Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Zupa dyniowa rozgrzewająca
dynia w całości 5kg
seler 1kg
2 duże cebule
2 łyżki masła
imbir świeży (lepszy) lub suszony
sól
Cebulę kroję dowolnie. Seler obieram i ścieram na tarce z dużymi oczkami. Dynię obieram, usuwam nasiona (zostawiam do suszenia) i kroję na kawałki ok. 3x3cm. W dużym garnku (ja używam 5 litrowego) podsmażam cebulę na maśle aby była szklista, nie może się zrumienić. Zalewam wodą 2 szklanki. Dorzucam seler i dynię, sól i imbir (po 3-4 łyżeczki każdego). Doprowadzam do wrzenia i gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu zmięknięcia warzyw. Warzywa nie muszą się rozgotować, ważne aby były miękkie. Nakładam do wyprażonych słoików. Na drugi dzień pasteryzuję przez 30 minut (w piekarniku).
Zimą gotuję ziemniaki pokrojone jak na zupę ale w wodzie, kiedy się ugotują dolewam zupę ze słoika, podgrzewam i gotowe. Można też zmiksować i jeść jako zupę krem.
Obrazek

Niestety w tym roku nie z moich warzyw :oops: ale już w przyszłym tak ;:65
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Galicjanka bardzo dziękuję Ci za przepis.
Robiłam buraki z papryką, z cukinią, z kapustą ale zamarzyła mi się taka tradycyjna ćwikła i buraki już ugotowane a dziś dalszy ciąg.
Nie mam dobrych warunków do przechowywania buraków, więc w większości pakuję w słoiki.
Pozostaje jeszcze zakiszenie barszczu, który moje dzieci wraz z M piją w zimie niczym oranżadę.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Ika2008 pisze:Galicjanka
Nie mam dobrych warunków do przechowywania buraków, więc w większości pakuję w słoiki.
Pozostaje jeszcze zakiszenie barszczu, który moje dzieci wraz z M piją w zimie niczym oranżadę.
Marta poproszę przepis na barszcz :wit , długo wytrzymuje w słoikach?
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Też jestem ciekawa przepisu na kiszony barszcz.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Nie mogę i ja się doczekac , bo piwnica też mała a buraków w tym roku jest baardzo dużo :D
A czytałam o takim kiszonym barszczu ,tylko przepisu nie ma :(
Bożena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Od: 16 wrz 2013, o 14:11

Post »

Nie wiem jak kiszony barszcz robi Ika 2008, ale ja jak kiszę to dodaję jeszcze po kawałku selera, pietruszki, marchewki i cebuli. Jest wtedy jeszcze pyszniejszy i chyba bogatszy niż tylko z samych buraków.
Jeśli dzieci chcą pić takli soczek to super! Moja córka jak była w ciąży to wyszła jej anemia, robiłam jej kiszony barszcz. ;:215
Pozdrawiam Gosia
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale tak łopatologicznie możesz Nam napisać jak kisisz ten barszcz z buraków ;:180
, nie każdy wie jak się do tego zabrać , a tak to będzie jasno i przejrzyście :D
A IKA2008 jak poda swój sposób to też wypróbuję , mam sporą ilość buraków i inni się załapią :wink:
Bożena
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Obrane buraki kroje w plastry i wkładam do dużego słoja, do tego czosnek (ja daję dużo- 5-6 ząbków na 3-litrowy słoik) i spory kawałek chrzanu,pokrojony w małe słupki. Do tego łyżka soli i zalewam przegotowaną chłodną wodą. Słoje przykrywam ścierką, stawiam na kuchennym blacie i zazwyczaj już na drugi , trzeci dzień pojawia się piana, którą zbieram łyżką i tak codziennie około tygodnia,czasem dłużej.Raz na jakiś czas zamieszam w tych słojach.
Odcedzam buraki, powstały sok cedzę jeszcze przez gęste sito (nie daj Boże, żeby tam coś pływało!)
i rozlewam do wyparzonych butelek po pysiach, kubusiach itp., w ostateczności do małych dżemowych słoików. Wynoszę do piwnicy.
Świetna baza do barszczu i jak pisałam wcześniej, jako napój chłodzący, bo jest lekko gazowany.
jeśli chodzi o przechowywanie to spokojnie postoi do następnego sezonu (dłużej nigdy nie trzymałam)
Jak odkręcam słoik to syczy i tak właśnie ma być.
Pozdrawiam, Marta.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już spisuję , bo od rana zaglądam ;:136
Dzięki wielkie !!
Bożena
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Od: 16 wrz 2013, o 14:11

