Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Ładnie się skomponowały astry z chryzantemami na pierwszym zdjęciu 8-)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuś , piękne te póżne chryzantemy , ale loteria z kwitnieniem. W tym roku aura sprzyjała i zdążyły , ale nie zawsze tak jest. Dodatkowo w tym póżna wiosna sprawiła , że te które zakwitały w sierpni , teraz dopiero w połowie września.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo - zgromadziłaś ładną kolekcję chryzantem!
Ja mam chyba tylko trzy chryzantemy (z tego jedna bardzo często nie rozwija kwiatów - jest bardzo późna).
Myślę, że to dlatego, że jak one kwitną to mnie nie ma już na działce....
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jakiej wielkości jest największa z chryzantem w kolażu? Z ciekawości pytam, bo ta najmniejsza wydała mi się zupełnie normalną drobną chryzantemą :D
U Ciebie też tak zimno? :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo zapowiadają dni raczej deszczowe ale może tyko na mapie ... więc mam nadzieję,że uda Ci sie popracować na działce.
Z porównywaniem roślin bardzo podobnych to masz rację - jak by się uparł to i rumianek z daleka uszedłby za chryzkę.. :;230
Sadzenie odmian obok siebie dając przy tym identyczne warunki stwarza najlepsze możliwości do porównania ze szczegółami włącznie.
Tak zrobiliśmy z Jackiem przy złocieniu czerwonawym i jej odmianie Clara Curtis - od razu wszystko wyszło .
Takie kolaże jak Ty robisz czyli kwiaty na trawie dają dodatkowo możliwość oceny wielkości kwiatów poszczególnych odmian. Tak kiedyś robiłam z daliami jak miałam kilkadziesiąt odmian i dzięki temu dość szybko nauczyłam się je rozpoznawać podpisując je na kolażu.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Zainteresowała mnie ta rabata po lewej z ostatniego zdjęcia.
Domyślam się że są na niej chryzantemy i rozchodniki, ale nie wiem co jeszcze ?
Z chryzantem mnie najbardziej ujęła za serce ta różowa, podobna do stokrotki.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Już coraz zimniej na dworze i w naszych ogrodach coraz skromniej. Niestety...
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza :wink: ta Twoja bordowa angielka NN bardzo mi przypomina moją Fisherman Friend. Moja też na okrągło kwitnie.
Masz piękną kolekcję chryzantem. ;:138 ;:138 ;:138
:wit
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Sporą masz kolekcję chryzantem. Nie wiem którą najbardziej chwalić, bo wszystkie są piękne. Żółta z drobniutkimi kwiatuszkami jest bardzo wdzięczna. Należą Ci się brawa za przezimowanie jej ;:433 .

Izuniu bardzo Ci dziękuję za ;:102 oraz za przesyłkę. Nawet nie wiesz jaką radość mi sprawiłaś. Przesyłam Ci wielkie buziaki ;:cm
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Chryzantemki też już kończą swoje kwitnienie.
Jesień jakby też.
U mnie pojutrze już maja być przymrozki i coraz zimniej.
Czyli zima coraz bliżej. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Koniec pięknej jesieni :( Listopad niestety typowy - mokry, bury i ponury...Najgorszy miesiąc dla mnie. I nawet nie przeszkadza mi ten chłód czy mgły tylko brak słońca jest dla mnie największą przykrością. Na działce wciąż wiele roślin kwitnie. I to nie tylko marcinki czy chryzantemy. Ciepły październik zrobił swoje. Kilka róż wciąż ma kwiaty, a Schneewittchen zawiązała całe mnóstwo świeżutkich pączków :roll:

Jacku dziękuję. Ta chryzantema należy do moich ulubienic.

Tadziu masz rację - te późne odmiany to loteria. Albo zakwitną, albo nie. Myślę jednak, że warto podjąć to ryzyko i zaprosić je do ogrodu.

Dziękuję Marysiu! Chryzantemy są naprawdę cudne. A na dodatek jest ich całe mnóstwo, najróżniejszych. Cieszę się, że przekonałam się do nich i przestałam je traktować tylko jako kwiaty cmentarne. To zrozumiałe, że się chce widzieć swoje rośliny kwitnące. Odległość na działkę ma ogromne znaczenie. Jak wiesz mam działkę "pod nosem" i staram się by zawsze coś kwitło. Od marca do późnej jesieni.

Ewuniu ta największa chryzantema ma kwiaty średnicy 8-10 cm. Naprawdę duże jak na ogrodówkę. Chociaż u pani, od której ją dostałam ma jeszcze większe. Ona uszczykuje pąki i zostawia 1 kwiat na łodydze. Natomiast ten najmniejszy kwiatek żółty jest wielkości pięćdziesięciogroszówki.

