Aprilkowy las cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aprilkowy las cz.3

Post »

Jolu, orliki pięknie kwitną..pech, że lubią je ślimaki, a tego badziewia mam tysiące. Jakiego koloru liatry kupiłaś? Uwielbiam te kolorowe pałki ;:167 Moje miskanty w tym roku też późno ruszyły, a rozplenice już prawie wykopałam, ale wylazły :heja .
U ciebie też grzmi? Oooo i zaczęło padać ;:145
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć pracusiu, goście nie chcą Cię opuścić? Wcale się nie dziwię, jakbyś mnie przygarnęła to też byś się pozbyć nie mogła. ;:306
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Jolciu skieruj gości do mnie ,naślę na nich swoje komary .Będziesz miała z głowy . :;230 .W ogrodzie u Ciebie jak zwykle taki klimat ,że sama bum się pogościła . ;:3 ;:3 ;:3
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Marzenko, oj ciężki dzień ale wpadam jeszcze na sekundę ;:170
Cześć Madziu, dobrze że przestrzegasz z tymi ślimakami zwłaszcza że to okolice bergenii... Będę pilnować.
Liatry stare, wszystkie zeszłoroczne. Mam pięć fioletowych i dwa białe. Poza tym wysiałam ale nie widać żeby cokolwiek chciało rosnąć :twisted: Za to miskanty wyłażą ale rozplenica na pewno nie. Ale ja miałam Rubrum nie Hameln więc wiem że mogę sobie ;:14
Dopiero teraz cztery razy zagrzmiało, lunęło i tyle. Świeci słońce a klima się zacięła :evil:
Beatko, bez przesady, pojadą. Ja siedzę w pracy a oni sami się rządzą. Może obiadek będę miała gotowy jak wrócę ;:306 A siedzieć to prędzej u Ciebie zwłaszcza w tym nowym baseniku ;:224 Nie pisałam bo brak czasu ale byłam i widziałam ;:63
Rozalko, u mnie też komary były ale pryskałam na zewnątrz, to dla odmiany pojawiły się masy meszek bardzo dotkliwie gryzących. Siedzę i trę butem o spuchnięte kostki ;:223 Fenistil w aptece się skończył i podobno w hurtowniach też ;:174 jakieś plagi....
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, Rubrum u nas nie zimuje, moja też nie przetrwała, nawet na to nie liczyłam. U mnie 2 liatry się wysiały :heja, ale są już 3 rok
Podobno żeby ślimaki nie żarły roślin, to powinno się rozsypać dokoła sadzonki suchą trawę :roll: Tak wyczytałam
U mnie przestało lać, ale słońca nie ma ;:185
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

:wit Jolu !
Jakaś plaga z tymi komarami i meszkami ;:223. Nogi mam żeżarte przez meszki, takie czerwone plamy mi się porobiły :twisted:. Aż się nie chce siedzieć w ogródku...
Jolu, ależ u Ciebie się cudne zrobiło. Podziwiam Twoją pracowitość ;:138
Byłaś u Majlertów ?
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu,dobrze poczytać o odmładzaniu rh.Muszę tak stopniowwo zrobic ze swoimi od frontu,bo sa bardzo niekształtne,przy okazji troche moze uformuja sie na normalny krzak,a nie na cos płożącego jak w tej chwili.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jola, ale rabata się szykuje. Bedzie się działo, oj bedzie.
A tulipanów nie musisz wykopywać. Pisałam tylko kiedy trzeba je wykopać, gdybys chciała.
Rh najlepiej ciąc zaraz po kwitnieniu
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zdarzyło mi się ciąć Rh-dobrze to znosi, choć na kwiaty trzeba będzie trochę poczekać-najpierw pojawiają się nowe liście.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak się przetrwa poniedziałek to podobno już z górki ;:306 Z tą nadzieją, trzymając się jej kurczowo jak szaleniec......

