Moje storczykowe skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczykowe skarby

Post »

O Matko!!! ja go nawet przed sesją nie umyłam, a tu tyle pochwał na niego spada :oops: :oops: :oops:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

nieinna pisze:Obrazek
Jest przepiękny! ;:138 też bym go wzięła ,nawet z plamami.
A Liodoro Doroty tez cudne! jak widać -warto walczyć ;:108
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja także z rozgrzeszeniem.
Oj,warto było,warto!
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Agatko, bardzo ładny zakup. Wcale się nie dziwię że mimo brzydko wyglądającej plamie storczyk Cię tak zauroczył.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękna nowość, pewnie też bym wzięła... Ale plamy lepiej utnij i zasyp to miejsce węglem.

A gdzie to Liodoro ma plamy? Wygląda bardzo okazale... Jego liście są zachwycające! Takie szerokie i jasne... Kwiaty też, nie umiem się doczekać, kiedy moje zakwitną, na razie zaczynają się im kluć małe pędziki.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Agatko piękna nowość 3mam kciuki za zwalczenie tych paskudnych plam :D
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agatko, cudo ten nowy, sama też bym się nie zastanawiała tylko go bała, zrób tak jak piszą dziewczyny ciachnij plamy, odseparuj i obserwuj, może to nic groźnego, może ktoś źle go potraktował w sklepie? Za jakiś czas się wyjaśni, a kwiaty ma naprawdę warte uwagi i walki.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

No niestety, Obcięłam te dwa liście w większej ich części jeszcze tego samego wieczoru kiedy do Was pisałam. Zasypałam cynamonem, kwiatka postawiłam w łazience z dala od innych. Wczoraj rano obcięłam 4 pączki bo zaczęły mieć plamy i plamki. Dziś na dwóch kwiatach - już rozwiniętych widzę wyraźne plamy, więc tez pójdą do ścięcia. Moje pytanie: z chemicznych środków mam w domu tylko Topsin, myślicie że to wystarczy? I jeszcze do doświadczonych: jak go rozcieńczacie? zgodnie z ulotką? Ja do tej pory tak robiłam, ale było go wtedy dużo za dużo do jednorazowego, czy nawet kilkakrotnego oprysku, potem stał i stał,a wtedy chyba (wystawiony też na działanie światła traci swoje właściwości, czyż nie? Czy większe stężenie roztworu z Topsinem wywołuje na kwiatku jakieś szkody?
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Agatko w ostrych przypadkach u moich storczyków smarowałam listki z obu stron nie rozcieńczonym w ogóle Topsinem, nic się im nie stało więc nieco większe stężenie też nie powinno zaszkodzić
Awatar użytkownika
annamaria13
100p
100p
Od: 24 lip 2010, o 12:46

Post »

piekna nowość oby Ci szybko wyzdrowiała :)
pozrawiam anna_maria

mój wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36706" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

smarowałam listki z obu stron nie rozcieńczonym w ogóle Topsinem
Ja podobnie,tyle że Citrosept,i nic złego się nie stało.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Iwonko, dzięki za informację, przydała mi się, Tobie Henryku też ;:167

Aniu, dziękuje ;:167

Ostatnio schorowana nowość po gruntownym oprysku (za kilka dni następny), usunięciu znacznej części pędu z kwiatami i pąkami, została z trzema kwiatkami i dwoma pąkami< trzy liście są częściowo usunięte. Nowe plamy póki co się nie pojawiają, więc mam nadzieję, że będzie dobrze.

Źle dzieje się z moim sabotkiem...

Obrazek Obrazek Obrazek

Więc wzięłam się za reanimację metodą Żabki Moniś. Jednak(jako, iż wtedy nie miałam) zamiast bioseptu użyłam greposeptu, takiego dla ludzi. To właściwie to samo chyba, może ciut łagodniejsze ( i droższe :lol: ), choć na opakowaniu jak porównałam to też jest to 33% ekstrakt z pestek grejpfruta. Po jakichś trzech dniach musiałam wyjąć sabotka, bo widziałam białe plamki na jedynym korzeniu który ma oraz pozostałościach po starych rozetkach, których nie zdołałam w 100% usunąć ... Zakupiłam biosept wymoczyłam w roztworze storczyka, włożyłam z powrotem do słoika. Zobaczymy

Obrazek Obrazek

A teraz coś co mi dosłownie zaparło dech w piersiach, kiedy zobaczyłam męża wracającego z pracy z TYM w ręku. Dzień wcześniej widziałam ze dreptał przy storczykach wypytując o kolory( tych niekwitnących) i zaglądając do każdej doniczki. Nie będę dużo "gadać" popatrzcie sami :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jest wielgachny, wysoki i przede wszystkim zdrowy. Liście mają rozpiętość ponad 60cm. Zachwyca mnie ze każdy kwiat właściwie jest inaczej "splamiony", te świeżo otwarte, są prawie pistacjowe, te które dłużej kwitną już - kremowe. Spoglądam na niego rano - i od razu mam dobry humor.... :tan
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Wreszcie i do Ciebie zawitał brzydal, tylko patrzeć jak Arletka wyczuje pismo nosem i przybiegnie podziwiać tego brzydala którego Ona niestety jeszcze nie posiada, z drugiej strony to ja nie wiem po co Jej taka paskuda ;:224 :;230

a tak na poważnie CUDNY ;:138
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Też bym chciała takiego męża ;:224 Piękny prezent Ci sprawił :D
Sabotek powinien dać rade. U mnie była podobna sytuacja i teraz już wypuścił nowe korzenie :) Jak mi się uda to dzisiaj wstawię zdjęcia u siebie.
:wit
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Ależ cudowny prezent. A z jakiej to okazji?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”