Kasiu, kaktusy tam stoją cały czas, od wiosny do późnej jesieni. Na balkon sięga część dachu z domu i zazwyczaj na tę połowę balkonu, gdzie stoją kaktusy nie pada - czasami wiosną, jak pada mocno pod kątem z południa na północ, to je podleje, ale zdarza się to naprawdę rzadko, więc zagrożenia dla kaktusów nie ma.
U Wiśni
-
wisnia897
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: U Wiśni
Z goryczką nie mam żadnych problemów. Kupiłam ją wiosną zeszłego roku, posadziłam na skalniaczku, stanowisko południowe, pełna patelnia. I tak sobie rośnie, nienękana przez nikogo
.
Kasiu, kaktusy tam stoją cały czas, od wiosny do późnej jesieni. Na balkon sięga część dachu z domu i zazwyczaj na tę połowę balkonu, gdzie stoją kaktusy nie pada - czasami wiosną, jak pada mocno pod kątem z południa na północ, to je podleje, ale zdarza się to naprawdę rzadko, więc zagrożenia dla kaktusów nie ma.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Wspaniałe kwitnienia, bratki mają cudne kolorki. Lilia faktycznie dziwna-jakaś karłowata:).
-
nieulozona-tak
- 500p

- Od: 3 gru 2014, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za szybką odpowiedź 
Ja również mam zadaszony balkon, z tymże, jak nieraz pada, właśnie pod kątem, to cały jest wtedy spłukany i nie wiem co by się z nimi po takim deszczu dość solidnym stało. Póki co wystawiłam na balkon wyłysiałego ficusa beniamina i stoją oczywiście pomidorki
Ja również mam zadaszony balkon, z tymże, jak nieraz pada, właśnie pod kątem, to cały jest wtedy spłukany i nie wiem co by się z nimi po takim deszczu dość solidnym stało. Póki co wystawiłam na balkon wyłysiałego ficusa beniamina i stoją oczywiście pomidorki
-
wisnia897

To zależy jak często pada, jeżeli rzadko, to deszcz, solidny czy lekki, nie zaszkodzi. Jeżeli częściej, to mogłabyś coś skonstruować. O ile dobrze pamiętam, to nie masz dużej ilości kaktusów, więc na upartego wystarczyłaby np. drewniana skrzynka po owocach, przymocowane w rogach bambusowe tyczki i folia przypięta do tyczek klamerkami
Kaktusy do skrzyneczki i już mają foliowy daszek, chroniący przed deszczem
. Konstrukcja może i prymitywna, trzeba by pokombinować, ale dla chcącego nic trudnego
Dziękuję też, Arku i Pati, za odwiedziny
Dziękuję też, Arku i Pati, za odwiedziny
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
-
nieulozona-tak
- 500p

- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Dokładnie, mam ich niewiele
Pomysł ze skrzynką bardzo ciekawy
Chociaż może po prostu postawię je na zewnętrznym parapecie. Duże nie są, więc nie będą zabierały słonka roślinkom z pokoju 
Pomysł ze skrzynką bardzo ciekawy
-
wisnia897

Bardzo dobry pomysł, tylko nie zapomnij ich na początku cieniować, żeby słoneczko ich nie przypaliło
.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Nie dość ze kolorowo to jeszcze smacznie
U mnie rzodkiewka dopiero wschodzi. 
- Malachitek
- 1000p

- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
O, jakie ty masz już wypaśne rzodkiewki, moje jeszcze chudziutkie
I z balkonem mam dokładnie tak jak ty, też już rozplanowałam, co jednak trzeba wysadzić, wieszać za dużo nie chcę, a i regał nie wejdzie. Ale dzięki takim wyzwaniom uczymy się organizacji!
I z balkonem mam dokładnie tak jak ty, też już rozplanowałam, co jednak trzeba wysadzić, wieszać za dużo nie chcę, a i regał nie wejdzie. Ale dzięki takim wyzwaniom uczymy się organizacji!
- Kasia1007
- 500p

