W objęciach tęczy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W objęciach tęczy

Post »

Och! :(
Janeczka, trudno się mówi i żyje się dalej. Jak się już unormuje u Ciebie, odbudujemy Ci kolekcję.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Aguś, kochana moja ;:196 Jakoś mi tak ciężko na sercu jak na te moje roślinki patrzę. Zaczynam tracić nadzieję. Mam wrażenie, że wysoka temperatura sprzyja mojemu upadkowi...
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

A nie możesz ich dać do akwarium lub przezroczystego pojemnika zakrytego od góry przezroczystą folią z dziurkami dla wentylacji. Może podniesienie wilgotnośći w ten sposób zatrzyma inwazję. Przedziorek lubi suche, przegrzane powietrze a w takim pudełeczku będzie znacznie wyższa wilgotność.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Paweł, próbowałam z pudłem, nic nie pomogło, wręcz przyspieszyło śmierć.
Obawiam się, że na moje niepowodzenie miało wpływ kilka czynników jednocześnie. Niektóre niezależne ode mnie...
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Współczuję Ci Janeczko mi też tak padł skrętnik jak Ty pokazałaś. Fakt, że był nieodmianowy, ale ślicznie kwitł. Udało mi się z niego ukorzenić sadzonki, ale co dalej czas pokaże. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Halinko, jeśli ukorzeniłaś sadzonki skrętnika, wkrótce pewnie będziesz cieszyć się kwiatkami.
Ja też kilka listków zdążyłam przed inwazją nastawić do ukorzenienia, niestety tylko kilka. Ale u mnie może być różnie. Może już były chore i z robalami...

Ciągle mam jeszcze nadzieję... przecież nie mogę stracić wszystkich roślin. Bez roślin wpadłabym niechybnie w depresję ;:108

Dziś wypatrzyłam pączki na chiricie, jedynej jaką mam :tan Jestem z niej, i z siebie dumna, sama ja ukorzeniłam z mikrusich listeczków.

Obrazek

Moja najulubieńsza gloksynia też daje mi powody do radości. Niedawno traciła liście w ekspresowym tempie, aż został jej tylko 1. Obecnie odbudowuje rozetkę. Pewnie już nie zakwitnie, ale może przeżyje. Mam ją trzeci rok, nigdy nie sprawiała problemów jeśli chodzi o kwiatki, natomiast nie mogę ukorzenić listków. Tym razem zamierzam oderwać jej jeden pęd i spróbuję ukorzenić.

Obrazek

Na pozostałe nadal spoglądam bez entuzjazmu :( Czy pójdą w jej ślady? Czas pokaże.

Fiołeczek aż się prosi o towarzystwo. I miałby, gdyby nie nasza wspaniała instytucja dostarczająca nam przesyłki :wink:
Z ośmiu sadzonek, po transporcie uratowałam aż 1 ;:161

Obrazek
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Janeczko, dasz radę, z naszą pomocą , daj tylko sygnał :). Brawa dla Chirity,moja kwitnie juz chyba ze 2 miesiące, ;:138
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Izuś, jak widziałaś, kilka skrętników już mi padło. W dodatku cennych dla mnie odmian. Pewnie jeszcze kilka też muszę spisać na straty.
Na moje szczęście mam teraz urlop, wiec mam też troszkę więcej czasu, by się moimi roślinkom wnikliwie przyjrzeć. Zakupiłam dziś kilka worków podłoża, perlit i chyba część spróbuję przesadzić. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale nie mam innego pomysłu.

Kwiatków chirity nie mogę się doczekać, nigdy na żywo nie widziałam ;:65 U Twojej kwiatki utrzymują się tak długo,czy ma tyle pąków?
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Kwiaty do najtrwalszych nie należa, ale ma tyle pąków i wciąż produkuje nowe, ze mam wrazenie, ze kwitnie nieprzerwanie :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ przykro się czyta o takch stratach.
Choróbsko identyczne, jak u mnie na przelomie wiosny i lata było.
Eh...
A reszta na pw ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Mam awarię, komp przesyła kilka słów...
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Janeczko ja też mam dziś problem, ale z netem :cry: Chciałam Cię spytać jakiego środka używasz na wciornastki?
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Iwonka, wciornastki storczyków mi nie zaatakowały na szczęście. Natomiast były zapewne na liściach hippeastrum. Być może na skrętnikach, ale tu też pewności nie mam. Bo o ile na cebulowych było je widać gołym okiem, o tyle na mechatych liściach nie widziałam. Za radą forumowej koleżanki z dużym doświadczeniem, zastosowałam Kohinor 200 SL, podlewając i opryskując roślinki wielokrotnie. Ale też starałam się cały czas zmywać z liści to paskudztwo. Teraz nie widzę robali, ale czy walka już wygrana, tego nie wiem...

Prawdopodobnie na wciornastki są też pałeczki, ale u mnie ich nie ma. Były tylko na tarcznika.
Jeśli dasz radę, to zwiększ też wilgotność wokół storczyków.
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wielkie dzięki ;:196
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold