Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Nasiona moczy się w wodzie ok. 48h (~25 stopni), w środku powinny pojawić się białe "robaczki". Następnie wykłada się je poziomo na glebę nie przykrywając. Pojemnik/doniczkę przykryć aby nie uciekała wilgoć. Po niecałym miesiącu wyglądają tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po miesiącu??? Moje wyglądały tak po tygodniu. Ja nasiona przykryłem warstwą ziemi i wcześniej ich nie moczyłem :wink:
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Mała pomyłka. 9 marca kupiłem + wpłata + wysyłka... Niecałe 2 tygodnie :oops:
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
tez dopiero zaczynam przygode z adenium. Zakupiem nasionka (bardziej cieszy jak roślinka rośnie od początku niż kupi sie gotową) i sprubowałem sposobu wysiewu w reczniku papierowym namoczonym wodą. Nie myślałem ze to taki dobry sposób - z 235 zakupionych nasion wykiełkowało mi 223... Wiec w 100% moge polecić taką metodę. Tym bardziej ze jak sie kupi tylko pare nasionek to szkoda zeby nie wykiełkowały. A tu 3 dni w nasionka leża sobie pomiędzy kilkoma warstwami ręcznika papierowego nasączonego wodą i po jakiś 3 dniach pierwsze kiełkowanie :) wtedy do doniczki i dalej tylko podziwiać jak rosną ... polecam wszystkim. . . wczesniej wysiałem 50 nasionek do ziemi i wzeszło tylko 15 a od tej samej osoby były zakupione wiec cos w tym jest.

Obrazek
Obrazek

a taką roślinke zakupilem juz gotową :) spodobała mi sie i nie mogłem sie powstrzymać:)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ruda806
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 mar 2009, o 21:13

Post »

Hejka przeczytałam wszystko:) Dziś przyszło do mnie 5 nasionek, teraz się kąpią w szklance, wieczorem mam zamiar je wysiać. I teraz pytanie: czy mam je przykryć folią czy nie, jest bardzo ciepło świeci słońce więc jak???
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Poczekaj przynajmniej do jutro, ja swoje moczyłem 3 dni, aż było widać, że w środku coś się dzieje. Dopiero wtedy wysiałem, od razu widać było, które nasiona były martwe.

Przykryj folią, ale postaw za firanką, to trochę ograniczy temperaturę.
Awatar użytkownika
ruda806
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Już są w doniczce... Za firanką nie mam gdzie postawić, dalej od okna już nie ma tyle słoneczka. Mam je w dwóch doniczkach więc jedne przykryję folią i postawię dalej od okna a drugie bez folii i bezpośrednio na słońcu. Zobaczymy :)
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Moje adenium juz poczuło wiosnę. Ruszyło z listkami, mam nadzieję, że tego lata doczekam się także i kwiatków :)
Obrazek
Awatar użytkownika
ruda806
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Kiedy moje takie będzie...:) Też mam nadzieję, że Ci zakwitnie, chciałabym zobaczyć jak wygląda:)
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Ja swoje kupiłam, ale Ty będziesz miała większą satysfakcję - kwitnące adenium wyhodowane własnoręcznie z nasionka - to dopiero będzie coś :D !
Awatar użytkownika
ruda806
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Chciałam się pochwalić, że widać jedną maleńką roślinkę;) Tak się cieszę, 13 dni to jej zajęło. Miałam 5 nasionek więc dalej trzymam za nie kciuki:D
tilia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 kwie 2009, o 11:12

Post »

Moje roślinki też już zaczynają kiełkować :) zasiałam adenium jakiś tydzień temu w ziemi ogrodowej z dodatkiem kory (z ziemi dla storczyków). Do tej pory wzeszły 4 na 7 wysianych. Dołączę zdjęcie jak tylko podrosną :) pozdrawiam
bialykruk
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 kwie 2009, o 00:42

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Na pierwszym zdjęciu jest roślinka, która ma już ok. 3 miesięcy. Nasiona były moczone przez 24h i umieszczone w pojemniku z ziemia do kaktusów. Z 4 nasionek doczekałam się jednej roślinki.
Drugie zdjęcie to jednodniowe adenium wysiałam jakieś dwa tygodnie temu 30 nasionek z tą różnicą, że ziemie uprzednio wyprażyłam w piekarniku :D , czekam na kolejne wschody.
Po przeczytaniu forum postanowiłam skorzystać z metody tu przytaczanej i nasionka umieściłam w wilgotnym ręczniku po trzech dobach widać już roślinki i co również ważne z 5 nasionek wykiełkowało 5.
Awatar użytkownika
ruda806
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ja dziś zauważyłam drugi kiełek z 5 nasionek. A może by się odezwał ktoś kto już ma większe roślinki z tych osób co pisały na początku żeby się pochwalić jak rosną, bardzo jestem tego ciekawa :)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Proszę bardzo - zdjęcie zrobione przed chwilą:
Obrazek
Mają jakieś 3 miesiące, oprócz tego najmniejszego. Poprzednie zdjęcie jest na str. 27 więc można porównać. I chyba najwyższy czas je porozsadzać.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”