Ewo, co tam u Ciebie słychać?
Jak pogoda? Bo u nas strasznie zimno się zrobiło, nocą temp. spada do 10 stopni (albo i mniej, bo sugeruję się termometrem z okna na I piętrze ).
Pochwal się zdjęciami jak u Ciebie lato przeobraża się po woli w jesień
P.S. Haniu, pozwól, że ja również skorzystam z Twojego linka
Witajcie po wakacjach. Mam nadzieję, że teraz będę miała trochę więcej czasu dla forum. W te wakacje nic nie odpoczęłam. Ciągle albo ja miałam gości, albo my wyjeżdżaliśmy. Do tego ta pogoda. Zaczynam teraz robić wstępne porządki na działce przed zimą. Dzisiaj np. przycinałam rozrośnięte za bardzo krzewy i oczywiście wszystkie ścięte gałązki powtykałam w ziemię. zawsze mi szkoda wyrzucać, a coś może się ukorzeni. W ostatnim roku tak ukorzeniłam wiele krzewów. W następnej kolejności muszę posadzić cebule tulipanów ,hiacyntów, anemonów, krokusów i żonkili. Później będę oczekiwała na cebule lilii, które zamówiłam. Jutro postaram się wstawić trochę zdjęć z ostatnich dni.
Ewo skarpa nabiera coraz ładniejszego wyglądu już za rok będziesz miała ją zarośniętą wysepka cudna nawet można sobie usiąść i połowić rybki :P no ale datura to się spisała tyloma kwiatami Cię obdarować
Haniu, oczywiście skorzystam z Twojej podpowiedzi w sprawie hibków. Zamówię sobie.
Izo, oczywiście już dawno kupiłam cebulki. Część już posadziłam(korony cesarskie, śniedki , lilie św. Józefa i zimowity). Teraz przymierzam się do sadzenia tulipanów, narcyzów ,krokusów i anemonów.
Beatko, tak, skarpa zaczyna już "wyglądać". Myślę, że wiosną już nie będzie pustych plam. Teraz nie mogę się wyrobić z pieleniem. Przez wakacje trochę wszystko zaniedbałam , a teraz trudno się pozbierać. Na wyspie często siedzimy i łowimy sobie rybki na kolację. Lubię tam przesiadywać i patrzeć w wodę.
Poza tym wszystko w tym roku ładnie mi podrosło. Myślę, że istotne znaczenie miało stosowanie gnojówki z pokrzyw i ze skrzypu. Robiłam to pierwszy raz, bo do tej pory stosowałam nawozy kupowane. Wszystkie rośliny są zdrowe, mają piękny ciemnozielony kolor.
Ewuś, piszesz, że wszystko bujnie rośnie, pewnie u was nieźle z opadami. U mnie Sachara, wszystko leży, aż mnie ściska, jak na to patrzę. Wszystkie deszcze omijają moją okolicę
Pozdrawiam Dorota
Sądzę, że to jeszcze trochę za wcześnie i dlatego nie spieszę się bardzo z tą czynnością. Zazwyczaj sadzę tulipany od połowy września do połowy października.
Ewuniu paczki doszły dziś ok.godz.18.00
Bardzo dziękuje za nie.Ale dużo roślinek dostałam.
;:2
Gałązek do ukorzenienia to sporo dodałaś
Czy ty wsadzasz je do doniczek,czy do gruntu?
Ponieważ już się ściemniało powsadzalam do doniczek.
Jakoś łatwiej jest mi nie zapomnieć o podlewaniu jak mam całą szkółkę w jednym miejscu.
Aniu, bardzo się cieszę, że roślinki dotarły do Ciebie. Gałązki wciskam od razu w ziemię, nawet bez ukorzeniacza. Wsadzam je w grunt i zapominam o nich do wiosny. Zawsze część się ukorzeni i przezimuje. Życzę Ci, aby i u Ciebie tak było.
Ewuś Ty zasuszasz kwiaty , ja obcięłam kilka bukietów hortensji i nie wiem jak je dalej suszyć , żeby ładne zostały . Nigdy tego nie robiłam , a szkoda bo bukiety są ogromne . Jeśli możesz to napisz , będę Ci bardzo wdzięczna .
Pozdrawiam cieplutko Zosia
Oj Zosiu dawno mnie tu nie było i przepraszam, bo czekasz na odpowiedź. Kwiaty hortensji wiążę w pęczki (wcześniej obrywam liście) , owijam gazetami i wieszam "do góry nogami "w ciemnym miejscu. To wszystko. Dodam jeszcze ,że zrywam je w różnym czasie i dlatego część jest biaława a część zielonkawa.
No ja też dzisiaj skorzystałam z pięknej pogody
i posadziłam tulipany i lilie, w nocy był przymrozek
-1 C, myślę ze dziś nie będzie bo zniszczy dalie
które w tej chwili pięknie kwitną