Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak pielęgnować łubin?
W gruncie dużo lepiej wschodzą, byle nie było za wcześnie upałów.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po dzisiejszym przeglądzie działki stwierdzam że łubin to będzie kolejna zmora po barwinku, podagryczniku i jakimś rozłogowym białko-zielonym kobiercu
Ciekawe co to z tego wykwitnie 

Pozdrawiam Jola
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
Łubin zmorą? O! bluźnierco
Raczej nie jest ekspansywny, liście ma ładne, kwitnie pięknie choć nie za długo - w sumie sporo zalet

Raczej nie jest ekspansywny, liście ma ładne, kwitnie pięknie choć nie za długo - w sumie sporo zalet

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
- kama_80
- 1000p
A właśnie że tak
Mój rośnie w maliniaku, warzywniku, kompoście....w oczku wodnym
No mówię że plaga. Oczywiście że miałam dobre serce i porozsadzałam kępy w bardziej właściwym miejscu ale coś czuję że te roślinki nie raz mnie jeszcze zaskoczą 

Pozdrawiam Jola
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
To chyba z nasion tak szaleją, co? Ja ścinam kwiatostany bo są paskudne, a od korzeni nie specjalnie się rozłażą - oczywiście mówię o bylinowych 

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
- kama_80
- 1000p
Prawdopodobnie tak. Działkę mam od września więc wciąż się jej uczę. Na niektóre rośliny (cokolwiek by to nie było) już nie zwracam uwagi-ot czekam niech mnie zaskoczą
ale łubinek to się rozpanoszył że hej. Prawda jest taka że poprzedni właściciele podupadli na zdrowiu i od 2-3 lat działka to tylko koszenie trawy co jakiś czas. Stąd mam również zatrzęsienie barwinka, mleczu, jakiejś rośliny kobiercowej (nie umiem odgadnąć jak się ona nazywa ) o całkiem ładnych biało-zielonych liściach..i gigantycznych rozłogach
Aha paproci również w każdym kątku
Ogólnie sporo pracy przed nami ale sąsiedzi mówią że zapowiadaliśmy się jeszcze gorzej niż poprzednicy a to stąd że pierwszego weekendu zrobiliśmy wielkie wykopki większości nasadzeń+ zrujnowałam ze 100m2 trawnika no ale żeby tworzyć to trzeba coś czasami zniszczyć 

Pozdrawiam Jola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Aha, w takim razie to zwykły łubin leśny - ten który widać w lasach , na nieużytkach itp.
Przekonasz się szybko, że łubin nie jest aż tak ekspansywny, jak teraz się moze wydawać.
A już na pewno nawet w części tak ekspansywny jak podagrycznik czy barwinek. Nie ma co się obawiać (czy oczekiwać) że każdy posiany czy posadzony w ogrodzie łubin tak się zachowuje. Na nie uprawianym kałałku owszem, wysieje sie czasem (podstawowa foioletowa forma, czasem różowy) ale jak normalnie będziesz utrzymywać trawnik czy grządki, to się to już nie będzie powtarzać.
Przekonasz się szybko, że łubin nie jest aż tak ekspansywny, jak teraz się moze wydawać.
A już na pewno nawet w części tak ekspansywny jak podagrycznik czy barwinek. Nie ma co się obawiać (czy oczekiwać) że każdy posiany czy posadzony w ogrodzie łubin tak się zachowuje. Na nie uprawianym kałałku owszem, wysieje sie czasem (podstawowa foioletowa forma, czasem różowy) ale jak normalnie będziesz utrzymywać trawnik czy grządki, to się to już nie będzie powtarzać.
Zielonym do góry!!!
A mi coś zjada liście moim kilku łubinkom
czy można czymś popryskać??

Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Zapewne ślimaki już się z nim zaprzyjaźniły
bez wzajemności.
bez wzajemności.

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Re: Łubin ozdobny
Mam rozumieć,
że już Ci zakwitł?
Znowu nie spojrzałam skąd jesteś
że już Ci zakwitł?
Znowu nie spojrzałam skąd jesteś

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Mariola ? Tak, fotka została wykonana wczoraj. Pojawiają się kolejne kolby, za tydzień będzie co focić. No chyba że wszystkie okażą się być jednakowe. :-P
We Francji maj to właśnie miesiąc, w którym kwitną łubiny.
Pozdrawiam!
LOKI
We Francji maj to właśnie miesiąc, w którym kwitną łubiny.

Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kolba pierwszego coraz większa, a kwitnąć zaczyna i drugi. Coraz więcej też pąków kwiatostanowych ? za tydzień będzie prawdziwy festiwal już u mnie w ogródku.

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Kolor taki sobie, ale kwitnie wczesniej jak inne. Reszta nawet koloru nie pokazuja, a ten i jego bracia wszystkie kwitna.