U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Z goryczką nie mam żadnych problemów. Kupiłam ją wiosną zeszłego roku, posadziłam na skalniaczku, stanowisko południowe, pełna patelnia. I tak sobie rośnie, nienękana przez nikogo :wink: .

Kasiu, kaktusy tam stoją cały czas, od wiosny do późnej jesieni. Na balkon sięga część dachu z domu i zazwyczaj na tę połowę balkonu, gdzie stoją kaktusy nie pada - czasami wiosną, jak pada mocno pod kątem z południa na północ, to je podleje, ale zdarza się to naprawdę rzadko, więc zagrożenia dla kaktusów nie ma.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe kwitnienia, bratki mają cudne kolorki. Lilia faktycznie dziwna-jakaś karłowata:).
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź :)
Ja również mam zadaszony balkon, z tymże, jak nieraz pada, właśnie pod kątem, to cały jest wtedy spłukany i nie wiem co by się z nimi po takim deszczu dość solidnym stało. Póki co wystawiłam na balkon wyłysiałego ficusa beniamina i stoją oczywiście pomidorki :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy jak często pada, jeżeli rzadko, to deszcz, solidny czy lekki, nie zaszkodzi. Jeżeli częściej, to mogłabyś coś skonstruować. O ile dobrze pamiętam, to nie masz dużej ilości kaktusów, więc na upartego wystarczyłaby np. drewniana skrzynka po owocach, przymocowane w rogach bambusowe tyczki i folia przypięta do tyczek klamerkami :wink: Kaktusy do skrzyneczki i już mają foliowy daszek, chroniący przed deszczem :D . Konstrukcja może i prymitywna, trzeba by pokombinować, ale dla chcącego nic trudnego :lol:

Dziękuję też, Arku i Pati, za odwiedziny :wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Dokładnie, mam ich niewiele :wink:
Pomysł ze skrzynką bardzo ciekawy :) Chociaż może po prostu postawię je na zewnętrznym parapecie. Duże nie są, więc nie będą zabierały słonka roślinkom z pokoju :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dobry pomysł, tylko nie zapomnij ich na początku cieniować, żeby słoneczko ich nie przypaliło :wink: .
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Nie dość ze kolorowo to jeszcze smacznie ;:138 U mnie rzodkiewka dopiero wschodzi. ;:306
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

O, jakie ty masz już wypaśne rzodkiewki, moje jeszcze chudziutkie ;:131
I z balkonem mam dokładnie tak jak ty, też już rozplanowałam, co jednak trzeba wysadzić, wieszać za dużo nie chcę, a i regał nie wejdzie. Ale dzięki takim wyzwaniom uczymy się organizacji! ;:306
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Moniko :wit
Twoja balkonowa podłoga prezentuje się pięknie ;:215
Rzeczywiście miejsca na balkoniku niewiele, ale może właśnie warto byłoby zainwestować w jakieś półeczki, regały? Albo zrobić samemu - ja właśnie jestem na etapie wywożenia roślin do rodziców. W mieszkaniu się nie zmieściły, więc u taty w garażu robimy półeczki etc. Wykorzystuję wszystko co się da - nawet stary stół sprzed kilkudziesięciu lat i muszę przyznać, że jest to spora oszczędność miejsca.
Goryczka i słonecznica prezentują się pięknie ;:108
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia(Kasiula17), tak właściwie skrzynek z rzodkiewkami mam 3, tylko ta była siana wcześniej, w pozostałych dwóch dopiero pokazały się liście :heja

Dorota, szyki trochę popsuły mi lilie. Zakupiłam kilka cebul w tym roku, mając zamiar posadzić je po 3 sztuki do pięciu wielkich donic. Gdy przyniosłam je do domu, doszłam do wniosku, że cebule jednak są za duże (albo donice za małe, jak kto woli :wink: ), żeby je sadzić po 3. Więc zamiast 5 dużych donic mam? 15 niewiele mniejszych ;:306

Kasia(Kasia1007), właśnie regału na balkonie nie postawię, bo to spowoduje zasłonięcie okna do pokoju. Pokój jest dość duży - jeśli zasłonię okno, w pomieszczeniu będzie ciemno, a jest ono często używane, no i znajdują się tam też rośliny.

Mój nowy nabyteczek :tan :
Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Skrętniczek słodki ;:167
Nabyteczki u Ciebie naprawdę baaardzo różnorodne :lol:
Jesteś otwarta na różne różności, tylko co na to Twoje regaliki i parapety :;230
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

W kierunku skrętnikowym zmierzasz? Ładny jest, ja zawsze chętnie oglądam je u innych :)
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co moje regały i parapety na to? Póki lato, co się wciśnie, idzie na zewnątrz, a jesienią... będę się zastanawiała, gdzie to upchnąć ;:306

No tak, ostatnio poszerzyłam granice roślinkowe o skrętniki. Tak to jest, na pierwszym miejscu są kaktusy - ale co robić zimą? :lol:
A roślinek tyle do wyboru, że chce się spróbować wszystkiego :D, stąd poza kaktusami jest trochę tego i tamtego. I tak przyszedł czas na próbowanie skrętników :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Nabytek bardzo ładny...te kolory ;:oj
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

No skrętnik rzeczywiście ładny jak i reszta, Bratki ja również bardzo lubię ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”