Storczyki Anusski
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, widać ile serca wkładasz w opiekę nad tymi maleństwami
Napisz, czy na dno doniczek dałaś jakąś niewielką warstwę drenażu ?
Ja posłuchałam rady Lucynki - Lany i u mojej 'Belliny' dałam na dno kawałeczki styropianu.
Jestem pod wrażeniem tych regularnych dziurek w doniczkach i "domku" dla phal. hieroglyphica
Możesz zdradzić tajemnicę, czym je wypalasz ? Bo ja zawsze morduję się rozpalonym gwoździem
Co do Masdevallii, musisz się przyzwyczaić, że nie wszystkie pączki, a nawet nowe przyrosty się utrzymają.
Niełatwo jej dogodzić. Te słabsze padają, ale sporo też Ci zakwitnie. U mojej teraz jest chyba największy 'wysyp' pączków.
Jeden kwiat jest rozkwitnięty, a siedem pączków dojrzewa. A co najmniej kilka padło w międzyczasie, zanim dojrzały.
Napisz, czy na dno doniczek dałaś jakąś niewielką warstwę drenażu ?
Ja posłuchałam rady Lucynki - Lany i u mojej 'Belliny' dałam na dno kawałeczki styropianu.
Jestem pod wrażeniem tych regularnych dziurek w doniczkach i "domku" dla phal. hieroglyphica
Możesz zdradzić tajemnicę, czym je wypalasz ? Bo ja zawsze morduję się rozpalonym gwoździem
Co do Masdevallii, musisz się przyzwyczaić, że nie wszystkie pączki, a nawet nowe przyrosty się utrzymają.
Niełatwo jej dogodzić. Te słabsze padają, ale sporo też Ci zakwitnie. U mojej teraz jest chyba największy 'wysyp' pączków.
Jeden kwiat jest rozkwitnięty, a siedem pączków dojrzewa. A co najmniej kilka padło w międzyczasie, zanim dojrzały.
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Aniu, czy Ty dziurki w doniczkach robisz od linijki
Tak równiutko ;)
Kciuki za Twoje maleństwa !
Kciuki za Twoje maleństwa !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
bogumila
- 1000p

- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Aniu pomysł wspaniały , zastanawiam się czy nie wykorzystac go do reanimacji phalaenopsisa ?.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- Anusska
- 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Dziękuję wszystkim za odwiedziny, jest mi bardzo miło 
AniuL, przy takich maleństwach fajnie się pracuje
Gorzej, gdybym miała dziurkować doniczkę np. na jakiegoś giganta - to dopiero byłoby dużo roboty 
Rafael, 6 flaszek to strasznie dużo
Jestem ciekawa, ile w nich będzie storczyków (czytałam gdzieś, że w jednej takiej flaszce może być ze 30-40, czyli wychodzi na to, że w nich będzie jakieś 180-240 storczyków
).
Dusiu, będziesz miała botaniki na pewno
Zresztą co ja mówię - już masz ich trochę 
Gosiu, spróbować można, tylko że ja odradzałabym kupna takich jeszcze w agarze, żeby nie załapały żadnej infekcji
Lepiej brać się za takie już w doniczkach, zawsze trochę bezpiecznej 
Renatko, dziękuję i chyba im to przekażę - może wezmą się za siebie :o
Dewuko, cieszę się, że pomysł się spodobał
A to pudełeczko to po... kukułkach
Co prawda nie jest jakieś świetne, bo przy wyciąganiu góra doniczki blokuje się w butelce
Ale po niezbyt dużym wysiłku w końcu udaje się wyciągnąć 
Joasiu - Art, staram się
W końcu jaka radość będzie, jak po 'x' latach zakwitną
Drenażu do siewek nie dałam na dno... no chyba że kilka skorupek cedrowych też się liczy
I tak ledwo co mieściły się w tych doniczkach, ze względu na liczbę korzeni :P A tajemnicą wypalania dziurek jest gwóźdź umieszczony w obcęgach i ogrzewany nad gazem
A, i dziękuję za rady dot. Masdevalli - i tak byłam zaskoczona, że tak seryjnie kwitnie
Mała Mi, oj nie, wszystkie linijki w domu mam połamane
Po prostu starałam się, żeby dziurki były równiutko - zawsze to trochę ładniej wygląda :P
Bogumiło, dziękuję
A do reanimacji phalaenopsis'a nie wiem, czy to się sprawdzi
Zresztą ta buteleczka jest malutka, a większych raczej już nie znajdziesz 
A teraz pilna sprawa
Wczoraj na mojej vandzi (tej silniejszej, z jędrnymi listkami i dużą ilością korzeni) zauważyłam plamę w stożku wzrostu - pierwsze zdjęcie. Na szczęście okazała się sucha i wyglądała na jakieś przebarwienie. A na nieszczęście powiększyła się w ciągu jednej doby dwukrotnie (jak nie więcej) - zdjęcie drugie
Na trzecim widać korzenie - dwa z nowo u mnie wyrosłych zgniły. Plama ma kolor brązowy, nadal jest sucha. Znajduje się na dolnej części liścia wychodzącego ze stożka wzrostu, który... zaczął się chwiać i wygląda na to, że odpadnie w ciągu kilku dni
Ostatnie zdjęcia pokazują stan vandy z poniedziałku.

