Ogródek Przemka cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gizuniu!!! Ty jak coś powiesz to aż mowę odbiera-jeden chwast hi, hi. Ja się zastanawiałem czy wypada coś takiego pokazać ale jutro zrobię zdjęcie z perspektywy- tylko nie padnij z wrażenia. Ten pomarańczowy kwiatek to pełnik. Dostałem go od p. Basi ale w szkółce jest chyba 6 odmian pełnika i ten pomarańczowy chyba też.
Zelwi Nie usuwam pędów bocznych ani nie likwiduję pozostałych kolb. Niestety w tym roku nie udało mi się kupić nasion odmian, które sprawdziły się w zeszłym roku. "Landmark" rośnie u mnie po raz pierwszy. Jeżeli zależy Ci na dużych kolbach to warto zdobyć nasiona odmian, które takie kolby wytwarzają. Ale trudno jest kupić małe opakowania tych odmian.
Naleweczko Widzę, że Gosia już Ci odpowiedziała-to fiołek rogaty
Małgoniu!!! Po pierwsze chylę głowę przed Twoją wiedzą ogrodniczą. Podałaś, że jedno ze zdjęć przedstawia czosnek a ja Ci tego nie chciałem uznać. Nie miałem racji. Tak naprawdę szczypiorek to czosnek wieloletni. Co do parzydła to i owszem mam ale zdjęcia nie wstawiałem. Czy chcesz je przywołać telepatycznie? Są za to dwie tawułki czerwona i biała, na pozostałych jeszcze nie widać pączków. Obok ruty to faktycznie rukola ale nie okrągłolistna tylko ostrolistna i praktycznie jest ona rośliną wieloletnią (w przeciwieństwie do okrągłolistnej). Co do zdjęcia kukurydzy to protestuję!!! Wtedy wkleiłem zdjęcie tej samej skrzyneczki z rozsadą kukurydzy (zbliżenie było na największe siewki).
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Przemku!Nie ciągnij ze mnie łacha! :lol: :lol: :lol: Moja wiedza ogrodnicza jest właśnie taka,że tawułkę wzięłam za parzydło..... :oops: :oops: :oops:

Protest odnośnie kukurydzy uwzględniam i zwracam honor!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

O kurczątko,nawet udało mi się wstawić zdjęcie....Chcę wytłumaczyć swoją pomyłkę.Podziwiałam dzisiaj parzydło ,które dostałam od Babopielki.To właśnie jego zdjęcie.Dla mnie baaaardzo podobne do Twojej tawułki,stąd pomyłka :oops: :oops: :oops: Ale znowu się czegoś nauczyłam :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tą tawułką to miałaś prawo się pomylić. Na zdjęciu widać tylko czubek rosłiny. Te tawułki są dość duże i zanim nie zakwitną łatwo się pomylić w "realu" a co dopiero ze zdjęcia. Ja bardziej lubię miniaturki tawułek ale one zakwitną jeszcze później.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesienią trochę szalałam z tawułkami , bardzo je lubię.Te "maluchy"też , to chyba chińska,prawda?Taka malutka :lol: :lol: :lol:

Przemku ,czy ten liliowiec to jeden z niedawnych Twoich zakupów u P.Zygmunta,czy jakiś Twój "stary egzemplarz"?
Pozdrawiam,Małgorzata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

No to dopisuję do listy :pełnik :D
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoniu to jakiś stary weteran. Ze względu na to, że kwiatki przegrały z truskawkami część kwiatków trafiło "na bruk". Ta roślinka rośnie akurat w doniczce. To jakaś miniaturka. Myślę, że kilka odnóżek posadziłem do małych doniczek -więc czekają one do zabrania. Niskie tawułki to tawułki chińskie ale w szkółce są też jakieś inne maluchy.

Obrazek

Zurawki są pod numerami 59-62 a może także i pod innymi. Jak pojadę do szkółki następnym razem to postaram się zrobić więcej zdjęć.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak tak dalej pójdzie,to zakupy trzeba będzie rozłożyć na raty,bo żaden kurier tego nie weźmie ;:112 ;:112 ;:112

(Tawułki też są w szkółce...)
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku ! Ponawiam prośbę o adres tej szkółki z bylinami,rozumiem ,że w natłoku rozmów ,gdzieś Ci to umknęło .Masz sporo warzyw....
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przemek1136 pisze:

Obrazek

Zurawki są pod numerami 59-62 a może także i pod innymi. Jak pojadę do szkółki następnym razem to postaram się zrobić więcej zdjęć.
To jest żurawka :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: ????

No pewnie,że już pokazywałeś ich zdjęcia,ja to jednak trąba jestem.... :oops: :oops: :oops:
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu55-adres pojawi się w poniedziałek bo ja go nie znam. Wiem tylko jak tam dojechać.
Małgosiu!!! A już było tak pięknie!!! To jest właśnie ten nieznany gatunek niskiej tawułki. Pan Zygmunt też nie mógł wtedy sobie przypomnieć jak ona się nazywa.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No popatrz!Jak to nieraz szybko potrafi prysnąć czar.... :lol: :lol: :lol:
Ale ja blondynka jestem....

Jak Zygmuś ma więcej takich okazów to i Tir byłby za mało.....
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatnie zdjęcie zostało wykonane na innej działce ale przedstawia roślinę po przejściach, którą zamierzam choć w części zaadoptować.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku,na 7 zdjęciu,w prawym ,dolnym rogu jest taka funkia- maleństwo.Co to za odmiana?Czy ona ma takie malutkie liście?
Ślicznie wyglądają funkie w takich dużych grupach!

Warzywa idą jak szalone....Czy Ty masz już taką wielką sałatę rzymską????Moja jeszcze nie posiana,może jutro :oops: :oops: :oops: Jak mnie sąsiedzi nie zlinczują,bo już usłyszałam,że na wiosce w niedzielę się nie pracuje....

Co tam skrywasz pod tymi workami?Znowu coś ukorzeniasz????

Co wyłazi na zdjęciu obok siewek lilii?

Ooooo!Przemuś też ma zielsko,Przemuś też ma zielsko! :lol: :lol: :lol:

Czy to co zamierzasz zaadoptować to tw liść laurowy???

Ale ze mnie ciekawe jajo!Tyle pytań...

A !Dyptama proszę fotografować z baaardzo bliska,bo już za moment całkiem kwiaty rozkwitną!
Pozdrawiam,Małgorzata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”