Moje "zaczarowane" kwiaty - kolekcja Haliny - 2cz.
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje "zaczarowane" kwiaty - kolekcja Haliny - 2cz.
To ja się cieszę a słoneczko oby Tobie teraz świeciło jeszcze mocniej

- Haim
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Halinko, przyszłam do Ciebie z rewizytą
Przeglądnęłam cały wątek, wspaniałe kwitnienia storczyków botanicznych jak i hybryd, posiadasz bardzo różnorodną kolekcję
Niestety ostatnie strony Twojego wątku mnie zasmuciły, gdy przeczytałam o chorobie Twoich storczyków
Możliwe, ze to jakiś wirus, ciężki do zwalczenia.
Najważniejsze, że się nie poddajesz i kontynuujesz swoją pasję storczykową
Pozdrawiam, Asia
Przeglądnęłam cały wątek, wspaniałe kwitnienia storczyków botanicznych jak i hybryd, posiadasz bardzo różnorodną kolekcję
Niestety ostatnie strony Twojego wątku mnie zasmuciły, gdy przeczytałam o chorobie Twoich storczyków
Możliwe, ze to jakiś wirus, ciężki do zwalczenia.
Najważniejsze, że się nie poddajesz i kontynuujesz swoją pasję storczykową
Pozdrawiam, Asia
- orange30

- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Najpiękniej na forum jest jak można czytać same ochy i achy
Trudniejsze są chwile gdy coś dolega naszym milusińskim ;:78
Lecz takie chwile jak ta - podsumowanie strat mniej więcej za okres ok. 1 roku - nie należą ani do łatwych ani do przyjemnych
Ku przestrodze Nam wszystkim na tym forum wczoraj zrobiłam podsumowanie co padło ofiarą bliżej nie określonej choroby phalaenopsisów:
- Phal. bellina
- Phal. tetraspis x 2 szt.
- Phal. Mini Mark x 3 szt.
- Phal. cornu-cervi var. alba
- Phal. Penang Girl
- Phal. parishii
- Phal. virides
- Phal. venosa
ponadto:
- Ascocenda Villas
- Comparettia macroplectron
- Comparettia speciosa
- Paradisanthus micrantus
- Oeonia
- Aerangis moorena x spicusticta
- Angraeccum scottianum
- Encyclia vittelina
- Sedirea japonica
- 2 małe vandy
i ok. 50 hybryd phal.
Niektóre inne poza phal., nie wszystkie są ofiarami choroby, niektóre po prostu zagłaskałam na śmierć.
Serce się kraje, ale cóż kocha się dalej
;:35 Są nowe pokusy i nowe zamówienia
Do niektórych pewnie za jakiś czas powrócę, ale nie będzie to tak szybko zapewne.
Tak więc Kamilko i Agnieszko doskonale Was rozumiem co teraz przeżywacie
Ale jeśli Was mogę pocieszyć to powiem, "że nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej" ;:94 Więc główka do góry jutro będzie lepszy dzień
czego Wam serdecznie życzę

