Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ze zgniłym stożkiem wzrostu? Masz fotkę?Barbara65 pisze:Na powierzchni są już rośliny starsze niż rok.Czekam czy wyjdzie LOVE PAT,kiepskiej jakości sadzonka ubiegłoroczna![]()
Wczoraj dostałam zamówione na Allegro sadzonki;jedna bardzo ładna.druga ze zgniłym stożkiem wzrostu.Napisałam do sprzedawcy...i czekam na odpowiedź.Baśka
A co do tematu.
Funkie powooli wychodzą. Jak na razie bardzo powoli. Kilka które popełniło falstart w połowie marca straszy podsuszonymi listkami. Zapowiadają sie już cieplejsze noce więc powinno zacząć sie dziać. ;)
Niestety te co się pośpieszyły zważył nieco mróz, faktycznie czubki mogą być podmarznięte. to zeszpeci roślinę na cały sezon, młode liście będą w porządku. Najlepszym wyjściem, jest obcięcie stożka wzrostu ostrym nożem, tuz powyżej piętki korzeniowej. Wyjdą wtedy ładne odrosty( może sie nawet pomnożyć) . Tylko nieco później, nie żałować, ciąć, na moja odpowiedzialność 
Basiu, wyczyść koniecznie zgniłe korzonki, pousuwaj czarne, nadpróchniałe. Potem wyczyść z piętki korzeniowej zgniliznę i posmaruj te miejsca funabenem( maśc ogrodnicza) Troszeczkę wsio przesusz. I sadź do ziemi. Jeśli z tego nic nie wyrośnie to już tak musiało być.
Nie kupujecie roślin w kapersach o tej porze roku! Najpierw zapytajcie o to sprzedawce, ja mam wsie rośliny gruntowe, zimowane.
Nie kupujecie roślin w kapersach o tej porze roku! Najpierw zapytajcie o to sprzedawce, ja mam wsie rośliny gruntowe, zimowane.
-
przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.