Adenium (róża pustyni) cz.5

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium (róża pustyni) cz.5

Post »

onectica pisze:No dobra, to jeszcze ostatnie pytanie, zanim stracicie cierpliwość :wink:
Ja bym poczekał do początku lata i wtedy dał włókno a tak za półtorej roku chipsy :roll:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ok, czyli dla dwulatka chipsy :)

W tym roku już mają doniczki (dostały 5,5), więc jeżeli im wystarczy, to nie będę ich ruszać w ogóle, a jak nie, to pewnie przesadzę latem, ale może bardziej pod koniec. Pażywiom-uwidim w każdym razie :)

Dzięki za wszystkie podpowiedzi ;:196
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam! Ja dzisiaj dostałam zamówione na allegro róże pustyni, mają dopiero 4 cm. i nie wiem czy je przesadzić do nowej ziemi czy mają pozostać w tej której są?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
kanapl
200p
200p

Post »

stalewiak pisze:Wróćmy do mojego adenium :( w dalszym ciągu agonia :/
Fakt faktem wysycha przerwa między skórą a łodygami czy jak to napisać .
Czekam dalej :roll:

Obrazek
a co to rośnie z boku koło adenium? trawa jakaś?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41

Post »

Zależy w czym są, jednak jeśli wyglądają dobrze poczekałabym chociażby na cieplejsze dni, bo wtedy powinny lepiej znieść takie zabiegi :wink:
kanapl
200p
200p

Post »

Bzyk919 pisze:Witam serdecznie ! Planuję w najbliższych dniach wysiać adenium ! Mam pytanka. Czy nasiona przykryć ziemią czy po prostu je położyć na ziemi ? i co myślicie o wysiewaniu na watę , płatki higieniczne itp. Pozdrawiam !
Ja też dzisiaj dostałam zamówione na allegro nasiona adenium i też chce je wysiać i nie wiem jak się za to zabrać.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim przejrzeć wszystkie części wątku o Adenium. Mnóstwo ciekawych rzeczy na pewno znajdziesz ;:173

Więc czytaj, siej i koniecznie opowiadaj :)
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli o mnie chodzi - moczyłem przez około 6h w wodzie - dzisiaj pewnie bym przetrzymał do 24, następnie prosto do ziemi (ja akurat nie miałem innej niż uniwersalna - ale dało radę) przysypując delikatnie całe nasionka. Doniczkę włożyłem do woreczka foliowego - żeby trzymał wilgoć wewnątrz. Stała na wschodznim oknie na parapecie - było to w wakacje więc codziennie rano ogrzewało ją dokładnie przez kilka godzin - później niestety - mniej wiecej od 11- 12 cień. Od czasu do czasu (no dobra przyznam się - nie mogłem się doczekać więc codziennie rano i wieczorem) zaglądałem do środka w razie konieczności spryskiwałem ziemię wodą. Po kilku dniach - z trzech wykiełkowało dwa. Dzisiaj wyglądają tak:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatnio znowu sobie zamówiłem kilka nasionek i mam zamiar wysiewać jak bedzie cieplej - tym razem zrobię eksperyment jak z plumerią i wyłożę nasionka na keramzyt - do mojego inkubatorka - podobno w ten sposób też ładnie kiełkują. Jak sprawdzę to może podrzucę Ci kolejny sposób :)

Powodzonka życzę - jak kiełkują i już mają te pierwsze listki to są mega śmiechowe - takie kurdupelki grubiutkie :D
I czekam na info jak poszło.

Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

piterrs pisze: wyłożę nasionka na keramzyt - do mojego inkubatorka -
Masz jakiś firmowy inkubator czy własnej roboty ?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

kanapl pisze:Ja też dzisiaj dostałam zamówione na allegrooo nasiona adenium i też chce je wysiać i nie wiem jak się za to zabrać.

- jeżeli znajdziesz chwilę czasu i masz trochę cierpliwości, proponuj poczytaj w moim wątku, zaczynając od tych stron: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=70 , http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=98 . U innych Forumowiczów również znajdziesz dużo wpisów na interesujący Ciebie temat. Zbyt obszerny materiał, żeby "zmieścić" go w kilku zdaniach w jednej wypowiedzi.
Bardzo polecam do lektury stronę: http://www.bonsai-nursery.blogspot.com/ ... ium%20Tips - na samym końcu strony, pokazany jest na fotkach praktyczny sposób wysiewu nasion, przez hodowców w Tajlandii. "Wujek" Google pomoże przetłumaczyć, strona jest w języku angielskim.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p

Post »

Heh mój inkubator został zrobiony z wypalonej świeczki zapachowej z biedronki :) a wygląda tak :) Proponuję zatrzymać wieczko od świeczki :) jest idealne bo ma oryginalne otworki :)

Obrazek

Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

kanapl - osobiście nie polecam wysiewu nasion Adenium w takie podłoże - keramzyt, jak pokazał piterrs na fotkach w swojej wypowiedzi. Podłoże ma być luźne, przewiewne, ale musi zawierać substancje odżywcze dla młodych roślinek. Sposób wysiewu nasion i otrzymania siewek - sadzonek pokazanych na fotkach wygląda na uprawę jako hydroponika - nie wiem, bo nigdzie nie wyczytałem czy jest to najodpowiedniejszy sposób i czy w ogóle możliwy na otrzymanie z nasion siewek, a później sadzonek Adenium.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

piterrs pisze: i wyłożę nasionka na keramzyt - do mojego inkubatorka
Próbowałeś kiedyś perlit (jest drobniejszy) zamiast keramzytu i na to 1 do 2 mm torfu, aby tylko przykrył z lekka perlit a nasionka leżały na torfie a nie perlicie czy keramzycie ?
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p

Post »

Nie próbowałem :) może kiedyś poki co bardziej ekperymentuję i szukam idealnej metody. Pokazana w poprzednim poście sprawdziła się w przypadku Plumerii więc teraz kolejna próba - z adenium :)

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak ja nie lubię tego perlitu... :roll:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”