosną) - pozostałe przy garażu - patelnia, słaba ziemia i kiepsko rosną :)

Ale pomijając ten fakt warte są posadzenia ;:173 :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ambo-nie tradycyjny,ale wysoce inspirujący bukiet z pietruszką!Ogórek wielkiej urody,zapewne smaczny.Gratuluję osiągnięć warzywniczych.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny - byłam na fantastycznym wyjeździe - Mazury, Wilno i Troki!

Troki

Obrazek

Wilno - Cmentarz na Rossie

Obrazek

Wilno - Ostra Brama

Obrazek

Od początku września mam mieć lepszy internet. Zobaczymy, czy nie będzie to zmiana w stylu "zamienił stryjek siekierką na kijek" :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”