Krysiu-mazurska niestety prognoza się sprawdziła. Codziennie padało, siąpiło lub mżyło. Nic w zasadzie nie zrobiłam na działce. Nie licząc wycięcia kilku badyli i podwiązania chryzantem, bo zaczęły się pokładać po tym nadmiarze wody z nieba. Zdjęcia nie oddają w pełni rzeczywistości i łatwo o złudzenia. Taki kolaż to świetna skala porównawcza. I wielkości, i koloru. Niestety znam tylko kilka nazw odmianowych swych chryzantem. Większość z nich nazywam imionami darczyńców ;:224

Mariola to dość świeża rabata. Powstała w zeszłym roku jako liliowcowa. Chciałam jednak by dobrze wyglądała cały sezon i dosadziłam tam sporo wiosennych cebul, kilka lilii, magnolię, hortensję i kilka chryzantem. Bratki same się wprosiły. Oddzielną kwaterę z przodu mają niewielkie krzewy.Rozchodników tam nie ma, ale kto wie...W tym sezonie upchnęłam tak parę różności i wyszedł taki misz-masz. Ta różowa stokrotkowa to chyba "Czechowski". Mam ją od b@sówki. Nieźle sobie radzi u mnie - mogę Ci podesłać.

Masz rację Przemku. Niestety...Potem jeszcze tylko zima i znów będzie wiosna ze swoim cudem narodzin :heja

Krysiu-gdańska wiesz, że i ja pomyślałam o tym iż to może być Fisherman Friend. Początkowo ktoś mi zasugerował odmianę L.D.Braithwaite i tego się trzymałam. Jednak moja nie jest czerwona, a raczej bordowa. Kwitnie prawie bez przerwy cały sezon i jest dość wysoka. Ładnie pachnie, ale nie odurzająco. Jestem z niej bardzo zadowolona choć co roku łapie czarną plamistość. Dziękuję za uznanie dla chryzantem.

Halinko to ja dziękuję! Za uznanie i przemiłą rozmowę. Cieszę się, że choć troszkę mogłam się zrewanżować. Mam nadzieję, że moje chryzantemy przeżyją kolejną zimę i będzie można je podzielić.

"Pełna lista" kwitnących obecnie na działce chryzantem - łącznie z tymi kupionymi ostatnio:
Obrazek

I kilka innych kwiatków by nie zanudzić Was chryzantemami:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Zestawienie chryzantem świetne! Widać ich ogromną różnorodność ;:oj
Pięknie kwitną jeszcze róże!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja już pożegnałam sezon.
Ochłodzenie z przymrozkami na czasie i jakoś zmęczył mnie ten sezon.
Nie wiem czy pracą włożoną w przeróbki czy swoją anormalnością.
I nie tęsknię do niego, ani nie zamierzam go wspominać.
Mam tylko cichą nadzieję na lepszy następny sezon, bardziej normalny, bez ekscesów pogodowych i taki spokojny z powolnym rozwojem roślin.
Ale może to tylko mżonka ? :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Chryzantemy nadal Ci kwitną ;:oj Moje już skończyły, ale jestem z nich bardzo zadowolona. Natomiast miniony sezon nie bardzo mi się podobał, choć nie mogę narzekać na anomalie pogodowe. Jednak długa zima spowodowała, że nie zdążyłam wszystkiego zrobić i oczywiście miałam trochę problemów z ochojnikiem na modrzewiach i plamistością na różach. Oby następny był bardziej udany :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jacku część z tych chryzantem przywędrowała od Ciebie ;:196 Cieszę się, FO przekonało mnie do tych kwiatów. Są gwiazdami w jesiennych ogrodach. Niektóre róże też nie dają za wygraną. Nie wiem tylko kiedy przygotują się do zimy. A ta coraz bliżej.
Grażynko troszkę Ci zazdroszczę uśpionego ogrodu. U mnie tyle kwiatów jeszcze, że trudno zamknąć działkę na klucz i czekać do wiosny. Masz rację sezon był dziwny. Jak dla mnie krótki. Wiosna przyszła bardzo późno, a potem wszystko dostało przyśpieszenia. Niewiele zrobiłam na działce :( Szkoda. Może kolejny sezon będzie normalniejszy. Jak to nie zamierzasz wspominać :?: To gdzie będziemy oglądali cudowne liliowce, lilie i urocze różyczki? :shock:
Ewo chryzantemy kwitną w najlepsze - to ich czas. Pogoda też im sprzyja. U mnie plamistość była jak co roku, ale ja niczym nie pryskam, więc nie mogę mieć pretensji. Najgorsze, że wciąż są szkodniki na różach. Dziś znalazłam mszyce i skoczki ;:202

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”