Post »

Wiedziałam, że Ika2008 zaraz poda przepis- całkowicie się z nim zgadzam. Barszcz kiszony może spokojnie stać dość długo w piwnicy lub zimnej spiżarni. A z odcedzonych buraków świeży barszczyk ;:215
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Ika2008 pisze:Obrane buraki kroje w plastry i wkładam do dużego słoja, do tego czosnek (ja daję dużo- 5-6 ząbków na 3-litrowy słoik) i spory kawałek chrzanu,pokrojony w małe słupki. Do tego łyżka soli i zalewam przegotowaną chłodną wodą. Słoje przykrywam ścierką, stawiam na kuchennym blacie i zazwyczaj już na drugi , trzeci dzień pojawia się piana, którą zbieram łyżką i tak codziennie około tygodnia,czasem dłużej.Raz na jakiś czas zamieszam w tych słojach.
Odcedzam buraki, powstały sok cedzę jeszcze przez gęste sito (nie daj Boże, żeby tam coś pływało!)
i rozlewam do wyparzonych butelek po pysiach, kubusiach itp., w ostateczności do małych dżemowych słoików. Wynoszę do piwnicy.
Świetna baza do barszczu i jak pisałam wcześniej, jako napój chłodzący, bo jest lekko gazowany.
jeśli chodzi o przechowywanie to spokojnie postoi do następnego sezonu (dłużej nigdy nie trzymałam)
Jak odkręcam słoik to syczy i tak właśnie ma być.
Rewelacyjny przepis, właściwie niewiele roboty i wekować nie trzeba ;:215
Na wzgórzu z widokiem
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Robię taki kwas,ale z buraków ze skórką tylko dobrze wyszorowanych,marchewki,cebuli,czosnku,selera,kapusty + listek laurowy,ziele ang,pieprz ,majeranek i co się jeszcze nawinie.Taka bomba witaminowa.Po zakiszeniu odcedzam a resztki na kompost.Można dodać miodu.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Dostałam kilka dużych owoców pigwy . Czy z niej można zrobić syrop do herbaty jak z pigwowca?

Piłam kiedyś pyszną nalewkę z pigwy/pigwowca? Macie jakiś sprawdzony przepis?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Dostałam wiaderko spadów antonówek i musiałam je jakoś zagospodarować.
Poszperałam w moich zeszycikach i znalazłam odpowiedni przepis.
Jest to przepis Ireny Gumowskiej i jak zaznaczyła autorka wychodzi tylko z antonówek.
1 kg obranych antonówek bardzo drobno pokroić.
Zasypać 0,5 kg cukru na 12-24 godzin.
Smażyć na niedużym ogniu 25-40 minut -nie dłużej.
Włożyć do słoików i umieścić "pod kocykiem".
Wyszła z tego marmolada tak gęsta,że można ją kroić nożem.
Mnie nie chciało się przykrywać kocykiem i odwróciłam do góry dnem słoiki.
Teraz marmolada jest pod pokrywką i nie ma zamiaru opaść na dno.
W przyszłości zamiast kroić chyba zetrę jabłka na cienkie plasterki,aby było mniej pracy.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

krynka pisze:Dostałam kilka dużych owoców pigwy . Czy z niej można zrobić syrop do herbaty jak z pigwowca?

Piłam kiedyś pyszną nalewkę z pigwy/pigwowca? Macie jakiś sprawdzony przepis?
krynka, my z takiej pigwy zrobiliśmy dżem i wyszedł taki sobie, mocno średni. Te owoce są jakieś dziwne w ogóle, w smaku ni to jabłko ni gruszka, lekki zapaszek jest, ale to nie to samo co owoce pigwowca, które zapachem kuszą niemiłosiernie :D

Elu, spróbuj, z jednego owocu zrobić taki mini syropik, a nuż będzie dobry... to wtedy i sama zrobię :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”