Choroby róż Cz.1
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Choroby róż
To i ja dorzucę pytanie. Mam różę wielkokwiatową w pojemniku 40 l wraz z dwoma powojnikami. Ziemia ogrodowa z domieszką piasku i obornik granulowany. Młode pędy więdną, robią się wiotkie i łatwo odpadają od łodygi. Co jej jest?
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Magdallena - w jakich warunkach tą róże trzymałaś? To nowa róża kupiona z marketu czy już taka która u Ciebie rosła? Podałaś za mało informacji - za to na zdjęciu widać brązowe pędy - które albo są oznaką zamierania albo zmarznięcia róży. Jeśli łodyga zasycha, robi się brązowa i schodzi niżej a na tym miejscu jest nowy pęd to po jakimś czasie on zamiera i odpada - traci dopływ do soków, nie jest żywiony. Wytnij wszystkie suche i brązowe łodygi.
- Magdallena
- 1000p
Gosiu, wielkie dzięki za pomoc. To jest róża kupiona w tym roku w Biedronce
Posadziłam ją w kwietniu, od tamtej pory najzimniej było -1/0 jednej nocy ale okryłam je agrowłókniną. Jak się zrobiło cieplej, szybko ruszyły z wegetacją. Bardzo ładnie puściły, tylko teraz coś się dzieje z młodymi przyrostami. Ok, wytne wszystkie suche łodygi, na których nie ma liści. Dzięki
Szkoda byłoby stracić różę teraz, kiedy tak ładnie ruszyła 

-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
MagnOlia, to wygląda na nimułkę. Oberwij uszkodzone listki i spal a całą roślinę popryskaj czymś owadobójczym (np. Owadofos dwukrotnie co 7-14 dni).
Danusiu, miałam podobnie podwinięte liście u moich róż. U nas było bardzo sucho i chociaż podlewałam wszystko startowało słabo. Po deszczu liście wróciły do formy.
Abraham D. rzeczywiście wygląda trochę blado. Moja zwykle też ma jasnozielone listki w porównaniu z innymi odmianami ale nie tak.
Może dałaś nawóz wolno się rozkładający i nie zadziałał jeszcze (one potrzebują sporo wody). Wtedy trzeba poczekać, można dodatkowo podlewać. A jeśli nie dałaś żadnego nawozu wiosną to radziłabym dać teraz płynny to szybko podziała.
Danusiu, miałam podobnie podwinięte liście u moich róż. U nas było bardzo sucho i chociaż podlewałam wszystko startowało słabo. Po deszczu liście wróciły do formy.
Abraham D. rzeczywiście wygląda trochę blado. Moja zwykle też ma jasnozielone listki w porównaniu z innymi odmianami ale nie tak.
Może dałaś nawóz wolno się rozkładający i nie zadziałał jeszcze (one potrzebują sporo wody). Wtedy trzeba poczekać, można dodatkowo podlewać. A jeśli nie dałaś żadnego nawozu wiosną to radziłabym dać teraz płynny to szybko podziała.
Pozdrawiam. Sławka
- magn0lia
- 50p
- Od: 2 lis 2012, o 13:33
Sawka - dzięki za pomoc, w sumie zmyliło mnie to, że nie ma żadnych robaków ani w ogóle nic, ale przeczytałam cały internet i niestety wszystko wskazuje na nimułka. Wszystko chore juz obcięłam, a jutro biegnę po jakiś "trunek". Strasznie jestem zmartwiona, bo to moje pierwsze róże ogrodowe i już nawet pąki mają, nie mogę ich stracić 

Moje ukochane kwiaty
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sławko ,dziękuję za odpowiedź,może rzeczywiście te podwinięte liście to przejściowe bo dzisiaj jakby się więcej otworzyły ,będę obserwować.Abraham nadal mnie niepokoi,traktowałam ją jak pozostałe róże .Po rozgarnięciu kopczyka dostała nawóz wieloskładnikowy. Nie chciałabym jej stracić bo po przeciwnej stronie bramy rośnie taka sama róża i jej nic nie dolega.Wiesz, Ala (georginia) też mi radziła nawóz płynny ,dlatego dzisiaj zakupiłam interwencyjny nawóz do róż z serii Magiczna Siła ,może on poskutkuje.Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc i zainteresowanie
.

Serdecznie pozdrawiam Danuta
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Białe "kreski" na liściach róż
Co to oznacza? Przepraszam za złe zdjęcie
nie miałam okazji sprawdzić-robione telefonem

Jeżeli trzeba jutro wkleję ostre zdjęcie.

Jeżeli trzeba jutro wkleję ostre zdjęcie.
Pozdrawiam Ewa
- Deirde
To objaw żerowania skoczka różanego.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy to może zaszkodzić różom? Wczoraj zauważyłam mszyce i gąsieniczki-wieczorem ok. 20 zdecydowałam zrobić oprysk
KARATE ZEON 050 CS Tak mi doradzono, na liście nie zwróciłam uwagi
, dopiero dzisiaj jak sprawdzałam róże po oprysku.
Mam ich 33 krzewy, a więc mam się czym marywić
KARATE ZEON 050 CS Tak mi doradzono, na liście nie zwróciłam uwagi

Mam ich 33 krzewy, a więc mam się czym marywić

Pozdrawiam Ewa
Witam
Te objawy pojawiły się tylko na górnych w miarę młodych liściach..proszę o poradę co to jest waszym zdaniem?

Te objawy pojawiły się tylko na górnych w miarę młodych liściach..proszę o poradę co to jest waszym zdaniem?

Ordo et pax
- Deirde
To objawy szkodnika nimułki różanej.
zwróćcie uwagę ( bo się nacięłam ) że preparat na szarą pleśń o nazwie TOPSIN występuje w dwóch postaciach - jeden jest na jakieś gożdziki i warzywa a drugi dopiero na ozdobne
duduś
- Magdallena
- 1000p
Gosiu, niestety miałaś rację - młode pędy padają jak muchy
W sumie jest tylko jeden całkiem zielony pęd, który wyrasta z tej bulwy (to chyba miejsce szczepienia). Nie rozumiem, dlaczego tak ładnie ruszyła a potem zaczeła obumierać.

- Deirde
Magdallena - czasem niestety tak bywa z różami - zamierają im całkowicie pędy ale przy podlewaniu jest szansa że nowe pędy wybiją z miejsca szczepienia. Obserwuj ją jeszcze - jeśli nowe pędy wyjdą z miejsca szczepienia to róża będzie uratowana, a stare zamierające pędy wytnij.
Mandragora - jak dla mnie na zdjęciu na liściach są plamy po ziemi.
Mandragora - jak dla mnie na zdjęciu na liściach są plamy po ziemi.