Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ładny Phal. javanica i sadzonki. też bym chciała mieć tyle botanicznych.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Ania noo ja nie mogę! Ale "towaru"! :;230 Nie wiadomo gdzie oczy "włożyć" :shock: Chciałabym spróbować z takimi siewkami.... ciekawe czy by mi się udało :lol:
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Aniu piękne masz maleństwa, przy tobie szybko się usamodzielnią, domki porobiłaś im świetne, są piękne.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No ładnie - rarytas za rarytasem. 8) Bardzo podoba mi się pomysł z butelką, oczywiście go odgapię :D Ja swoje 2 maluchy mam włożone do słoików typu weck ale bez pokrywki. Trochę źle mi się wyciąga do moczenia. :roll:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Aniu, widać ile serca wkładasz w opiekę nad tymi maleństwami ;:97
Napisz, czy na dno doniczek dałaś jakąś niewielką warstwę drenażu ?
Ja posłuchałam rady Lucynki - Lany i u mojej 'Belliny' dałam na dno kawałeczki styropianu.

Jestem pod wrażeniem tych regularnych dziurek w doniczkach i "domku" dla phal. hieroglyphica
Możesz zdradzić tajemnicę, czym je wypalasz ? Bo ja zawsze morduję się rozpalonym gwoździem :?

Co do Masdevallii, musisz się przyzwyczaić, że nie wszystkie pączki, a nawet nowe przyrosty się utrzymają.
Niełatwo jej dogodzić. Te słabsze padają, ale sporo też Ci zakwitnie. U mojej teraz jest chyba największy 'wysyp' pączków.
Jeden kwiat jest rozkwitnięty, a siedem pączków dojrzewa. A co najmniej kilka padło w międzyczasie, zanim dojrzały.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Aniu, czy Ty dziurki w doniczkach robisz od linijki :lol: Tak równiutko ;)

Kciuki za Twoje maleństwa !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Anusska pisze:Och, w końcu znalazłam wolną chwilkę i zrobiłam zdjęcia :lol:

Obrazek

To na razie tyle :)
A ciąg dalszy jeszcze nastąpi :wink:
Aniu pomysł wspaniały , zastanawiam się czy nie wykorzystac go do reanimacji phalaenopsisa ?.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny, jest mi bardzo miło :wink:

AniuL, przy takich maleństwach fajnie się pracuje :) Gorzej, gdybym miała dziurkować doniczkę np. na jakiegoś giganta - to dopiero byłoby dużo roboty :lol:
Rafael, 6 flaszek to strasznie dużo :shock: Jestem ciekawa, ile w nich będzie storczyków (czytałam gdzieś, że w jednej takiej flaszce może być ze 30-40, czyli wychodzi na to, że w nich będzie jakieś 180-240 storczyków :shock:).
Dusiu, będziesz miała botaniki na pewno :) Zresztą co ja mówię - już masz ich trochę :lol:
Gosiu, spróbować można, tylko że ja odradzałabym kupna takich jeszcze w agarze, żeby nie załapały żadnej infekcji :roll: Lepiej brać się za takie już w doniczkach, zawsze trochę bezpiecznej :wink:
Renatko, dziękuję i chyba im to przekażę - może wezmą się za siebie :o
Dewuko, cieszę się, że pomysł się spodobał :) A to pudełeczko to po... kukułkach :lol: Co prawda nie jest jakieś świetne, bo przy wyciąganiu góra doniczki blokuje się w butelce :roll: Ale po niezbyt dużym wysiłku w końcu udaje się wyciągnąć :wink:
Joasiu - Art, staram się :oops: W końcu jaka radość będzie, jak po 'x' latach zakwitną :wink: Drenażu do siewek nie dałam na dno... no chyba że kilka skorupek cedrowych też się liczy :lol: I tak ledwo co mieściły się w tych doniczkach, ze względu na liczbę korzeni :P A tajemnicą wypalania dziurek jest gwóźdź umieszczony w obcęgach i ogrzewany nad gazem :lol: A, i dziękuję za rady dot. Masdevalli - i tak byłam zaskoczona, że tak seryjnie kwitnie :)
Mała Mi, oj nie, wszystkie linijki w domu mam połamane :wink: Po prostu starałam się, żeby dziurki były równiutko - zawsze to trochę ładniej wygląda :P
Bogumiło, dziękuję :) A do reanimacji phalaenopsis'a nie wiem, czy to się sprawdzi :? Zresztą ta buteleczka jest malutka, a większych raczej już nie znajdziesz :(

