Minibotanik Jacka cz.10
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.10
Uwielbiam floksy, a Ty Jacku masz naprawdę piękne odmiany 

Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Geniu, cieszę się, że dzielżany tak pięknie Ci kwitną
I każdy inny, choć różnice są niewielkie ale to przecież nie liliowce czy róże! Odmiany dzielżanów różnią się nieznacznie
Dziś ostatnia seria płomyków, bo to ich czas:

Alu, albo łączka albo płomyki
Masz za to piękną i bezobsługową łączkę
Płomyki trzeba podlewać.
Jeden z moich najciemniejszych płomyków. Jest w rzeczywistości karminowy:

Marysiu, bardzo dziękuję! Mączniak prawie zawsze atakuje pysznogłówki i ja już się z tym pogodziłem. Po kwitnieniu można wyciąć.
Dalie będą już wkrótce, bo chciałem dokończyć pokaz płomyków.
Kolejny wyróżnia się bordowymi łodygami i listkami od spodu:

Beatko dziękuję
Biała pysznogłówka przyjechała z twojej miejscowości (domyślasz się, od kogo). Podobnie jak kolejny płomyk, też raczej ze starszych odmian:

Dziękuję Sylwio
Odmian płomyków jest mnóstwo. U mnie tylko niektóre i wiele z nich to siewki albo nienazwane. Ale na pewno dojdą kolejne.

Dziś ostatnia seria płomyków, bo to ich czas:

Alu, albo łączka albo płomyki

Jeden z moich najciemniejszych płomyków. Jest w rzeczywistości karminowy:

Marysiu, bardzo dziękuję! Mączniak prawie zawsze atakuje pysznogłówki i ja już się z tym pogodziłem. Po kwitnieniu można wyciąć.
Dalie będą już wkrótce, bo chciałem dokończyć pokaz płomyków.
Kolejny wyróżnia się bordowymi łodygami i listkami od spodu:

Beatko dziękuję

Dziękuję Sylwio

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Floksy masz prześliczne, cudne, dwukolorowe, śliczne--to kapitalny kwiat, bezproblemowy i ubarwia środek lata. Ja obrywam koszyczek i pod nim znowu kwitną, mam 3 kolorki. Ale mnie zaintrygowałeś astrami. Ja w ub,r zbzikowałam na ich tle, miałam dwa kolorki a dokupiłam wszystkie inne jakie spotykałam
nie wiem ile
zobaczymy jak zakwitną. Będę czekać na Twoje , na pewno masz więcej kolorków, już widzę ,jak masz bzika, to na całego 

- JacekP
jak masz bzika, to na całego

Karolinko utrafiłaś w sedno! Miałem najpierw ogólnego bzika ogrodniczego; teraz koncentruję się na konkretnych gatunkach.
Tak, płomyki pięknie pachną i w zasadzie nie stwarzają problemów ale jak mają za sucho, trzeba je podlewać. No i potrafią łapać mączniaka.
Też obcinam suche kwiatostany i wkrótce potem pojawiają się nowe kwiaty.
Czas na DALIE, czyli mój kolejny bzik "na całego"

A skrupulatność to chyba mój kolejny bzik więc zacznę od tej, która zakwitła najwcześniej, czyli w czerwcu:

Bardzo lubię tę miniaturkę, bo zapowiada sezon daliowy i nadaje się do obsadzania donic czy na czoło rabaty, bo ma zaledwie 15cm.
Potem było długo nic i nareszcie w lipcu coś zaczęło się dziać na poletku daliowym.
Kolejna dalia czeka na identyfikację i oględziny przez Miłkę

I jeszcze jedna na dobry początek z tegorocznych nowości:

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To na pewno nie jest ani jedno ani drugie. Zastanawiam się tylko, co to może być, ponieważ nic takiego u mnie nie rosło więc nie mogłam się pomylić
A kolejne kwiaty? Były w ogóle?
Moja Dana wyglądała w zeszłym roku tak :

Moja Dana wyglądała w zeszłym roku tak :

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Jacku ,wstąpiłam za daliami ,a tu niespodzianka,cudne floksy ,które uwielbiam ,pysznogłówki,no i dalie, począteczek ,więc się załapałam,chętnie obejrzę Twoją kolekcję ,bo moja skromna ,ale zapraszam 

- JacekP
Miłko, oto kolejny kwiat dalii od Ciebie. Przenikają się kolory żółty i pomarańczowy aż do czerwonego. Każdy kwiat ma troche inne proporcje tych kolorów. Może jednak przypomnisz sobie, co to może być?