- Phal. bellina
- Phal. tetraspis x 2 szt.
- Phal. Mini Mark x 3 szt.
- Phal. cornu-cervi var. alba
- Phal. Penang Girl
- Phal. parishii
- Phal. virides
- Phal. venosa
ponadto:
- Ascocenda Villas
- Comparettia macroplectron
- Comparettia speciosa
- Paradisanthus micrantus
- Oeonia
- Aerangis moorena x spicusticta
- Angraeccum scottianum
- Encyclia vittelina
- Sedirea japonica
- 2 małe vandy
i ok. 50 hybryd phal.
Niektóre inne poza phal., nie wszystkie są ofiarami choroby, niektóre po prostu zagłaskałam na śmierć.
Serce się kraje, ale cóż kocha się dalej
Do niektórych pewnie za jakiś czas powrócę, ale nie będzie to tak szybko zapewne.
Tak więc Kamilko i Agnieszko doskonale Was rozumiem co teraz przeżywacie
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
O matko
Halinko, toż to koszmar jakiś
Przykro mi bardzo, że straciłaś aż tak ogromną ilość swoich pupili
Cieszę się, że się nie poddajesz, może jeszcze wrócisz do tych gatunków, które miałaś wcześniej, w końcu pokusa nieziemska ;)
Życzę Ci aby teraz nastały lepsze dni dla Twoich storczyków a choróbsko poszło w siną dal
Pozdrawiam
Przykro mi bardzo, że straciłaś aż tak ogromną ilość swoich pupili
Cieszę się, że się nie poddajesz, może jeszcze wrócisz do tych gatunków, które miałaś wcześniej, w końcu pokusa nieziemska ;)
Życzę Ci aby teraz nastały lepsze dni dla Twoich storczyków a choróbsko poszło w siną dal
Pozdrawiam
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko, ale lista!
U mnie zdecydowanie mniej, ale i kolekcja po prostu mniejsza...
Widzę, że odżywasz, gromadzisz już nowe rośliny - czy nie boisz się, że zaraza przetrwa gdzieś w mieszkaniu a po jakimś czasie znów uderzy? Czy u Ciebie już przestały pojawiać się nowe przypadki zarażenia?
Mam do Ciebie jeszcze 2 pytanka:
- czy choroba przeszła u Ciebie z jednego pomieszczenia do innych? U mnie jest tak, że chorują rośliny tylko w 1 pokoju, w drugim są zdrowe- miałaś podobną sytuację?
-czy masz wrażenie, że któryś z używanych przez Ciebie środków zadziałał w jakikolwiek sposób, choćby zastopował rozwój choroby?
Widzę, że odżywasz, gromadzisz już nowe rośliny - czy nie boisz się, że zaraza przetrwa gdzieś w mieszkaniu a po jakimś czasie znów uderzy? Czy u Ciebie już przestały pojawiać się nowe przypadki zarażenia?
Mam do Ciebie jeszcze 2 pytanka:
- czy choroba przeszła u Ciebie z jednego pomieszczenia do innych? U mnie jest tak, że chorują rośliny tylko w 1 pokoju, w drugim są zdrowe- miałaś podobną sytuację?
-czy masz wrażenie, że któryś z używanych przez Ciebie środków zadziałał w jakikolwiek sposób, choćby zastopował rozwój choroby?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Henrykbb

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko,podziwiam Cię,ja bym chyba nie był w stanie takiej listy zrobić.Bardzo silna jesteś. 
- orange30

Asiu, Agnieszko, Henryku, dziękuję za słowa otuchy
W takiej sytuacji to jest ważne dla mnie
Nowych przypadków już od dłuższego czasu nie zauważam na swoich roślinach. Pytasz Agnieszko czy w jednym pokoju chorują a w drugim są zdrowe? Otóż nie mogę tego stwierdzić jednoznacznie, bo pokazywały się raz tu, a raz tu. Na domiar wszystkiego, jak robiłam opryski to znosiłam do łazienki, wstawiałam do wanny ile się zmieściło to i tak się czasem pomieszały. W danej chwili nie to było już ważne, żeby je ustawiać pokojami, ważnym było, aby wszystkie były dokładnie opryskane.
Jeśli chodzi o środki ochrony, to używałam chyba 5 różnych na przemian, ale nie wiem czy któryś zadziałał rewelacyjnie. Po prostu było silne natężenie choroby i opryski co tydzień. Zatem trudno w takiej sytuacji się zorientować co pomaga, a co nie.
Henryku co do sporządzenia listy? Hmmm, ociągałam się bardzo długo, ale tak jak pisałam chciałam potwierdzić, że właśnie Phalaenopsisy to dopadło, a po drugie dla własnej ciekawości (ile by było za te pieniądze nowych wymarzonych okazów co nie? ) Tymczasem na pocieszenie, nie martwcie się, w końcu kiedyś muszą przyjść lepsze chwile

