Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu obejrzałam wszystkie Twoje lilie i jestem pod wrazeniem.Ile czasu zbierałas ten liliowy raj?Co robisz z taką masą lilii?
Z tego co zauwazyłam to bardzo duzo z nich jest w katalogu-nie wiem czy nowego cos wybierzesz
W tej chwili mam katalog z ubiegłego roku więc ,jak będziesz w Szczecinie to daj znać-wtedy sobie zobaczysz.
Twoja kolekcja jest fantastyczna-bardzo duza róznorodność.Musi Ci ładnie pachnieć.
Mam jeszcze pytanie.Czy cebule po kwitnieniu się dzielą?U mnie niektóre się podzieliły a inne nie.I czy zaprawiasz czyms przed wsadzeniem?
Z tego co zauwazyłam to bardzo duzo z nich jest w katalogu-nie wiem czy nowego cos wybierzesz

Twoja kolekcja jest fantastyczna-bardzo duza róznorodność.Musi Ci ładnie pachnieć.

Od kilku lat kupuję u pana Pajdy. Cebule ma bardzo dobre, duże zdrowe i wieleanulka pisze:Ja się opieram na firmach niemieckich i holenderskich.Znajomi przywożą mi ofertę lub już cebule.Kupowałam tez w Czechach.Tam jest najtaniej a wybór prawie taki sam.Jest już kilka firm ,które rozprowadzają cebule lilii.
nowości.Już zamówiłem kilkanaście pozycji.
Czeski Lukon ma wiele tych samych odmian, ale droższe.Kupuję lilie Miczulki
i Mego Antona.
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
mirzan pisze:Od kilku lat kupuję u pana Pajdy. Cebule ma bardzo dobre, duże zdrowe i wieleanulka pisze:Ja się opieram na firmach niemieckich i holenderskich.Znajomi przywożą mi ofertę lub już cebule.Kupowałam tez w Czechach.Tam jest najtaniej a wybór prawie taki sam.Jest już kilka firm ,które rozprowadzają cebule lilii.
nowości.Już zamówiłem kilkanaście pozycji.
Czeski Lukon ma wiele tych samych odmian, ale droższe.Kupuję lilie Miczulki
i Mego Antona.
Lukon strasznie miesza

Lepiej kupować od kolekcjonerów lub hodowców im zależy na kliencie i dobrej opinii bo to wszak najlepsza reklama.
To prawda Lukon miesza, można się nie mile rozczarować. 
. Lilie zaprawiam kaptanem.

Lilie zbieram od jakiś 17 lat.Kiedyś byłam zafascynowana orientalnymi ale są kłopotliwe i zmieniły mi się gusta. Rajcują mnie botaniczne i wszystkie o kwiatach turbankowych i w dodatku czym mniejszy kwiat tym cudowniejsza.Aniu obejrzałam wszystkie Twoje lilie i jestem pod wrazeniem.Ile czasu zbierałas ten liliowy raj?
Sadzę , sadzę i sadzę. Czasami nadwyżki wyprzedaje na allegro, czasami wymieniam na inne lub wydaję. Przede wszystkim podziwiam. Potrafię siedzieć wśród nich i gadać z nimi. No uwielbiam robić im zdjęcia.Co robisz z taką masą lilii?
Cebule lilii potrafią się dzielić, to dobrze, znaczy jest ich więcejZ tego co zauwazyłam to bardzo duzo z nich jest w katalogu-nie wiem czy nowego cos wybierzeszW tej chwili mam katalog z ubiegłego roku więc ,jak będziesz w Szczecinie to daj znać-wtedy sobie zobaczysz.
Mam jeszcze pytanie.Czy cebule po kwitnieniu się dzielą?U mnie niektóre się podzieliły a inne nie.I czy zaprawiasz czyms przed wsadzeniem?

Wiajcie
Witajcie mam pytanie do Was!!! w sklepach pojawiły sie już lilie ich łodygi już rozną czy moża taką lilię teraz kupić i posadzić czy ona mi niewyrośnie teraz na jeśień i nie zakwitnie?? proszę o radę. jakie lilie kupować??
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
lilia jspeciosum var. rubrum jest piękna, dla mnie piękniejsza od album
( białych jest dużo zwł. orientalnych)
a to chyba "Anastasia"?

a to chyba "Anastasia"?

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Czy Wasze azjatyckie zaczęły może już żółknąć ?? Moje dosłownie w oczach znikają, pierwszy raz mam lilie i nie wiem czy to jest normalne
A tutaj moje ostanie okazy

Nie wiem jak ta lilia się nazywa, ale miała ogromne ponad 20 cm kwiaty, zapach z balkonu po całym mieszkaniu się roznosił.

A tutaj moje ostanie okazy

Nie wiem jak ta lilia się nazywa, ale miała ogromne ponad 20 cm kwiaty, zapach z balkonu po całym mieszkaniu się roznosił.

Pozdrawiam Marcin
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lilie
Podziwiam Wasze lilie. Mam ich trochę i podobnie jak Ani zmienia mi się gust. Te wszystkie krzyżówki, miesznki są niezwykle piękne, kolorowe i przyciągają wzrok kolorami i wielkością. Są jak piękne lalki Barbi, kolorowe, wyfiokowane i sztuczne. Nie wiem, może to z wiekiem tak nachodzi, ale coraz bardzej podobają mi się te ,które stworzyła natura, mają piękne proporcje i grację. Dopiero zaczynam zbierać i poznawać te "prawdziwe", jak dotąd efekty raczej mierne. Pierwsza martagon, która w tym roku szykowała się do kwitnienia została zjedzona przez psa. cieszę się, że trafiłam do Was, na razie podsłuchuję, podziwiam i uczę się jak pielęgnować i gdzie zdobywać. pozdrawiam, Marysia II
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści