Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu, dziękuję :)

;:7 Ares 13 Kwiat nie jest duży, ma szerokość tylko 8 cm. Gdy go kupiłam miał kwiaty większe, bo o szerokości ok. 11cm. Mam nadzieję, że przy następnym kwitnieniu kwiaty będą większe :roll:
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p
Od: 30 gru 2008, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kwiaty małe ale i tak ładne :)
Pozdrawiam, Arek :)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Mambo, śliczniutki, czekam właśnie na kwiaty u bardzo podobnego, pączków ma 4 więc też nie za dużo, ale to dla mnie i tak satysfakcja bo go odratowałam po zalaniu w sklepie :lol:
Życzę by cały 2009 rok był pełen tak pięknych kwiatuszków :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Asiu. Tobie również życzę pięknych i obfitych kwitnień :D

Na moje pocieszenie i mam nadzieję, że dla Waszej przyjemności, pokażę zdjęcia mojego niezawodnie kwitnącego storczyka. Kupiłam go w listopadzie 2007r i od tego czasu niemal nieprzerwanie kwitnie. Gdy go kupowałam miał 1 pęd, który się przedłużył, a w międzyczasie wypuścił kolejny pędzik :D Gdy stary pęd zakończył kwitnienie, ku mojej uciesze :) rozgałęził się :lol: Teraz ma 4 kwiaty i zawiązał kolejne pączki ;:33

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Przepiękny seledynek :shock: właśnie chyba o takie kolorki muszę wzbogacać swoje "zbiory", o mi się bordowo-fioletowo zrobiło ostatnio :oops: :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p

Post »

czy on pachnie? niektóre falenopsisy pachną, zauważyłem że najczęściej właśnie w takich kolorach :)
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Piękny, piękny, piękny! :D A ostatnie zdjęcie jest bardzo ciekawe :) Wczorajszy storczyk też śliczny. Ma dłuuugie wąsy, co mi się podoba 8)
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p

Post »

mi też :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny jest i długo ci kwitnie... mam bardzo podobnego, teraz mu trochę korzonków pogniło, poobcinałam je i wsadziłam go do świeżej kory. przekwita już, ale może kiedyś rozgałęzi ten pędzik...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Przepiękny Phal, mam nadzieję, że będzie Ci długo kwitł, wiem po swoim, że one bardzo lubią przedłużać łodygę kwiatową i jak jeden kwiat przekwitnie, to zaraz rozkwita kolejny pąk, u mnie jest już taki długi zakręcony badyl z kępą 7 kwiatów na końcu :lol: A kwitnie chyba od lipca, i nie ma wcale zamiaru przekwitnąć, ciągle tworzy nowe pąki :D
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje i cieszę się, że podobał się Wam :P

Asiu, chyba faktycznie seledynki są długodystansowcami, jeśli chodzi o kwitnienie. Warto takiego mieć w swojej kolekcji :lol:

Ares13 nie zauważyłam, żeby mój pachniał.

Aniu, ostatnie zdjęcie zrobiła moja córka, a storczyk miał na nim przypominać ćmę :D

Dusiu, też mam nadzieję, że Twój storczyk się rozgałęzi. Zawsze miło jest popatrzeć na kwiaty, nawet jreśli rosną u innych storczykomaniaków :twisted:

Agness, też liczę na długie kwitnienie. Mój kwitnie już od listopada 2007r i oby nie przestał... czego życzę Tobie, sobie i wszytkim storczykomaniakom :twisted:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Mamba zauważyłam, że kwiaty falenopsisów dopiero kilka dni po rozwinięciu osiągają swoją wielkość, więc pewnie ten jeszcze się powiększy :D
Co robicie z pędami, które przekwitły i nadal są zielone, ale nie dają żadnych oznak, by miały ponownie zakwitnąć :?: Bo ja szczerze się przyznam, że czekam, ale ostatnio, jak zakwitły storczyki na nowym pędzie, a stare nadal nic nie wypuszczały to część obcięłam :oops:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu, też mam nadzieję, że Twój storczyk się rozgałęzi. Zawsze miło jest popatrzeć na kwiaty, nawet jreśli rosną u innych storczykomaniaków
niestety na razie na to się nie zanosi, bo niedawno musiałam mu obciąć chyba 3/4 korzeni. zgniły lub przemarzły (był blisko nieszczelnego miejsca na oknie). w każdym razie zżółkły i musiałam je uciąć. ale trochę żywych jeszcze ma (głównie powietrzne, niektóre wsadziłam do podłoża, ale część wisi koło doniczki, bo przy wpychaniu do środka na pewno by się połamały). ale mam nadzieję, że się zabierze i jeszcze nie raz zakwitnie. liście ma sztywne, jeszcze nie zdążyły zwiotczeć.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, też zauważyłam, że kwiaty w pełni otwierają się dopiero po kilku dniach, ale na pewno mój się nie powiększy aż do rozmiarów jakie miał przy zakupie. Ja nie obcinam przekwitniętych pędów, nawet jeśli storczyk wypuszcza nowe. Może nie wygląda to zbyt ładnie, ale zawsze jest szansa na rozgałęzienie :wink: Kiedyś na próbę przycięłam pęd, ale nie przyniosło to żadnych efektów. W naturze przecież nikt nie obcina pędów. Niech kwiat sam zdecyduje co dalej...

Dusiu, wyglada na to, że nie jest tak źle z tym storczykiem :roll: Zwiększ jeszcze wilgotność wokół niego, to powinno pomóc w reanimacji.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Agness, też liczę na długie kwitnienie. Mój kwitnie już od listopada 2007r i oby nie przestał... czego życzę Tobie, sobie i wszytkim storczykomaniakom :twisted:[/quote]

Mambo ,to ja jestem w szoku :shock: od listopada 2007 :shock: a ja myślałam,że mój długo kwitnie bo do lipca2008 :lol: gratuluje, niesamowity długodystansowiec
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”