- Od: 19 maja 2012, o 13:06
Moniko 
Twoja balkonowa podłoga prezentuje się pięknie
Rzeczywiście miejsca na balkoniku niewiele, ale może właśnie warto byłoby zainwestować w jakieś półeczki, regały? Albo zrobić samemu - ja właśnie jestem na etapie wywożenia roślin do rodziców. W mieszkaniu się nie zmieściły, więc u taty w garażu robimy półeczki etc. Wykorzystuję wszystko co się da - nawet stary stół sprzed kilkudziesięciu lat i muszę przyznać, że jest to spora oszczędność miejsca.
Goryczka i słonecznica prezentują się pięknie
Twoja balkonowa podłoga prezentuje się pięknie
Rzeczywiście miejsca na balkoniku niewiele, ale może właśnie warto byłoby zainwestować w jakieś półeczki, regały? Albo zrobić samemu - ja właśnie jestem na etapie wywożenia roślin do rodziców. W mieszkaniu się nie zmieściły, więc u taty w garażu robimy półeczki etc. Wykorzystuję wszystko co się da - nawet stary stół sprzed kilkudziesięciu lat i muszę przyznać, że jest to spora oszczędność miejsca.
Goryczka i słonecznica prezentują się pięknie
-
wisnia897

Kasia(Kasiula17), tak właściwie skrzynek z rzodkiewkami mam 3, tylko ta była siana wcześniej, w pozostałych dwóch dopiero pokazały się liście 
Dorota, szyki trochę popsuły mi lilie. Zakupiłam kilka cebul w tym roku, mając zamiar posadzić je po 3 sztuki do pięciu wielkich donic. Gdy przyniosłam je do domu, doszłam do wniosku, że cebule jednak są za duże (albo donice za małe, jak kto woli
), żeby je sadzić po 3. Więc zamiast 5 dużych donic mam? 15 niewiele mniejszych
Kasia(Kasia1007), właśnie regału na balkonie nie postawię, bo to spowoduje zasłonięcie okna do pokoju. Pokój jest dość duży - jeśli zasłonię okno, w pomieszczeniu będzie ciemno, a jest ono często używane, no i znajdują się tam też rośliny.
Mój nowy nabyteczek
:

Dorota, szyki trochę popsuły mi lilie. Zakupiłam kilka cebul w tym roku, mając zamiar posadzić je po 3 sztuki do pięciu wielkich donic. Gdy przyniosłam je do domu, doszłam do wniosku, że cebule jednak są za duże (albo donice za małe, jak kto woli
Kasia(Kasia1007), właśnie regału na balkonie nie postawię, bo to spowoduje zasłonięcie okna do pokoju. Pokój jest dość duży - jeśli zasłonię okno, w pomieszczeniu będzie ciemno, a jest ono często używane, no i znajdują się tam też rośliny.
Mój nowy nabyteczek

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- ewa321

- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Skrętniczek słodki
Nabyteczki u Ciebie naprawdę baaardzo różnorodne
Jesteś otwarta na różne różności, tylko co na to Twoje regaliki i parapety
Nabyteczki u Ciebie naprawdę baaardzo różnorodne
Jesteś otwarta na różne różności, tylko co na to Twoje regaliki i parapety
Pozdrawiam i zapraszam
W kierunku skrętnikowym zmierzasz? Ładny jest, ja zawsze chętnie oglądam je u innych 
-
wisnia897

Co moje regały i parapety na to? Póki lato, co się wciśnie, idzie na zewnątrz, a jesienią... będę się zastanawiała, gdzie to upchnąć 
No tak, ostatnio poszerzyłam granice roślinkowe o skrętniki. Tak to jest, na pierwszym miejscu są kaktusy - ale co robić zimą?
A roślinek tyle do wyboru, że chce się spróbować wszystkiego
, stąd poza kaktusami jest trochę tego i tamtego. I tak przyszedł czas na próbowanie skrętników 
No tak, ostatnio poszerzyłam granice roślinkowe o skrętniki. Tak to jest, na pierwszym miejscu są kaktusy - ale co robić zimą?
A roślinek tyle do wyboru, że chce się spróbować wszystkiego
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Nabytek bardzo ładny...te kolory