Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
Witam
tez dopiero zaczynam przygode z adenium. Zakupiem nasionka (bardziej cieszy jak roślinka rośnie od początku niż kupi sie gotową) i sprubowałem sposobu wysiewu w reczniku papierowym namoczonym wodą. Nie myślałem ze to taki dobry sposób - z 235 zakupionych nasion wykiełkowało mi 223... Wiec w 100% moge polecić taką metodę. Tym bardziej ze jak sie kupi tylko pare nasionek to szkoda zeby nie wykiełkowały. A tu 3 dni w nasionka leża sobie pomiędzy kilkoma warstwami ręcznika papierowego nasączonego wodą i po jakiś 3 dniach pierwsze kiełkowanie
wtedy do doniczki i dalej tylko podziwiać jak rosną ... polecam wszystkim. . . wczesniej wysiałem 50 nasionek do ziemi i wzeszło tylko 15 a od tej samej osoby były zakupione wiec cos w tym jest.

a taką roślinke zakupilem juz gotową
spodobała mi sie i nie mogłem sie powstrzymać:)

tez dopiero zaczynam przygode z adenium. Zakupiem nasionka (bardziej cieszy jak roślinka rośnie od początku niż kupi sie gotową) i sprubowałem sposobu wysiewu w reczniku papierowym namoczonym wodą. Nie myślałem ze to taki dobry sposób - z 235 zakupionych nasion wykiełkowało mi 223... Wiec w 100% moge polecić taką metodę. Tym bardziej ze jak sie kupi tylko pare nasionek to szkoda zeby nie wykiełkowały. A tu 3 dni w nasionka leża sobie pomiędzy kilkoma warstwami ręcznika papierowego nasączonego wodą i po jakiś 3 dniach pierwsze kiełkowanie

a taką roślinke zakupilem juz gotową

Na pierwszym zdjęciu jest roślinka, która ma już ok. 3 miesięcy. Nasiona były moczone przez 24h i umieszczone w pojemniku z ziemia do kaktusów. Z 4 nasionek doczekałam się jednej roślinki.
Drugie zdjęcie to jednodniowe adenium wysiałam jakieś dwa tygodnie temu 30 nasionek z tą różnicą, że ziemie uprzednio wyprażyłam w piekarniku

Po przeczytaniu forum postanowiłam skorzystać z metody tu przytaczanej i nasionka umieściłam w wilgotnym ręczniku po trzech dobach widać już roślinki i co również ważne z 5 nasionek wykiełkowało 5.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę bardzo - zdjęcie zrobione przed chwilą:

Mają jakieś 3 miesiące, oprócz tego najmniejszego. Poprzednie zdjęcie jest na str. 27 więc można porównać. I chyba najwyższy czas je porozsadzać.

Mają jakieś 3 miesiące, oprócz tego najmniejszego. Poprzednie zdjęcie jest na str. 27 więc można porównać. I chyba najwyższy czas je porozsadzać.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,