Cytryna z pestki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Cytryna z pestki.

Post »

Ja uprawiałem tylko cytryny i mandarynki, zresztą Cytrusy są bardzo podobne jak są małe. Więc nie wiem co to dokładnie.
Awatar użytkownika
Exact
100p
100p
Od: 9 cze 2014, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok w takim razie dam mu podrosnąć i się okaże co to jest
Pozdrawiam, Krzysiek
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Krzysiu a nie pamiętasz co jadłeś? :;230 :;230
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja ciekawostka. Jedna pestka 4 roślinki. Ciekawe co z tego wyrośnie? ;:224

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Exact
100p
100p

Post »

magda1975 pisze:Krzysiu a nie pamiętasz co jadłeś? :;230 :;230
Zanim wyjechałem z domu na rok siałem w kilku doniczkach różne pestki, a po powrocie wszystko było już duże dlatego nie mam pojęcia, które to które ;:306

-- 22 lip 2014, o 16:14 --
szarotka66 pisze:Moja ciekawostka. Jedna pestka 4 roślinki. Ciekawe co z tego wyrośnie? ;:224
Proszę nie cytować zdjęć - cytowane zdjęcie usunąłem, norbert76

Ładnie ładnie. Moja miała tylko 2 roślinki :)
Dbaj o nią. Z tego co słyszałem takie cuda owocują więc na 3 krzaczkach jakby zaczęły to będzie pięknie wyglądać :D
Pozdrawiam, Krzysiek
Melker
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2014, o 16:05

Cytryna z pestki - przycinanie, nawożenie, stan zdrowia

Post »

Witam!
Z racji że jest to mój pierwszy post, na początku chciałem serdecznie wszystkich przywitać ;)
Mój pierwszy post a temat zarazem dotyczy mojego oczka w głowie. Nie mam wielkiego ogródka więc nie będę tutaj zapewne jednym z większych pisarzy.
Mój temat odnosi się do mojego cytrusa. Wykiełkowana z pestki cytryna aktualnie ma około 3 lat (dokładnie nie pamiętam), ma 50cm wzrostu i pierwsze cięcia za sobą (poniżej zdjęcia).

http://i58.tinypic.com/333im9z.jpg
http://i57.tinypic.com/o8b5mf.jpg
http://i57.tinypic.com/2hg6c29.jpg

Moje pytania:

Czy mogę ją teraz przyciąć od dołu? Wydaje mi się być za nisko rozkrzaczona a chciałem zrobić drzewko (aktualnie jest wiązana pionowo do góry aby zbytnio się jeszcze nie rozkrzewiała na boki, chcę utrzymać 2-3 pędy główne), a od czasu kiedy leję jej nawóz do cytrusów (ok. 2 m-ce) strasznie się rozrasta nie koniecznie w miejscach w których bym chciał. Wcześniej była przycinana od dołu co zresztą widać (ucięty spory pęd u dołu krzaczka - widać to na 3cim zdjęciu oraz pojedyncze listki).
I rzecz druga - da się zrobić coś, aby liście nie rosły takie ogromne? Wygląda to dosyć komicznie bo sam cytrus jest względnie mały, a niektóre z liści mają prawie połowę co cały krzak. Może chodzi więc o podlewanie? Stosuję nawóz wdg zaleceń z etykiety raz w tygodniu, a tu mi jakieś monstrum rośnie... :;230
Prosił bym też forumowych ogrodników o ocenę stanu zdrowia i wzrostu rośliny. Pierwszy cytrus w moim życiu więc nie mam obycia, a chętnie dowiem się czy daję jej wystarczająco dużo opieki :D
Z góry dzięki za (p)odpowiedzi :wink:
Awatar użytkownika
Exact
100p
100p

Post »

Witaj na forum ;:7

Na pierwszy rzut oka nie wygląda nawet jak cytryna tylko jak (Świętej pamięci moje awokado ;:306 )
Wyglądało indentycznie tylko ciut niższe. Liście mi tak wystrzeliły od momentu kiedy zacząłem podlewać nawozem.
Niestety nie było to według zaleceń opisanych na etykiecie produktu. Podlewałem nawet codziennie i uschło. Liście rosły jak szalone lecz sama roślina stała ze wzrostem w miejscu.
W przypadku Twojego cytrusa widzę, że jest podobnie. Może za dużo nawozu. Ale mnie nie słuchaj bo na cytrusach znam się pewnie tyle co Ty albo i gorzej. :)
Moim zdaniem ten pęd, który przyciąłeś na dole to był największy błąd i tym samym wykastrowałeś sobie roślinę, ponieważ z tego co się naczytałem tutaj na forum roślina, która ma dodatkową roślinkę z jednego nasionka później owocuje bardzo szybko.
Twoja roślina ma już naprawdę sporo czasu po takim czasie na pewno by zakwitła, a tak naprawdę ledwo ruszyła od ziemii.
Może ważnym etapem było przycięcie jej stożka wzrostu, żeby roślina rozrosła się ładnie na boki, a tak masz tyczkę i gigantyczne liście.
Tak mi się wydaję biorąc to na chłopski rozum, ale mam nadzieję, że ktoś obcykany w te klocki powie coś więcej na ten temat i podsunie wskazówkę:
Jak dbać o Cytrynę z pestki od nasionka do samego kwitnienia, żeby się ładnie prezentowała (Oczywiście mowa o roślinie wielozarodkowej) :wink:
Pozdrawiam, Krzysiek
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Przesadziłam ostatnio swoje trzy cytrusy do większych doniczek,na dno dałam keramzyt.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Moja mama miała cytrynę z pestki,ładnie wyglądała.Natomiast o owocach można zapomnieć :wink:
Awatar użytkownika
niewielkazelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 mar 2014, o 14:45

Post »

A nie wiecie może dlaczego jedna z moich dwóch cytryn jest strasznie blada? Stoją na parapecie obok siebie, a jedna jest prawie żółta. Druga normalnie zielona.
Awatar użytkownika
Exact
100p
100p

Post »

Przez szybę może słońce ją spaliło, albo za dużo nawozu
Pozdrawiam, Krzysiek
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35

Post »

Wiecie może czy liście cytryny są jadalne? Nie mogę znaleźć w internecie odpowiedzi na to pytanie. Dowiedziałam się jedynie, że dla niektórych zwierząt są trujące świeże liście, dla niektórych suszone jak i świeże. O ludziach nie było wzmianki nawet. Z chęcią bym wykorzystała liście do naparu, dodatek do herbat.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Są jadalne, nie są trujące dla ludzi (nie mówię o zwierzętach:a np. migdały czy rodzynki są toksyczne np. dla psów a dla nas nie, więc nie można tego porównywać).
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54

Post »

Witam!

Czy ktoś może wie dlaczego moja cytrynka jest taka blada?
Obrazek
Było to nasionko posiane do ziemi ogrodowej. Wraz z początkiem jesieni tak zbladła. Stała na zachodnim parapecie, teraz jest na południowym.
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35

Post »

Moje zbladły po odżywce, może to też jest przyczyną u Ciebie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”