Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
grzdyl88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 gru 2011, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Witam wszystkich. Jestem tu nowy i trafiłem z jednego powodu. Otóż pisze prace inżynierską na temat EM i zwracam się z prośbą czy może mi ktoś przesłać informacje na ten temat lub polecić literaturę. Jeśli tak proszę o kontakt: gg 5802691
11krzych

Post »

A możesz się bliżej przedstawić? Temat pracy, w której budzie, promotor. I kto Cię uczył netykiety? Ja nic nie mówię, może i rokujesz na inżyniera (póki co na inżyniera obserwatora), a Twój post to :?
grzdyl88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 gru 2011, o 16:27

Post »

Studiuje na UR w Krakowie i temat mam "Wykorzystanie efektywnych mikroorganizmów w uprawach rolniczych." Nie wiem czemu nazywasz mnie obserwatorem, że nie miałem jak dotąd styczności z EM? Ten temat w Polsce jest nowy i dużo rolników z wiedzą większą od nas nie ma o nim pojęcia. Posiadam swoje gospodarstwo i nie jestem tylko obserwatorem bez praktyki.
Aius Locutius_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sty 2012, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dla wszystkich zainteresowanych stosowaniem i stosujących EM polecam zapoznać się z artykułem prof. dr hab. Stefana Martyniuka pod tytułem "Skuteczne i nieskuteczne preparaty mikrobiologiczne stosowane w ochronie i uprawie roślin oraz rzetelne i nierzetelne metody ich oceny". Postępy Mikrobiologii 2011, 50, 4, 321?328 http://www.pm.microbiology.pl/ Pozdrawiam Aius Locutius_
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Bardzo dobre opracowanie:D Też nie zauważyłam żeby mi się kompost szybciej rozkładał.. jedyne 2 rzeczy jakie faktycznie dają się zauważyć, to to że faktycznie muszki przez parę dni się w nim nie klują po zastosowaniu, oraz ze organiczne plamy jest w stanie "zjeść" z nieorganicznych tkanin. Więc coś być może i działa, ale na pewno nie w takim spektrum jak obiecuje producent. A już szczytem wszystkiego jest twierdzenie że ceramika do której wprowadzono emy przez jej wypaleniem, działa skutecznie po wypale.. Wygladając jak typowe granulki do fltrów akwariowych, to tak na marginesie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
11krzych

Post »

Aius Locutius_ pisze:polecam zapoznać się z artykułem prof. dr hab. Stefana Martyniuka pod tytułem "Skuteczne i nieskuteczne preparaty mikrobiologiczne stosowane w ochronie i uprawie roślin oraz rzetelne i nierzetelne metody ich oceny".
To ja streszczę artykuł: EM nadają się do wlania do sedesu, po wykorzystaniu całości środka nie kupować następnej porcji.
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

Aius Locutius_ pisze:Dla wszystkich zainteresowanych stosowaniem i stosujących EM polecam zapoznać się z artykułem...
Sądzę, że warto poznać nie tylko polecony artykuł ale również wyniki badań:
Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu; Efektywne mikroorganizmy w rolnictwie ekologicznym
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
rajput

Post »

Ludzie nie wierzcie w te brednie... To tylko wyciąganie z Was pieniędzy "cudownymi lekami" który leczy objawy, zamiast symptom.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Rajput objawy =symptomy;) Miałeś na myśli przyczynę zapewne.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Witam wszystkich pozytywnie nastawionych do EM. :wit
Po negatywnych opiniach ,nie będę wskazywać palcem czyich,trochę zwątpiłam w to" cudo".Jednak coś trzeba robić,opryski chemiczne u mnie odpadają,mikoryza owszem ale wybiórczo do konkretnej rośliny, no to co???
No to nawracam się na EMy.Dzisiaj zakupiłam w moim nasiennym pierwszy literek i zaczynam od moczenia nasion przed siewem.
Dalej EMy,gnojówki i pełne zadowolenie.
pozdrawiam zwolenników EM.
Alicja ;:31
/stosuję EMy już chyba 5 lub 6 lat/
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Dzień dobry.
Ja też używam EM-y już trzeci rok. Widzę, że mam bardzo dorodne owoce np. maliny i jeżyny, a także brzoskwinie i inne pestkowe. Pryskam EM-ami dolistnie.
Niby skąd miałyby być takie ??? Mogę sobie to wyjaśnić, że to przypadek, ale przed opryskami nigdy tak duże nie były.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Tak sobie myślę,że z EMami to tak jak z suplementami dla ludzi i ich cudownymi właściwościami.Nie wiemy co zadziałało ,jeżeli zadziałało i chwalimy specyfik lub nie.
Widzę zasadniczą różnicę w zachowaniu roślin w ogrodzie ,zwłaszcza takich jak brzoskwinie,winogrona a zwłaszcza pomidory,które zbieram z ogrodu dość długo bez oprysków i sobie myślę-niemożliwe,żeby aż tak.To pewnie pogoda ....,taki rok...,albo jeszcze inne czynniki,ale fakty mówią same za siebie.Brzoskwinie przed EMami padały mi już wiosną.O chociaż jednym owocku mogłam tylko pomarzyć. ;:223
Ale cóż,każdy ma wolny wybór.Może filozofować ,wątpić lub po prostu popróbować,tak jak my ;:136
pozdrawiam serdecznie bratnie dusze
Alicja
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
Uska73
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 paź 2011, o 07:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dołączam się do WSZYSTKICH pozytywnie zakręconych EM-ami ;:138 Jak świat światem, zawsze będą ludki które psują powietrze :lol: ale to już ich problem :D a my chcemy tylko zdrowo uprawiać swoje ogródki ;:180
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29

Post »

Moja przygoda z emami trwa 4 rok i będzie trwała dalej.
Co więcej, osoby które widzą moje efekty w ogrodzie przekonują się i też zaczynają stosować.

Próbowaliście już mydełka ? Jest rewelacyjne.

Jeszcze jedno - w zeszłym roku przez kilka dni piłam emy, tak się złożyło, że w tym czasie syn przyniósł z przedszkola wirusa - żółta biegunka i wymioty - oczywiście złapało drugie dziecko, potem mąż, tylko ja nie zachorowałam.
W tym roku też będę pić :heja
Pozdrawiam.
Ola
Awatar użytkownika
Uska73
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 paź 2011, o 07:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj tak, mydełko rewelka ;:138 em refresh też superowy ;:138 aczkolwiek BioKlean Soft mi zapachowo nie odpowiada :( ale refresh super radzi sobie z nieprzyjemnymi zapachami i jest super do odświeżania , sprzątania, nawet dodaje do kąpieli, zresztą ma mnóstwo zastosowań ;:138
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”