Asiu, to było nasze pierwsze nastawianie wina. Ja tak dla próby z aronii, bo już nie wiedziałam co z nią zrobić. A zdrowa jest

Mój baniak to tylko 25 litrów. EM nie chciał być gorszy i zebrał wszystkie winogrona, zakupił baniak 50 l (on zawsze musi mieć większą skalę

), dokupił jeszcze deserowych winogron i zabrał się do nastawiania, jak mu się wydawało słodkiego , deserowego wina. Niestety wyszło go najwięcej, ale do picia niezbyt się nadaje. Teraz stosujemy je do potraw : kapusty, zup itd. Moje wyszło (wbrew pozorom, bo aronia przecież cierpka) najsmaczniejsze. Trochę już rozdaliśmy po rodzinie. Nawet ksiądz jak był po kolędzie, to się załapał na buteleczkę

Ciekawie się z nim dyskutowało na temat robienia win
Ja jeszcze zrobiłam 10l baniaczek wina z białych winogron , 10 l baniaczek z owoców głogu (tak dla zdrowotności) i 5 l baniaczek z owoców dzikiej róży. W przyszłym sezonie dalej stawiam na aronię