Jeśli ktoś wie co to jest lub chociaż ma jakieś podejrzenie - proszę pisać
AniuL, przy takich maleństwach fajnie się pracuje
Rafael, 6 flaszek to strasznie dużo
Dusiu, będziesz miała botaniki na pewno
Gosiu, spróbować można, tylko że ja odradzałabym kupna takich jeszcze w agarze, żeby nie załapały żadnej infekcji
Renatko, dziękuję i chyba im to przekażę - może wezmą się za siebie :o
Dewuko, cieszę się, że pomysł się spodobał
Joasiu - Art, staram się
Mała Mi, oj nie, wszystkie linijki w domu mam połamane
Bogumiło, dziękuję
A teraz pilna sprawa

Jeśli ktoś wie co to jest lub chociaż ma jakieś podejrzenie - proszę pisać
-
Rafael1979
- 100p

- Od: 29 sty 2008, o 16:51
Aniu, szkoda tej Twojej Vandy, bo gdyby nie ta brzydka plama, to wyglądałaby na okaz zdrowia.
Bywa coś takiego jak "sucha zgnilizna". Oczywiście nie jestem fachowcem i nie wiem co dolega Twojej Vandzie.
Nie wygląda to jednak 'różowo'. Penetracja tej plamy pewnie postępuje wewnątrz trzonu głównego, skoro zaatakowała również korzeń. Odseparuj Vandę od reszty swoich roślin.
A tak z czystej ciekawości - w jakiej wodzie moczyłaś Vandę. I czy dodawałas jakieś nawozy ?
Bywa coś takiego jak "sucha zgnilizna". Oczywiście nie jestem fachowcem i nie wiem co dolega Twojej Vandzie.
Nie wygląda to jednak 'różowo'. Penetracja tej plamy pewnie postępuje wewnątrz trzonu głównego, skoro zaatakowała również korzeń. Odseparuj Vandę od reszty swoich roślin.
A tak z czystej ciekawości - w jakiej wodzie moczyłaś Vandę. I czy dodawałas jakieś nawozy ?
- Anusska
- 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Rafael, to w takim razie czekam na zdjęcie
Ciekawa jestem, gdzie tyle storczyków pomieścić można?
No bo chyba aż tak mało to ich nie będzie... 
Joasiu, dziękuję Ci bardzo za pomoc
A możesz mi polecić jakiś środek, który zatrzymałby postęp choroby, jeśli to jest w ogóle możliwe?
A vandę (a raczej obie w jednej miseczce) moczę w wodzie destylowanej, czasami z dodatkiem nawozu 'Orchid Food' 
Mała Mi, mi też jest strasznie jej szkoda, bo to akurat ta zdrowsza
Ta druga ma bardzo obwiędłe listki - nie pomogło jej nawet wg Twojej rady wsadzenie na dobę do wilgotnego sphagnum 
Chora vanda ma się dzisiaj jeszcze gorzej
Plama powiększyła się i widać ją już drugiej strony liścia w takim stopniu, jak dwa dni temu z przodu 
Joasiu, dziękuję Ci bardzo za pomoc
Mała Mi, mi też jest strasznie jej szkoda, bo to akurat ta zdrowsza
Chora vanda ma się dzisiaj jeszcze gorzej
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Kurczę, no 
moje vandy bardzo długo nie puszczały korzonków, więdły. Tamto wsadzenie do spagnum , można powiedzieć, postawiło je na nogi. teraz już mają małe korzonki świeże i widać, że lepiej ciągną wodę.
A nie zalałaś tej vandy? nie dostała się woda między liście i stąd to gnicie ?
moje vandy bardzo długo nie puszczały korzonków, więdły. Tamto wsadzenie do spagnum , można powiedzieć, postawiło je na nogi. teraz już mają małe korzonki świeże i widać, że lepiej ciągną wodę.
A nie zalałaś tej vandy? nie dostała się woda między liście i stąd to gnicie ?
Pozdrawiam, Justyna
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31