Moja kolekcja
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mambo, śliczniutki, czekam właśnie na kwiaty u bardzo podobnego, pączków ma 4 więc też nie za dużo, ale to dla mnie i tak satysfakcja bo go odratowałam po zalaniu w sklepie
Życzę by cały 2009 rok był pełen tak pięknych kwiatuszków
Życzę by cały 2009 rok był pełen tak pięknych kwiatuszków
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Mamba
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Asiu. Tobie również życzę pięknych i obfitych kwitnień
Na moje pocieszenie i mam nadzieję, że dla Waszej przyjemności, pokażę zdjęcia mojego niezawodnie kwitnącego storczyka. Kupiłam go w listopadzie 2007r i od tego czasu niemal nieprzerwanie kwitnie. Gdy go kupowałam miał 1 pęd, który się przedłużył, a w międzyczasie wypuścił kolejny pędzik
Gdy stary pęd zakończył kwitnienie, ku mojej uciesze
rozgałęził się
Teraz ma 4 kwiaty i zawiązał kolejne pączki

Na moje pocieszenie i mam nadzieję, że dla Waszej przyjemności, pokażę zdjęcia mojego niezawodnie kwitnącego storczyka. Kupiłam go w listopadzie 2007r i od tego czasu niemal nieprzerwanie kwitnie. Gdy go kupowałam miał 1 pęd, który się przedłużył, a w międzyczasie wypuścił kolejny pędzik

- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Przepiękny seledynek
właśnie chyba o takie kolorki muszę wzbogacać swoje "zbiory", o mi się bordowo-fioletowo zrobiło ostatnio

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Przepiękny Phal, mam nadzieję, że będzie Ci długo kwitł, wiem po swoim, że one bardzo lubią przedłużać łodygę kwiatową i jak jeden kwiat przekwitnie, to zaraz rozkwita kolejny pąk, u mnie jest już taki długi zakręcony badyl z kępą 7 kwiatów na końcu
A kwitnie chyba od lipca, i nie ma wcale zamiaru przekwitnąć, ciągle tworzy nowe pąki 
- Mamba

Dziękuje i cieszę się, że podobał się Wam :P
Asiu, chyba faktycznie seledynki są długodystansowcami, jeśli chodzi o kwitnienie. Warto takiego mieć w swojej kolekcji
Ares13 nie zauważyłam, żeby mój pachniał.
Aniu, ostatnie zdjęcie zrobiła moja córka, a storczyk miał na nim przypominać ćmę
Dusiu, też mam nadzieję, że Twój storczyk się rozgałęzi. Zawsze miło jest popatrzeć na kwiaty, nawet jreśli rosną u innych storczykomaniaków
Agness, też liczę na długie kwitnienie. Mój kwitnie już od listopada 2007r i oby nie przestał... czego życzę Tobie, sobie i wszytkim storczykomaniakom
Asiu, chyba faktycznie seledynki są długodystansowcami, jeśli chodzi o kwitnienie. Warto takiego mieć w swojej kolekcji
Ares13 nie zauważyłam, żeby mój pachniał.
Aniu, ostatnie zdjęcie zrobiła moja córka, a storczyk miał na nim przypominać ćmę
Dusiu, też mam nadzieję, że Twój storczyk się rozgałęzi. Zawsze miło jest popatrzeć na kwiaty, nawet jreśli rosną u innych storczykomaniaków
Agness, też liczę na długie kwitnienie. Mój kwitnie już od listopada 2007r i oby nie przestał... czego życzę Tobie, sobie i wszytkim storczykomaniakom
Mamba zauważyłam, że kwiaty falenopsisów dopiero kilka dni po rozwinięciu osiągają swoją wielkość, więc pewnie ten jeszcze się powiększy
Co robicie z pędami, które przekwitły i nadal są zielone, ale nie dają żadnych oznak, by miały ponownie zakwitnąć
Bo ja szczerze się przyznam, że czekam, ale ostatnio, jak zakwitły storczyki na nowym pędzie, a stare nadal nic nie wypuszczały to część obcięłam 
Co robicie z pędami, które przekwitły i nadal są zielone, ale nie dają żadnych oznak, by miały ponownie zakwitnąć
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
niestety na razie na to się nie zanosi, bo niedawno musiałam mu obciąć chyba 3/4 korzeni. zgniły lub przemarzły (był blisko nieszczelnego miejsca na oknie). w każdym razie zżółkły i musiałam je uciąć. ale trochę żywych jeszcze ma (głównie powietrzne, niektóre wsadziłam do podłoża, ale część wisi koło doniczki, bo przy wpychaniu do środka na pewno by się połamały). ale mam nadzieję, że się zabierze i jeszcze nie raz zakwitnie. liście ma sztywne, jeszcze nie zdążyły zwiotczeć.Dusiu, też mam nadzieję, że Twój storczyk się rozgałęzi. Zawsze miło jest popatrzeć na kwiaty, nawet jreśli rosną u innych storczykomaniaków
- Mamba

Soniu, też zauważyłam, że kwiaty w pełni otwierają się dopiero po kilku dniach, ale na pewno mój się nie powiększy aż do rozmiarów jakie miał przy zakupie. Ja nie obcinam przekwitniętych pędów, nawet jeśli storczyk wypuszcza nowe. Może nie wygląda to zbyt ładnie, ale zawsze jest szansa na rozgałęzienie
Kiedyś na próbę przycięłam pęd, ale nie przyniosło to żadnych efektów. W naturze przecież nikt nie obcina pędów. Niech kwiat sam zdecyduje co dalej...
Dusiu, wyglada na to, że nie jest tak źle z tym storczykiem
Zwiększ jeszcze wilgotność wokół niego, to powinno pomóc w reanimacji.
Dusiu, wyglada na to, że nie jest tak źle z tym storczykiem