Moje storczykowe skarby
- dorotakol
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje storczykowe skarby
O Matko!!! ja go nawet przed sesją nie umyłam, a tu tyle pochwał na niego spada

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- renatas

- Od: 25 paź 2010, o 17:33
Jest przepiękny!nieinna pisze:
A Liodoro Doroty tez cudne! jak widać -warto walczyć
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja także z rozgrzeszeniem.
Oj,warto było,warto!
Oj,warto było,warto!
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Agatko, bardzo ładny zakup. Wcale się nie dziwię że mimo brzydko wyglądającej plamie storczyk Cię tak zauroczył.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Piękna nowość, pewnie też bym wzięła... Ale plamy lepiej utnij i zasyp to miejsce węglem.
A gdzie to Liodoro ma plamy? Wygląda bardzo okazale... Jego liście są zachwycające! Takie szerokie i jasne... Kwiaty też, nie umiem się doczekać, kiedy moje zakwitną, na razie zaczynają się im kluć małe pędziki.
A gdzie to Liodoro ma plamy? Wygląda bardzo okazale... Jego liście są zachwycające! Takie szerokie i jasne... Kwiaty też, nie umiem się doczekać, kiedy moje zakwitną, na razie zaczynają się im kluć małe pędziki.
Agatko piękna nowość 3mam kciuki za zwalczenie tych paskudnych plam 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Agatko, cudo ten nowy, sama też bym się nie zastanawiała tylko go bała, zrób tak jak piszą dziewczyny ciachnij plamy, odseparuj i obserwuj, może to nic groźnego, może ktoś źle go potraktował w sklepie? Za jakiś czas się wyjaśni, a kwiaty ma naprawdę warte uwagi i walki.
No niestety, Obcięłam te dwa liście w większej ich części jeszcze tego samego wieczoru kiedy do Was pisałam. Zasypałam cynamonem, kwiatka postawiłam w łazience z dala od innych. Wczoraj rano obcięłam 4 pączki bo zaczęły mieć plamy i plamki. Dziś na dwóch kwiatach - już rozwiniętych widzę wyraźne plamy, więc tez pójdą do ścięcia. Moje pytanie: z chemicznych środków mam w domu tylko Topsin, myślicie że to wystarczy? I jeszcze do doświadczonych: jak go rozcieńczacie? zgodnie z ulotką? Ja do tej pory tak robiłam, ale było go wtedy dużo za dużo do jednorazowego, czy nawet kilkakrotnego oprysku, potem stał i stał,a wtedy chyba (wystawiony też na działanie światła traci swoje właściwości, czyż nie? Czy większe stężenie roztworu z Topsinem wywołuje na kwiatku jakieś szkody?
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
Agatko w ostrych przypadkach u moich storczyków smarowałam listki z obu stron nie rozcieńczonym w ogóle Topsinem, nic się im nie stało więc nieco większe stężenie też nie powinno zaszkodzić
- annamaria13
- 100p

- Od: 24 lip 2010, o 12:46
piekna nowość oby Ci szybko wyzdrowiała 
pozrawiam anna_maria
mój wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36706" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36706" onclick="window.open(this.href);return false;
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Ja podobnie,tyle że Citrosept,i nic złego się nie stało.smarowałam listki z obu stron nie rozcieńczonym w ogóle Topsinem
Iwonko, dzięki za informację, przydała mi się, Tobie Henryku też
Aniu, dziękuje
Ostatnio schorowana nowość po gruntownym oprysku (za kilka dni następny), usunięciu znacznej części pędu z kwiatami i pąkami, została z trzema kwiatkami i dwoma pąkami< trzy liście są częściowo usunięte. Nowe plamy póki co się nie pojawiają, więc mam nadzieję, że będzie dobrze.
Źle dzieje się z moim sabotkiem...

Więc wzięłam się za reanimację metodą Żabki Moniś. Jednak(jako, iż wtedy nie miałam) zamiast bioseptu użyłam greposeptu, takiego dla ludzi. To właściwie to samo chyba, może ciut łagodniejsze ( i droższe
), choć na opakowaniu jak porównałam to też jest to 33% ekstrakt z pestek grejpfruta. Po jakichś trzech dniach musiałam wyjąć sabotka, bo widziałam białe plamki na jedynym korzeniu który ma oraz pozostałościach po starych rozetkach, których nie zdołałam w 100% usunąć ... Zakupiłam biosept wymoczyłam w roztworze storczyka, włożyłam z powrotem do słoika. Zobaczymy

A teraz coś co mi dosłownie zaparło dech w piersiach, kiedy zobaczyłam męża wracającego z pracy z TYM w ręku. Dzień wcześniej widziałam ze dreptał przy storczykach wypytując o kolory( tych niekwitnących) i zaglądając do każdej doniczki. Nie będę dużo "gadać" popatrzcie sami

Jest wielgachny, wysoki i przede wszystkim zdrowy. Liście mają rozpiętość ponad 60cm. Zachwyca mnie ze każdy kwiat właściwie jest inaczej "splamiony", te świeżo otwarte, są prawie pistacjowe, te które dłużej kwitną już - kremowe. Spoglądam na niego rano - i od razu mam dobry humor....
Aniu, dziękuje
Ostatnio schorowana nowość po gruntownym oprysku (za kilka dni następny), usunięciu znacznej części pędu z kwiatami i pąkami, została z trzema kwiatkami i dwoma pąkami< trzy liście są częściowo usunięte. Nowe plamy póki co się nie pojawiają, więc mam nadzieję, że będzie dobrze.
Źle dzieje się z moim sabotkiem...

Więc wzięłam się za reanimację metodą Żabki Moniś. Jednak(jako, iż wtedy nie miałam) zamiast bioseptu użyłam greposeptu, takiego dla ludzi. To właściwie to samo chyba, może ciut łagodniejsze ( i droższe

A teraz coś co mi dosłownie zaparło dech w piersiach, kiedy zobaczyłam męża wracającego z pracy z TYM w ręku. Dzień wcześniej widziałam ze dreptał przy storczykach wypytując o kolory( tych niekwitnących) i zaglądając do każdej doniczki. Nie będę dużo "gadać" popatrzcie sami

Jest wielgachny, wysoki i przede wszystkim zdrowy. Liście mają rozpiętość ponad 60cm. Zachwyca mnie ze każdy kwiat właściwie jest inaczej "splamiony", te świeżo otwarte, są prawie pistacjowe, te które dłużej kwitną już - kremowe. Spoglądam na niego rano - i od razu mam dobry humor....
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
Wreszcie i do Ciebie zawitał brzydal, tylko patrzeć jak Arletka wyczuje pismo nosem i przybiegnie podziwiać tego brzydala którego Ona niestety jeszcze nie posiada, z drugiej strony to ja nie wiem po co Jej taka paskuda
a tak na poważnie CUDNY
a tak na poważnie CUDNY
Też bym chciała takiego męża
Piękny prezent Ci sprawił
Sabotek powinien dać rade. U mnie była podobna sytuacja i teraz już wypuścił nowe korzenie
Jak mi się uda to dzisiaj wstawię zdjęcia u siebie.

Sabotek powinien dać rade. U mnie była podobna sytuacja i teraz już wypuścił nowe korzenie
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Ależ cudowny prezent. A z jakiej to okazji?