Zieloni przybysze - Carol1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Opuncja figowa rewelacyjna :lol: Pierwszy raz widzę taką roślinkę :shock:
A Ligustra chińskiego piękne sadzoneczki dostałeś i jakie zdrowiutkie :wink: Niech rośnie jak najlepiej tfu, tfu :wink:
Czekam na kolejne fociaki :)
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Andziax007 pisze:Opuncja figowa rewelacyjna :lol: Pierwszy raz widzę taką roślinkę :shock:
Poważnie? Na pewno ktoś na forum taką pokazywał... Zdaje mi się, że Kari, na pewno taką już widzieliście :D W każdym razie dziękujemy wszystkim za miłe słowa :) mam na parapecie jeszcze roślinki, które nie miały zdjęć więc zrobie i pośle w najbliższym czasie, żeby się nie obraziły :) No i bardzo mi miło, że mam tylu gości, jakby się dało to bym was zaprosił na herbatke z opuncji figowej :lol:
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może i ktoś pokazywał tą roślinkę ale ja pewne ją przeoczyłam :oops: I jej jeszcze nie widziałam :wink:
No tak musisz im zrobić sesję zdjęciową żeby się nie obraziły hehe :lol:
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

No to czas na pierwsze zdjecia moich maleństw :)

Opuntia Monacantha variegata:

Obrazek

Obrazek

To bardzo ciekawa roślina, popatrzcie jak wygląda jej roślina mateczna:

Obrazek

Stapelia z wymiany forumowej:

Obrazek

Żyworódki (już bez młodych roślin na liściach):

Obrazek

Tak wygląda młodziutka sanseweria ukorzeniona z liścia:

Obrazek

Epiphyllum oxypetalum (cieżko im zrobić zdjęcie, zawsze wychodzą za jasno):

Obrazek

Epiphyllum nie-wiem-jakie :) :

Obrazek

No i moje sansewerie, które zdobyłem, ukorzeniłem i mam :D :

Obrazek

Obrazek

Jeszcze epiphyllum ackermani mam ukorzenione, ale nie ruszyło, więc nie ma zdjęcia :) No a ostatnio oddałem jedną doniczke z sanseweriami ukorzenionymi z liści. :)

AHA! wasze trzymanie kciuków w miare dobrze idzie, bo wyrosło pełno roślin, niestety tylko jednego gatunku.... ale to nic, czekam na reszte :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:63 ;:63 ;:63
Jak długo czekałeś na dzieciaczka z ukorzenianej z listka sansewierki?Ja już chyba kilka m-cy czekam i jeszcze nic nie widać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

basga pisze:Jak długo czekałeś na dzieciaczka z ukorzenianej z listka sansewierki?Ja już chyba kilka m-cy czekam i jeszcze nic nie widać.
Hmm... bardzo długo. Nawet udało mi się raz potrącić doniczke i jeden listek wypadł. Już myślałem, że nic z tego nie będzie, a po kilku dniach, gdy znowu potrąciłem donice zauważyłem, że listki trzymająsiębardzo mocno ziemi. :) No i chciał Karol sansewerie... będzie miał las (sanseweri). :P
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I bardzo dobrze-lepiej mieć niż nie mieć a zawsze możesz się wymienić.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Pikowałem dzisiaj cytrusy, chce się na nich nauczyć szczepienia :P Oto one:

Obrazek

Obok stromanthe wychodzi coś takiego :D może jej się u mnie podoba:

Obrazek

Natomiast sageretia puszcza pełno młodych pąków:

Obrazek

Pąki na sagereti mnie cieszą bo uwielbiam świeżą zieleń! Chociaż jeśli chodzi o sageretie to powinienem powiedzieć czerwień :P

Obrazek
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Piękna sesja zdjęciowa :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Treissi - dziękuję :)

Czas na nowości. Dostałem dzisiaj dwie paczki pełne moich marzeń :D Pierwsza paczka to epiphyllum curly, teraz wygląda może niezbyt ładnie, a wręcz śmiesznie, ale w przyszłości będzie piękne! Epiphyllum curly:

Obrazek

Obrazek

Kolejna paczka to podocarpus, czyli iglak rosnący w domu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rhipsalis paradoxa z pierwszej paczki:

Obrazek

Szeflera, która siędługo ukorzeniała u mnie:

Obrazek

Rojniki w końcu zielenieją:

Obrazek

No i na koniec orzechy włoskie :D Tak dobrze przeczytaliście :) Spadło pełno orzechów do kompostnika, powyrastały, a że kompost miał być czyszczony, a nam było orzechów szkoda to pozbierałem je i posadziłem (jest ich 29 donic) :D

Obrazek

No i na koniec powiem wam co mi się marzy... w dzień ciepło, nie musi być upalnie, a w nocy... też ciepło, bo to ciągłe wnoszenie i wynoszenie roślin mnie wkurza i męczy. Lepiej im na dworze, więc je na dwór w ciągu dnia wynosze, a na noc jest za chłodno, więc wracają. Wiem, że dużo osób już zostawiało dawno rośliny na balkonach... ale ja moje wynosze na schody przed dom, gdzie temperatura w nocy spada mocno. Mamy balkon na, którym jest w nocy cieplej, ale jest mocno odsłonięty i bardzo szybko mogłaby tam spaść temperatura w nocy, gdyby tylko zawiało. Czekam na cieplejsze dni i noce, a tu robi się znowu chłodniej...
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Cudne fotki, i fajnie, że spełniają Ci się marzenia! Trzymam kciuki, żeby i to o pogodzie się już spełniło jak najszybciej :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękne te Twoje marzenia roślinne i widać że się spełniają :wink:
Ja swoje roślinki zostawiam na noc i nic im nie jest :)
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

:lol: po zapoznaniu mojego partnera z faktem zachowania przez Ciebie 29 orzechów "bo urosły" przestałam być postrzegana jako "wyjątkowo szalona" i wyrok zelżał do "równie szalonej" ;D Śliczne rojniki... :)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie najbardziej spodobał się Rhipsalis paradoxa.A cóż to za iglak bez igieł? :wink: Rojniczki już widze sie rozmnażają! :wink:
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

basga pisze:cóż to za iglak bez igieł? :wink:
To podocarpus, piszę, że to igły bo ta roślina jest bardzo podobna do rosnącego w naszym klimacie cisa, a cis to przecież iglak (poza tym cisy są pod ochroną i powinnismy o nie dbać :) )
Zgredo pisze:po zapoznaniu mojego partnera z faktem zachowania przez Ciebie 29 orzechów "bo urosły" przestałam być postrzegana jako "wyjątkowo szalona" i wyrok zelżał do "równie szalonej" ;D
29 donic wczoraj... łącznie orzechów mam 31, poza tym wyrosły mi na tawniu dęby w tamtym roku, więc ja kosiłem, a żeby dębą się nic nie stało to trawa obok nich była cięta... nożyczkami... poza tym ni kosze fiołków, ani innych kwiatów, które pojawiły się w trawniku... teraz jest u mnie ciągłe przypominanie o klonie i cisie, których nikt nie może wyrwać... w końcu to żywe organizmy. :) Natomiast gdy ktoś mi mówi, że jestem szalony bo ratuje orzechy patrze na tą osobe poważną miną i pytam: "Ciekawe jakbyś Ty się czuł/czuła, gdyby przyszedł wielki orzech i Cię złamał, wyrzucił lub skazał na śmierć przez wyrzucenie na pole razem z kompostem... byłbyś/byłabyś zadowolony/zadowolona?" :D

Andziax007, Anoli - dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”