To i ja się przyznam do.. i ja korzystałam z piasku, ale własnego źródła. Czysty, gruboziarnisty, mnóstwo większych ziaren. Po wypłukaniu w niczym nie ustępował /chyba/ temu kupnemu.
A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty
Re: A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty
Ciekawy wątek tu się rozwinął
To i ja się przyznam do.. i ja korzystałam z piasku, ale własnego źródła. Czysty, gruboziarnisty, mnóstwo większych ziaren. Po wypłukaniu w niczym nie ustępował /chyba/ temu kupnemu.
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marto,
Każdy przecież korzysta z piasku. Ja z takiego rzecznego, grubego, płukanego, znad Wisły.
Tu chodzi o taki zwyczajny, z ulicy. A zdarzały się takie przypadki, że brano do roślin piasek prosto z pojemników do posypywania ulic w zimie. To dopiero była masakra!!
:x
Każdy przecież korzysta z piasku. Ja z takiego rzecznego, grubego, płukanego, znad Wisły.
Tu chodzi o taki zwyczajny, z ulicy. A zdarzały się takie przypadki, że brano do roślin piasek prosto z pojemników do posypywania ulic w zimie. To dopiero była masakra!!
- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To ja też w temacie piasku, żwirku.
W akwarystycznym jest ok tylko ma jedną poważną wadę - kosztuje i to jak na piasek sporo. Jak się ma kilka doniczek to można przeboleć ale jak się ma już kilkadziesiąt to się robią naprawdę spore koszty.
Myślę że warto poszukać jakiegoś miejsca w przydrodzie i sobie pozyskać. Polska cała na piaskach położona więc w promieniu kilku kilometrów takich miejsc powinno być sporo. Podrzucam miejsca do sprawdzenia: nad rzeką, nad jeziorem, tam gdzie rośnie las iglasy. Trzeba będzie oczywiście włożyć trochę wysiłku i go wypłukać lub przesiać (każdy chba ma w kuchni jakieś sitko), ale mamy go gratis. Temat oczywiście jest na odpowiedniejszą porę roku.
Drugi sposób to poszukać jakiejś kopalni, przesypowni piachu, składu kruszywa, lub nawet budowy i pójść oficjalnie i poprosić o sprzedanie 5 kg tłumacząc do czego jest wam potrzebny. Gwarantuję że każą wam żebyście go sobie wzieli za darmo
.
W akwarystycznym jest ok tylko ma jedną poważną wadę - kosztuje i to jak na piasek sporo. Jak się ma kilka doniczek to można przeboleć ale jak się ma już kilkadziesiąt to się robią naprawdę spore koszty.
Myślę że warto poszukać jakiegoś miejsca w przydrodzie i sobie pozyskać. Polska cała na piaskach położona więc w promieniu kilku kilometrów takich miejsc powinno być sporo. Podrzucam miejsca do sprawdzenia: nad rzeką, nad jeziorem, tam gdzie rośnie las iglasy. Trzeba będzie oczywiście włożyć trochę wysiłku i go wypłukać lub przesiać (każdy chba ma w kuchni jakieś sitko), ale mamy go gratis. Temat oczywiście jest na odpowiedniejszą porę roku.
Drugi sposób to poszukać jakiejś kopalni, przesypowni piachu, składu kruszywa, lub nawet budowy i pójść oficjalnie i poprosić o sprzedanie 5 kg tłumacząc do czego jest wam potrzebny. Gwarantuję że każą wam żebyście go sobie wzieli za darmo
- phoebs

- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lubelakom polecam takie miejsce w Kozubszczyżnie przed przejazdem kolejowym, drobniutki żwirek - 80 zł za tonę, porównajcie z ceną paczkowanego w marketach czy zoologicznym...
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Tą chyba zamówimy hurtem, na całe Forum...80 zł za tonę
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
To ja polecam kupić w Borzechowie... 200zł za Liaza

Pozdrawiam, Darek.
- Provitamina
- 100p

- Od: 28 lis 2010, o 15:07
Też w mojej okolicy mam taki "piaskowiec" (coś takiego jak na powyższym foto) 
mgr_ masz rację, drogi jest ten piasek w akwarystycznym, dlatego ja poszukuję piasku w naturze.
Ten usypany do celów chodnikowych wyglądał całkiem czysto...ale nie wiadomo co w nim tkwi tak naprawdę.
mgr_ masz rację, drogi jest ten piasek w akwarystycznym, dlatego ja poszukuję piasku w naturze.
Ten usypany do celów chodnikowych wyglądał całkiem czysto...ale nie wiadomo co w nim tkwi tak naprawdę.
Pozdrawiam
Agnieszka
- Sebek87

- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Agnieszko może rozpoczniemy sprzedaż piasku

- Provitamina
- 100p

- Od: 28 lis 2010, o 15:07
To jest myśl!
To się nawet jakoś kalkuluję...
Niech pomyślę...
Inwestycja w postaci 80 zł za tonę...ok 70 interesantów...hmmm
Niech pomyślę...
Inwestycja w postaci 80 zł za tonę...ok 70 interesantów...hmmm
Pozdrawiam
Agnieszka
Inwestycja, że hej
Ha, to ja w temacie żwirku. Ostatniego lata zamówiliśmy piach pod budowę parkingu; to co przyjechało.. świetny materiał nie tylko do mieszanek, ale po użyciu lepszego sita pozyskałam niemałą ilość żwirku, a jaki przy tym ozdobny?! Rewelacja, nawet grubsze elementy niejednemu wpadłyby w oko /ot chociażby do wyłożenia wierzchniej warstwy doniczki/ . Trochę przechodnie dziwnie na mnie się gapili jak sobie w tej kupie piachu grzebałam
no , ale..
Na dobrą sprawę warto czasami przyjrzeć się temu, z czego się korzysta.
Ha, to ja w temacie żwirku. Ostatniego lata zamówiliśmy piach pod budowę parkingu; to co przyjechało.. świetny materiał nie tylko do mieszanek, ale po użyciu lepszego sita pozyskałam niemałą ilość żwirku, a jaki przy tym ozdobny?! Rewelacja, nawet grubsze elementy niejednemu wpadłyby w oko /ot chociażby do wyłożenia wierzchniej warstwy doniczki/ . Trochę przechodnie dziwnie na mnie się gapili jak sobie w tej kupie piachu grzebałam
Na dobrą sprawę warto czasami przyjrzeć się temu, z czego się korzysta.
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Racja Marto, zawsze można coś tam ciekawego znaleźć w piasku
.
Osobiście mam zamiar kupić piasku rzecznego, jest na prawdę ok dla kaktusów.
.
Osobiście mam zamiar kupić piasku rzecznego, jest na prawdę ok dla kaktusów.
Pozdrawiam, Darek.
- Sebek87

Ja też mam taki piasek był przywieziony pod ogrodzenie.Jest w nim żwirek pogrzebię sobie na wiosnę w nim troszkie

Łopatka do piasku
dobre sito i warto się pobawić
Miały być fotki z przesadzania nowości, załapały się też starości

Przy okazji.. znalazłam coś takiego?
Zima wróciła a z nią..

Miały być fotki z przesadzania nowości, załapały się też starości

Przy okazji.. znalazłam coś takiego?
Zima wróciła a z nią..

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- Sebek87

super
dla kwiatuszków