Magdo, o Rubrum dowiedziałam się dopiero po posadzeniu drugi raz sadzonek bo wcześniejsze zmarzły :evil: Jak ktoś mało bystry to tak ma ;:223 Na liatry z wysiewu ciągle czekam ale ważne że sadzonki ładnie przetrwały. Co rok będę dokupować po kilka bo obłędnie mi się podobają.
Z tą trawą na ślimaki to może i dobry pomysł tylko skąd ją mam wziąć? szybciej igły sosnowe ;:224
Wczoraj byłam u fryzjera ;:173 to taki grad padał w Radzyminie że przez minutę zrobiło się biało ;:202 Ale potem już wyszło słoneczko i do dziś jest ok.
Wiesz że jeszcze nie kupiłam tej podpórki na passiflorę ;:223 A u Ciebie tak mi się ona podba..
Miłego dzionka
Gat, gdzieś Ty się dziewczyno podziewała ;:138 u Majlertów byłam, oczywiście. Przytargałam masę ziół, niecierpki, calibrachoe tym razem w dwóch kolorach białą i amarantową, bratki, wilczomlecz Diamond Frost i mnóstwo innych chabazi ;:333
Małgoś, ja wprawdzie swoich Rh nie muszę odmładzać bo najstarsze mają trzy lata ale wykorzystałam tą informację jak chorowały. Nie bałam się ciapnąć jak już nic nie pomagało. Na kwiaty muszę poczekać do przyszłego roku ale przynajmniej wyglądają teraz na zdrowe. Jak nie pociapiesz całego tylko po kilka pędów to nie odczujesz że mniej kwitnie a krzaki nabiorą ładnego pokroju i się zagęszczą. Powodzenia w cięciu, pokaż, po kwitnieniu oczywiście, jak Ci poszło.
Margo, Gosiaczku u mnie wszystkie rabaty w trakcie prac ;:306 Nie mam ani jednej gotowej...
Tulipki będę wykopywać bo mam miszmasz. Poza tym są celowo posadzone w donicach bo testuję miejsca więc nie będzie z tym najmniejszego problemu. Pozawiązywałam niteczki na czerwonych żeby je przenieść w jedno miejsce ;:306
Ewo, piszesz że też cięłaś Rh. Więc masz już doświadczenie. Ale kwiaty pojawią się na drugi rok? Prawda? Nie trzeba dłużej czekać. Bo pamiętam że jak wycięłam kilka chorych pędów trzy lata temu to teraz chyba właśnie one kwitną. Liście zawiązały momentalnie po cięciu i w pierwszym roku maciupcie pąki kwiatowe ale nie kwitły. Dopiero w tym roku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek miskant

Obrazek

Obrazek pierwszy pączek na Pastelli
Obrazek

Obrazek
A to już pączek na Peace
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek A tu pączusie na Veilchenblau. Niestety jeden taki pęd z pączkami złamałam jak poprawiałam clemka obok ;:145 To była niemal tragedia...

Obrazek

A teraz przestroga. Atakuje mszyca bukowa zdobniczka. Właśnie taką znalazłam u siebie na Purple Fountaine. To takie kłaczki 2-3 milimetrowe. To na początku, potem się rozrasta. Trzeba szybko potraktować Mospilanem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Tak porażone liście niestety do oberwania i do spalenia

Obrazek

A teraz azalia Gibraltar na poprawę nastroju

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i pigwowiec mizerota
Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja kupilam dwa lata temu Rh w Auchanie, ktoremu obcieli przekwitniete kwiaty. W zeszlym roku nie kwitl ale w tym roku 2 kwiatki juz ma - z tym ze Jakis Taki schorowany u mnie jest i nie moze dojsc do siebie juz drugi sezon.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, to może się zwołamy po te podpory :;230 , bo ja musze dokupić jeszcze 2-3 szt? Liatry są bardzo wdzięczne i nie wymagające. U mnie rosną razem z floksami, bardzo lubię to połączenie. Ciekawe tylko, czy białe, które dokupiłam w zeszłym roku przez neta faktycznie będą białe :roll:
Pastelka w donicy osłodzi widoki, ma przepiękne kwiaty. Ja własnie odebrałam od Ewy paczuszkę z Pashminką ;:118
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dzięki za ostrzeżenie z mszycą. U mnie ta zwykła na różach grasuje. Dziś się z nią rozprawię ;:163 .
Piękności CI kwitną. U mnie pospolicie, jak to w siedlisku na wsi :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julek, tak właśnie z tymi roślinami z marketów jest. Ale jak kupujesz w szkółce czy ogrodniku to też nie masz gwarancji. Właśnie wyrzuciłam jałowca Gold Cone, był dość drogi jak na jałowca ale bardzo mi na nim zależało. Miał być z donicy a jak wyciągnęłam to się okazało że kopany i obcięte miał wszystkie korzenie. Nie miał szans :twisted:

Magdo, może to i niezły pomysł. Jak nie kupię w tym tygodniu to będę się odzywać. Może mnie zmotywujesz ;:306
Pashminki zazdroszczę ;:215 Ale z różami przystopuję bo mam 27 i wszystkie kupione w tym roku ;:306 Nie wiem jak się będą u mnie czuły...

Marzenko, to taka dziwna mszyca że sama się zdzwiwiłam. Ale dotąd szukałam aż się upewniłam że to to. Buczek jest przy różach. Musiałam szybko zadziałać. Niby to inna mszyca niż ta czarna co na różach ale kto wie...
Ty też masz wiele perełek u siebie ;:333 Daj im tylko czas żeby się rozrosły...

Hosty zaczynają się pokazywać od lepszej strony
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Żurawka Brownies o gigantycznych liściach. Szkoda tylko że taka matowa

Obrazek szałwia już się szykuje

Obrazek

Obrazek

Obrazek czosnek św Krzysztofa. Zobaczymy czy faktycznie będzie taki olbrzymi...

Obrazek

Obrazek jeszcze tyle zakupów czeka na wsadzenie ;:306
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

Ukrywałam się trochę ;:306. Przez tego mojego bloga nie mam czasu na ogródek. Co też mnie podkusiło...
Z tymi Majlertami to skaranie boskie :wink:, co i rusz coś fajnego tam wypatrzę. Kupiłam też sadzonki pomidorów, mi.in. goldy. No i szparagi u nich kupuję, póki sezon.
Dziewczynki, o jakich podporach mówicie ?
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”