dynia w całości 5kg
seler 1kg
2 duże cebule
2 łyżki masła
imbir świeży (lepszy) lub suszony
sól
Cebulę kroję dowolnie. Seler obieram i ścieram na tarce z dużymi oczkami. Dynię obieram, usuwam nasiona (zostawiam do suszenia) i kroję na kawałki ok. 3x3cm. W dużym garnku (ja używam 5 litrowego) podsmażam cebulę na maśle aby była szklista, nie może się zrumienić. Zalewam wodą 2 szklanki. Dorzucam seler i dynię, sól i imbir (po 3-4 łyżeczki każdego). Doprowadzam do wrzenia i gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu zmięknięcia warzyw. Warzywa nie muszą się rozgotować, ważne aby były miękkie. Nakładam do wyprażonych słoików. Na drugi dzień pasteryzuję przez 30 minut (w piekarniku).
Zimą gotuję ziemniaki pokrojone jak na zupę ale w wodzie, kiedy się ugotują dolewam zupę ze słoika, podgrzewam i gotowe. Można też zmiksować i jeść jako zupę krem.

Niestety w tym roku nie z moich warzyw