A teraz pilna sprawa :( Wczoraj na mojej vandzi (tej silniejszej, z jędrnymi listkami i dużą ilością korzeni) zauważyłam plamę w stożku wzrostu - pierwsze zdjęcie. Na szczęście okazała się sucha i wyglądała na jakieś przebarwienie. A na nieszczęście powiększyła się w ciągu jednej doby dwukrotnie (jak nie więcej) - zdjęcie drugie :( Na trzecim widać korzenie - dwa z nowo u mnie wyrosłych zgniły. Plama ma kolor brązowy, nadal jest sucha. Znajduje się na dolnej części liścia wychodzącego ze stożka wzrostu, który... zaczął się chwiać i wygląda na to, że odpadnie w ciągu kilku dni :cry: Ostatnie zdjęcia pokazują stan vandy z poniedziałku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeśli ktoś wie co to jest lub chociaż ma jakieś podejrzenie - proszę pisać :(
Rafael1979
100p
100p
Od: 29 sty 2008, o 16:51

Post »

Anusska jest już więcej flaszeczek kupionych :) Ale może ich aż tyle nie będzie, część z nich to małe flaszki. Jak już je po pikuje wstawię jakieś fotki...
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Aniu, szkoda tej Twojej Vandy, bo gdyby nie ta brzydka plama, to wyglądałaby na okaz zdrowia.
Bywa coś takiego jak "sucha zgnilizna". Oczywiście nie jestem fachowcem i nie wiem co dolega Twojej Vandzie.
Nie wygląda to jednak 'różowo'. Penetracja tej plamy pewnie postępuje wewnątrz trzonu głównego, skoro zaatakowała również korzeń. Odseparuj Vandę od reszty swoich roślin.
A tak z czystej ciekawości - w jakiej wodzie moczyłaś Vandę. I czy dodawałas jakieś nawozy ?
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

szkoda tej vandzi :( miała już tyle korzonków :(
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Rafael, to w takim razie czekam na zdjęcie :wink: Ciekawa jestem, gdzie tyle storczyków pomieścić można? :lol: No bo chyba aż tak mało to ich nie będzie... :roll:
Joasiu, dziękuję Ci bardzo za pomoc :) A możesz mi polecić jakiś środek, który zatrzymałby postęp choroby, jeśli to jest w ogóle możliwe? :roll: A vandę (a raczej obie w jednej miseczce) moczę w wodzie destylowanej, czasami z dodatkiem nawozu 'Orchid Food' :roll:
Mała Mi, mi też jest strasznie jej szkoda, bo to akurat ta zdrowsza :( Ta druga ma bardzo obwiędłe listki - nie pomogło jej nawet wg Twojej rady wsadzenie na dobę do wilgotnego sphagnum :(

Chora vanda ma się dzisiaj jeszcze gorzej :( Plama powiększyła się i widać ją już drugiej strony liścia w takim stopniu, jak dwa dni temu z przodu :cry:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kurczę, no :(
moje vandy bardzo długo nie puszczały korzonków, więdły. Tamto wsadzenie do spagnum , można powiedzieć, postawiło je na nogi. teraz już mają małe korzonki świeże i widać, że lepiej ciągną wodę.

A nie zalałaś tej vandy? nie dostała się woda między liście i stąd to gnicie ?
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

szkoda tej Vandy... mi to wygląda na gnicie. prawdopodobnie woda dostała się do środka i nie wyschła. jeśli straci tylko stożek wzrostu, to może jeszcze puścić obok nową roślinę, ale jak zgnije cały trzon, to nic z tego nie będzie.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Aniu, wreszcie pokazałaś nowości :wink: Bardzo szkoda mi Twojej vandy :cry: Nie wiem co jej może być, ale niestety jakoś czarno to widzę :x
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”