Marysiu i Anitko - wybaczcie, że odpowiadam Wam dopiero teraz. ale nie widziałam Waszych wpisów jak produkowałam ostatnią odpowiedź
Marysiu - ogórasy rosną jak się patrzy. Wczoraj miałam gości (cztery osoby) na obiedzie i wystarczyło na sporą salaterkę mizerii
Bukieciki z kwiatami ogrodowymi są u nas popularne. Na mszy siedziałam niedaleko żony sołtysa - ona to dopiero miała wiązankę - z daliami, astrami, nawłocią itp.
Ja miałam kwiaty ogrodowe ale i zioła (krwawnik) i warzywa (pietruszka naciowa i koper) a rośliny uprawne dzielnie reprezentował len. Kłosów zbóż nie miałam - bo zanim się obejrzałam to wszelkie zboże w okolicy było już skoszone. Ale faktycznie bukiecik był indywidualny - bo oprócz mnie pietruchy nikt nie miał
Anitko - no wiadomo mieczyki

Po kolei rozkwitają te nieliczne, które nie zostały pożarte przez nornice. Tym bardziej cieszy każdy rozkwitający kwiatuszek
Kaniu - no właśnie! W naszych okolicach prawie w każdej wiązance są ogrodowe kwiaty!
A rzodkiewkę siałam jak tylko przyjechałam na działkę - czyli pod koniec kwietnia, i potem drugo rzut chyba po dwóch tygodniach. Ale z tego wysiewu około połowy roślin wytworzyło pędy kwiatowe i wylądowało w kompoście
Jagódko - ja bardzo lubię uprawiać warzywa. Na poprzedniej działce (POD) miałam bardzo dużo warzyw w gruncie i dwa tunele z pomidorami i ogórkami. Tutaj do tej pory nawet koperek nie chciał mi rosnąć. Dopiero jak odkryłam sposób uprawy na kopcach kompostowych( - dzięki naszemu FO oczywiście) ruszyła uprawa warzywek na mojej działce
A życie na Kaszubach - cudowne, tylko lato dobiega końca
Grażynko - nawet nie wiesz jak miło było Was zobaczyć i pogadać. Oj jak mi tego brakowało w tym roku....
Asiu - moje przypołudniki też leżą na glebie. One tak mają, po prostu taka ich budowa.
A mieczyki jeszcze będę Ci kwitły. U mnie kwitną do października, a nawet listopada. Różne odmiany mają różne terminy kwitnienia.
Jak moja gaura się rozrośnie - to się z tobą podzielę. Moja w tej chwili góruje nad białą rabatką. A i muszę Ci powiedzieć, że zakwitła mi druga biała monarda