Nowych przypadków już od dłuższego czasu nie zauważam na swoich roślinach. Pytasz Agnieszko czy w jednym pokoju chorują a w drugim są zdrowe? Otóż nie mogę tego stwierdzić jednoznacznie, bo pokazywały się raz tu, a raz tu. Na domiar wszystkiego, jak robiłam opryski to znosiłam do łazienki, wstawiałam do wanny ile się zmieściło to i tak się czasem pomieszały. W danej chwili nie to było już ważne, żeby je ustawiać pokojami, ważnym było, aby wszystkie były dokładnie opryskane.
Jeśli chodzi o środki ochrony, to używałam chyba 5 różnych na przemian, ale nie wiem czy któryś zadziałał rewelacyjnie. Po prostu było silne natężenie choroby i opryski co tydzień. Zatem trudno w takiej sytuacji się zorientować co pomaga, a co nie.
Henryku co do sporządzenia listy? Hmmm, ociągałam się bardzo długo, ale tak jak pisałam chciałam potwierdzić, że właśnie Phalaenopsisy to dopadło, a po drugie dla własnej ciekawości (ile by było za te pieniądze nowych wymarzonych okazów co nie? ) Tymczasem na pocieszenie, nie martwcie się, w końcu kiedyś muszą przyjść lepsze chwile
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Halinko, na Twojej liście jest kilka moich niespełnionych marzeń, a może i dobrze, że ich nie mam, straty będą "tylko" w hybrydkach.
Piszesz, że przy opryskach pomieszały Ci się rośliny z różnych pomieszczeń. Ja staram się tego nie robić, tzn. pierw znoszę do łazienki lub na balkon te z drugiego pokoju, później z tego, w którym jest akwa, a na końcu te z akwarium, gdzie pojawiła się ta choroba. Będę pilnować tej kolejności, może to coś da i uchronię kawałek kolekcji.
Agnieszko, dobrze, że piszesz o tych dwóch pokojach, to mi dało nadzieję
Piszesz, że przy opryskach pomieszały Ci się rośliny z różnych pomieszczeń. Ja staram się tego nie robić, tzn. pierw znoszę do łazienki lub na balkon te z drugiego pokoju, później z tego, w którym jest akwa, a na końcu te z akwarium, gdzie pojawiła się ta choroba. Będę pilnować tej kolejności, może to coś da i uchronię kawałek kolekcji.
Agnieszko, dobrze, że piszesz o tych dwóch pokojach, to mi dało nadzieję
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- orange30

Teraz to już naprawdę nie ma znaczenia, stało się i się nie odstanie. Wprawdzie teraz po czasie przyznam, że może zbyt chaotycznie postępowałam wtedy, ale w takim natłoku i w stresie nie myślałam racjonalnie. Każda nauczka jest dobra. Ważne, że jest lepiej i oby tak pozostało 
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Halinko, dlatego mimo całego dramatyzmu sytuacji cieszę się, że mogę się oprzeć na Waszych doświadczeniach. Z tego co czytam, to pewnie połowa storczykomaniaków z naszego forum miała do czynienia z tą chorobą. Dzięki Tobie i reszcie forumowego towarzystwa jest mi łatwiej 
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Halinko jesteś wielka
bo ktoś inny po takiej stracie, straciłby chęć i serce do dalszego kolekcjonowania tych cudnych kwiatów...Ja chybabym nie dała rady ...Niech teraz rośnie ci wszystko cudnie i ZDROWO 
- orange30

Kochana dzięki za miłe słowa
W chwilach desperacji chciałam wszystkie wyrzucić, nawet te zdrowe, ale przyszedł moment, że zwyciężył zdrowy rozsądek i teraz się cieszę, że nie postąpiłam pochopnie

- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Halinko jak przeczytałam te cała listę to łzy mam w oczach
Jesteś silną kobietą i wiem , że dasz radę
Dobrze, że zostawiłaś te które zdrowe 
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
- orange30

Aniu witaj i dziękuję za wizytę
Wiesz, chyba przy tym moim Kurpiaku taką się stałam hi hi
Ale to dobrze, przydaje się w życiu
Nie życzę Tobie takich storczykowych doświadczeń, niech Ci zdrowo rosną i cieszą obfitym kwitnieniem 
Wiesz, chyba przy tym moim Kurpiaku taką się stałam hi hi