Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wolno Gosiaczku śmiecić, oj nie wolno.... ;:78
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Ostatnimi dni dużo się działo a nie miałam czasu pisać. Wsrodę byłam na wycieczce na Śnieżniku i w drodze powrotnej odwiedziłam Nocnego Drwala - Hej Jakub
Nasze spotkanie było umówione,a mimo to byłam tak skołowana, że nie zrobiłam ani jednego zdjęcia. Jakub jest przeuroczym młodym człowiekiem i ma piękny ogród i dopiero zaczyna rozkręcać interes swojego życia - czyli ogrodnictwo
Wróciłam do domu z całym bagażnikiem roślinek. Dziś od rana ręce mnie świerzbiły żeby sadzić nowe nabytki, ale upał był niemiłosierny, więc musiałam poczekać do popołudnia.
Na swoje zaszczytne miejsce za wrzosami trafiła kalina bodnantska Dawn, a obok niej suchodrzew lśniący oraz barwinek.

Z drugiej strony dużego korzenia posadziłam maleńką kalinę koralową Compactum, czekającego już tydzień na posadzenie wiąza holenderskiego Wredei, maleńką sadzonkę trzmieliny oskrzydlonej oraz moje pierwsze dwa krzaczki róż okrywowych - czerwonej i różowej.

Kupione u Jakuba - czeremcha, pstry ligustr, dereń aurea, dwie odmiany jaśminowca, pęcherznica Diabolo - muszą jeszcze poczekać na posadzenie - chcę je posadzić w miejca po krzakach które straciłamw lipcu, ale muszę najpierw przekopać łubin, a on jeszcze trochę mały jest.

Przywiozłam także od Jakuba jaśmin i bardzo proszę o pomoc w kwestii gdzie i jak go posadzić - to ponoć pnącze. Nie mogę znaleść nic mądrego na jego temat - jaki będzie, jak o niego dbać - może ktoś coś wie

Na swoje zaszczytne miejsce za wrzosami trafiła kalina bodnantska Dawn, a obok niej suchodrzew lśniący oraz barwinek.

Z drugiej strony dużego korzenia posadziłam maleńką kalinę koralową Compactum, czekającego już tydzień na posadzenie wiąza holenderskiego Wredei, maleńką sadzonkę trzmieliny oskrzydlonej oraz moje pierwsze dwa krzaczki róż okrywowych - czerwonej i różowej.

Kupione u Jakuba - czeremcha, pstry ligustr, dereń aurea, dwie odmiany jaśminowca, pęcherznica Diabolo - muszą jeszcze poczekać na posadzenie - chcę je posadzić w miejca po krzakach które straciłamw lipcu, ale muszę najpierw przekopać łubin, a on jeszcze trochę mały jest.

Przywiozłam także od Jakuba jaśmin i bardzo proszę o pomoc w kwestii gdzie i jak go posadzić - to ponoć pnącze. Nie mogę znaleść nic mądrego na jego temat - jaki będzie, jak o niego dbać - może ktoś coś wie

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- nocny_drwal

- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Róż niestety nie mam oznaczonych
. Czerwona miała kiedyś karteczkę, ale przepadła zanim ogrodnictwo mnie ruszyło
. Jaśminowiec pstry to odmiana 'innocence'. ten drugi to Philadelphus Erectus (jaśminowiec 'Erectus') - jak kwitnie to pachnie poziomkami (sam sprawdziłem, chociaż jedni mówią, że im jabłkiem pachnie, inni, że cytryną
najlepiej samemu ocenić ). Jaśmin nie wiem dokładnie jaki to gatunek. Ale przezimował tak w doniczce na polu, przykryty gałązkami świerkowymi. Czeremcha to odmiana 'coloratus' (colorata ?). To złote to lonicera nitida 'briloni' - suchodrzew lśniący.
Obiecuję na jesień rozpocząć sprzedaż wysyłkową, musicie uzbroić się w cierpliwość, a ja oswoić z pocztą
Obiecuję na jesień rozpocząć sprzedaż wysyłkową, musicie uzbroić się w cierpliwość, a ja oswoić z pocztą
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- nocny_drwal

- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Hmmm nazwa kojarzy mi się dwu członowa, raczej krótkie angielskie wyrazy. Coś mi świtało, że może 'red ace', ale nie mogę znaleźć takiej odmiany i tylko pięciorniki wyskakują.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- iwa27
- 1000p

Witajcie moi mili goście
Cieszę się, że wam się podoba moja rabatka
Jak urosna te wszystkie moje kaliny toż ci to będzie widok. Chciałabym jeszcze dosadzić trzy berberysy bagatelle na przodzie korzenia, a w przyszłym roku przedłużyć ją w kierunku domu.
Trudno mi pisać o tej rabatce bo ona jest taka przestrzenna na nia się patrzy ze wszystkich stron. Ona nie ma tyłu, przodu, boków
Docelowo będzie w kształcie laski - rączka laski to wrzosowisko, które przechodzi w taka grubą lagę. Ta dłuższa część tej laski mam oddzielić przód działki od części gdzie ma w przyszłości stanąc altanka. Ma więc także być czymś w rodzaju osłony przed wścibskimi oczami przechodniów
A najgorsze w tym wszystkim jest to, żę gdzie nie kopnę to wszędzie trafiam na cegły i kamienie. Nie wiem co kiedyś było w tym miejscu
Chcę więc porządnie przygotować resztę rabatu - spryskaliśmy trawę randapem, za jakis czas ją skopię, wyczyszczę z kamoli i wymieszam z ziemią oraz torfem - i taką skopaną zostawię na zimę. A na wiosnę będę dalej tworzyć
Trudno mi pisać o tej rabatce bo ona jest taka przestrzenna na nia się patrzy ze wszystkich stron. Ona nie ma tyłu, przodu, boków
A najgorsze w tym wszystkim jest to, żę gdzie nie kopnę to wszędzie trafiam na cegły i kamienie. Nie wiem co kiedyś było w tym miejscu
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Druga próba z dodaniem zdjęć - zabiję operatora internetu
Hortensja bukietowa - kto wie jaka
Pigwa znów zakwitła
Złota budlleja
Dwie odmiany rozchodników okazałych - też nie znam nazw

Hortensja bukietowa - kto wie jaka
Pigwa znów zakwitła
Złota budlleja
Dwie odmiany rozchodników okazałych - też nie znam nazw

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- iwa27
- 1000p

Pigwa Dawidku to krzak. Ja nie jestem pewna, którą mam odmianę - mam nadzieję, że tą najmniejszą, ale czas pokaże.
A teraz to co misie lubią najbardziej

A te oto robiłam dziś o zachodzie słońca

A teraz jeszcze wariacja na temat wiąza holenderskiego Wredei - mój ukochany
oby rósł zdrowo
No i o tym pisałam na poprzedniej stronie - kląb ma zasłonić te oto krzesła i stół. Będzie poszerzony od irgii na pniu w bok, czyli w lewo

A teraz to co misie lubią najbardziej

A te oto robiłam dziś o zachodzie słońca

A teraz jeszcze wariacja na temat wiąza holenderskiego Wredei - mój ukochany
No i o tym pisałam na poprzedniej stronie - kląb ma zasłonić te oto krzesła i stół. Będzie poszerzony od irgii na pniu w bok, czyli w lewo

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
-
marivsz
- 1000p

- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwa łał, świetnie Ci wyszła ta kompozycja, pięknie.
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
piękne wrzosowisko....świetne połączenie z korzeniami i konarami...
pzdrawiam
pzdrawiam
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
- iwa27
- 1000p

Bardzo pięknie dziękuję za pochwały - to miód na moje serce 
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3