Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1
Re: Choroba tui, całkowite zbrązowienie
Trochę nie tak. Tuje nawet lubią cięższą i wilgotną glebę. Ale nie może to być miejsce ze stagnującą wodą. Po prostu utopione, korzenie muszą oddychać. Można posadzić na wywyższeniu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 lis 2009, o 10:34
Tuja żywotnik - sadzonki schną
Witam serdecznie,
Zwracam się z gorącą prośbą o pomoc. Dwa lata temu zakupiłem 400 sadzonek tuja smaragd i posadziłem w doniczkach. Od tego czasu tuje rosły bez żadnych problemów, do chwili obecnej. W lato wszystkie były ładne zielone i nic nie wskazywało na jakąkolwiek chorobę. Wczoraj zauważyłem, że kilka z nich ginie.
Nie wiem czy jest to choroba czy wynik czegoś innego. Trzymam je na otwartej przestrzeni, pod drzewem, w lecie jednorazowo zastosowałem azofoskę.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny i sposobu leczenia, ponieważ jestem laikiem w tych sprawach. Mają to być tuje na żywopłot i boję się że znajdujące się w skupisku tuje wszystkie zostaną zaatakowane i obumrą.
Bardzo proszę o pomoc.
Dodatkowo załączam link do zdjęć :
http://marekw1979.fotosik.pl/albumy/710395-3.html

Zwracam się z gorącą prośbą o pomoc. Dwa lata temu zakupiłem 400 sadzonek tuja smaragd i posadziłem w doniczkach. Od tego czasu tuje rosły bez żadnych problemów, do chwili obecnej. W lato wszystkie były ładne zielone i nic nie wskazywało na jakąkolwiek chorobę. Wczoraj zauważyłem, że kilka z nich ginie.
Nie wiem czy jest to choroba czy wynik czegoś innego. Trzymam je na otwartej przestrzeni, pod drzewem, w lecie jednorazowo zastosowałem azofoskę.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny i sposobu leczenia, ponieważ jestem laikiem w tych sprawach. Mają to być tuje na żywopłot i boję się że znajdujące się w skupisku tuje wszystkie zostaną zaatakowane i obumrą.
Bardzo proszę o pomoc.
Dodatkowo załączam link do zdjęć :
http://marekw1979.fotosik.pl/albumy/710395-3.html

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Thuja Smaragd
Witaj Marku,moim zdaniem sa słabo odżywione,jałowa ziemia.To co miały w ziemi to wyciągnęły.Dlaczego posadziłeś w doniczkach?Widzę ,że rosną pod drzewem,może załapały chorobę grzybową.Mam 50 thuji Smaragd od 4 lat i wiele z nimi przeszłam.Ale już jest ok czego i Tobie życzę.
Na ostatniej focie wygląda po prostu jak olane...
, przez pieska.

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Marku . Ja mogę powiedzieć tylko jedno - moim zdaniem są przenawożone! Charakterystyczne przebarwianie się pędów ( kolor brunatny przechodzący w czarny), jeśli nie jest to przekłamanie kolorystyczne. ( zdjęcie 3,5). Być może i posikanie też jest... Pytanie - na ilu tujach występuje to mocne zbrązowienie.
Przy okazji - 3 raz piszesz ten sam post. To jest bezcelowe i wprowadza bałagan. Duble usunęłam.
Przy okazji - 3 raz piszesz ten sam post. To jest bezcelowe i wprowadza bałagan. Duble usunęłam.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
Na 4 sztukach jest to mocne przebarwienie przechodzące prawie w czarny.
Z brzegu?
Obok siebie?

-
- 0p - Nowonarodzony
Te najbardziej zaatakowane są z brzegów, tak z reguły obok siebie.
Mogę je przenieść w inne miejsce np. zamknięte pomieszczenie, jeżeli to coś pomoże przez zimę.
Thuje stoją pod drzewem czy mam zrobić porządek i usunąć wszystkie liście z doniczek i okolicy ??, a następnie przysypać je korą na okres zimy ???

Z prawej strony ekranu widać przycisk 'Edycja". Za jego pomocą edytuj swoje posty, nie wpisuj kilka postów jeden pod drugim - aniawoj
Mogę je przenieść w inne miejsce np. zamknięte pomieszczenie, jeżeli to coś pomoże przez zimę.
Thuje stoją pod drzewem czy mam zrobić porządek i usunąć wszystkie liście z doniczek i okolicy ??, a następnie przysypać je korą na okres zimy ???