Natomiast co do nazewnictwa i urody tej dalii nie ma wątpliwości! Poza tym świetnie sobie radzi w tę suszę i obficie kwitnie od miesiąca!

Witaj Marto! Chciałem trochę pokazać płomyków. Zazwyczaj brakuje na nie czasu ale teraz to już będą same dalie, bo mam ich trochę
Była rozmowa o pomyłce, to jeszcze jedna bardzo udana tegoroczna pomyłka. Na szczęście szybko ustaliliśmy jej nazwę więc takich pomyłek życzę sobie więcej!

Ale nie tylko takie wielkie znajdują uznanie w moich oczach. Od wielu lat posiadam w swojej kolekcji takiego pomponika i w dodatku karłowego. Nawet jeśli się trochę wyradza, bo pokazuje środek - robi to z wdziękiem

Natomiast co do nazewnictwa i urody tej dalii nie ma wątpliwości! Poza tym świetnie sobie radzi w tę suszę i obficie kwitnie od miesiąca!

Witaj Marto! Chciałem trochę pokazać płomyków. Zazwyczaj brakuje na nie czasu ale teraz to już będą same dalie, bo mam ich trochę

Była rozmowa o pomyłce, to jeszcze jedna bardzo udana tegoroczna pomyłka. Na szczęście szybko ustaliliśmy jej nazwę więc takich pomyłek życzę sobie więcej!

Ale nie tylko takie wielkie znajdują uznanie w moich oczach. Od wielu lat posiadam w swojej kolekcji takiego pomponika i w dodatku karłowego. Nawet jeśli się trochę wyradza, bo pokazuje środek - robi to z wdziękiem

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
W życiu nie miałam takiej dalii!!!!
Jeszcze ma takie drobne płatki pomiędzy, jak w daliach colorette
Cały czas myślę, jak to się mogło stać, że do Ciebie ode mnie dotarła. Już nawet myślałam, że dostałam od kogoś i od razu podzieliłam, ale to mało prawdopodobne. A nie wiesz, kiedy Ci podsyłałam? Bo chyba szły w 2 partiach. 

Miłka
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Bardzo systematycznie podchodzisz do pokazywania roślin
Eveline jest piękna - zapisałam sobie ją na mojej liście daliowej na przyszły rok.
Wyrodzony maluch bardzo udany.

Eveline jest piękna - zapisałam sobie ją na mojej liście daliowej na przyszły rok.
Wyrodzony maluch bardzo udany.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Jacku,Eveline i Hollyhill Electra sa tak cudne ,że aż zapisane ,ale gdzie je kupić ,możesz podpowiedzieć ?,ale sie cieszę ,że tu trafiłam ,bo dalie to mój następny bzik,zresztą kocham wszystkie kwiaty ,które rosły u mojej babci i mam do nich największy sentyment,dlatego są i dalie moim oczkiem w głowie ,ale i tak największą miłością darzę piwonie
,pozdrawiam 

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Jacku współczuje podlewania .
Dalie sa piękne i sporo Ci kwitnie myślę ,mam nadzieje ,że przyszły rok będzie bardziej udany dla wszystkich ,a przynajmniej się do takich upałów lepiej przygotujemy .
Dalie sa piękne i sporo Ci kwitnie myślę ,mam nadzieje ,że przyszły rok będzie bardziej udany dla wszystkich ,a przynajmniej się do takich upałów lepiej przygotujemy .
Pozdrawiam Alicja
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
No i widzę, że zaczęła się kolekcja dalii...
W sumie fajnie, bardzo lubię te kwiaty... Tak łatwo je otrzymać z siewu. 
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
A moje dalie i inne kwiaty mimo podlewania usychają , nadal nie spadła ani kropla deszcze i mój ogród zamienia się w pustynię .. Niektóre krzewy i byliny przesadziłam do doniczek aby ich nie stracić .. Dobrze tylko się trzymają trawy i suchołuski dostają wodę tylko raz na kilka dni i ładnie się trzymają ..
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
No tak , Ty jesteś pedantyczny
jak kolekcja to do końca....
wszystko podpisane, w rameczkach , po prostu pedantycznie
ja kupuje oczami, jak coś śliczne to kupuje . Nazwę ,jak łatwa do zapamiętanie to zapamiętuję , jak nie , to nie
Ważne ,że kocham rośliny i są dla mnie ważne w życiu
Zobaczymy co jutro upatrzę w Wojsławicach

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Jacku chociaż nasycę oczy cudnymi daliami ,których u mnie brak .Czy nie masz u siebie ślimaków ???????? bo gdyby ich u mnie nie było to te parę dalii dawno by już kwitło, a tak na razie patrzę na same liście