Problem w tym, że to jest miejsce ogrodzone zamknięte i wydzielone tylko na thuje. Nie mam mowy o tym aby tam wszedł pies.MirekL pisze:Na ostatniej focie wygląda po prostu jak olane..., przez pieska.
Z prawej strony ekranu widać przycisk 'Edycja". Za jego pomocą edytuj swoje posty, nie wpisuj kilka postów jeden pod drugim - aniawoj
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
A na reszcie nie ma zmian?marekw1979 pisze:Na 4 sztukach jest to mocne przebarwienie przechodzące prawie w czarny.
Zrób jeszcze jedną rzecz. Dotknij dokładnie poczerniałe gałązki i sprawdź czy są klejące.
Thuja 'Golden Globe'..wyschły.!!POMOCY!

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Tuja żywotnik - sadzonki schną brązowieją
Co robić? Uczyć się na własnych błędach...
Następnym razem nie wstawisz roślin do gorącego i suchego wnętrza, tylko wkopiesz na zimę doniczki w ziemię w ogrodzie, albo wręcz posadzisz rośliny bez doniczek, żeby sobie spokojnie rosły w ziemi, jak w naturalnym środowisku - pod śniegiem w zimie sadzonki i młode rośliny są bezpieczne.
Następnym razem nie wstawisz roślin do gorącego i suchego wnętrza, tylko wkopiesz na zimę doniczki w ziemię w ogrodzie, albo wręcz posadzisz rośliny bez doniczek, żeby sobie spokojnie rosły w ziemi, jak w naturalnym środowisku - pod śniegiem w zimie sadzonki i młode rośliny są bezpieczne.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- danka1971d
- 10p - Początkujący
- Od: 27 gru 2009, o 22:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tuja żywotnik - sadzonki schną brązowieją
Przypuszczam,że Twoje tuje przeżyły szok termiczny,a może już wcześniej na balkonie przemarzły,albo po prostu uschły z braku wody.Częstym błędem jest pozostawienie roślin na zimę w zbyt małych doniczkach na zewnątrz z których woda szybko wyparowuje .Rośliny także zimą potrzebują wilgoci, a jeżeli jej nie znajdują w podłożu to dzięki suszy fizjologicznej po prostu usychają.
Tuje - mały przyrost, choroba pojedynczych sztuk
Witam. Pomóżcie proszę zdiagnozować co dolega moim tujom i jak je ratować. W 2004 roku posadziliśmy żywopłot tuj ok 20-30 cm wielkości (gleba jest u nas piaszczysta a na głębokości ok 3 metrów gliniasta). Przed posadzeniem został wykopany rów i nasypany czarnoziem. Tuje sie przyjęły choć bardzo słabo rosły. Nawoziliśmy je raz w roku hydrokompleksem oraz przycinaliśmy przyrosty raz w roku. Aktualnie tuje mają max 50-60 cm. Dodatkowo przed dwoma laty zaczęły chorować pojedyncze egzemplarze. W środku rzędu tuja zaczęła żółkną i robić się ruda ( nie opadały jej igły)a potem to samo zadziało się po kolei z następnymi sztukami. Teraz mam lukę w środku potu. Sprawdzałam czy to fytoftoroza ale po odsłonięciu kory pnia u dołu część zdrewniała jest bielutka. działalności przędziorka tez nie stwierdziłam. Psa i kota nie mamy. Napiszcie prosze co to może być i jakie preparaty kupić ( jak często i kiedy je stosować) żeby pozbyć sie choroby i żeby tuje szybciej rosły.

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Re: Tuje - mały przyrost, choroba pojedynczych sztuk
Na 3 zdjęciu to nie choroba, a szyszki.
Na 1 i 2 choroba. Podejrzewam żerowanie miodownicy żywotnikowej, ale poczekajmy jeszcze na inne opinie.
Na 1 i 2 choroba. Podejrzewam żerowanie miodownicy żywotnikowej, ale poczekajmy jeszcze na inne opinie.
Re: Tuje - mały przyrost, choroba pojedynczych sztuk
Z kawałka dawno uschniętego badyla trudno faktycznie wróżyć.
Gleba piaszczysta- podlewane to czasem było?
Gleba piaszczysta- podlewane to czasem było?