Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robilam ostatnio podobną pastę pod nazwą ajwar.Dalam swoje pomidory więc też wyszedl rzadki.Ja postawilam na malym gazie i dlugo ogrzewalam ,staralam się żeby się nie gotowal.Woda odparowala i zgęstnial.
Malgosia
Malgosia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja też ją robiłam ,ale dodałam do niej 1 szkl. cukru i 2łyzki soli dopiero uzyskała jakiś smak!,aha i dałam połowę porcji oleju.Wracajac do tego koncentratu pomidorowego ,to wydaje mi się ,ze osoba pisząca miała na myśli malutkie słoiczki , bo jak dałam ten litr przecieru to musiałam pół dnia gotować ,zeby odparowała woda ,ale moze ktoś już robił i podzieli się bardziej precyzyjnym przepisem...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jak dodaję swoje pomidory zamiast koncentratu,to zagotowane odsączam na sitku i odparowuję sam klarowny sok.Jak już jest zagęszczony ,dodaję zmiksowane pomidory.Nie trzeba stać i mieszać,żeby się nie przypaliło.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Chodzi mi głównie o ilość tego przecieru w tym przepisie.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 690
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robiłam ajwar w/g tego przepisu http://smaker.pl/przepis-ketchup-ajwar,102541.html . Słoiczek już zjadłam. Przecieru dałam malutki słoiczek. Na początku stwierdziłam, że jest za ostry przez te małe papryczki i byłam zła że dałam zgodnie z przepisem ale jak się wszystko przegryzło jest smaczny. Zapisuję w swoim kajecie do zrobienia w przyszłym roku.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W zupełnie innym wątku acia1065 podała przepis:
Zrobiłam w piątek 12 słoików, do dziś nie ma już połowy. Konsystencja wspaniała, smak i zapach cudowny. Jedyna różnica, że ja dodałam octu do smaku i nie dawałam całej porcjii cukru. Polecam!
Adżika - pasta z czerwonej papryki z dodatkiem m.in. pomidorów i czosnku. Dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Abchazji, Turcji oraz Rosji.
3 kg pomidorów
1/2 kg marchwi
1/2 kg jabłek
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
6 główek czosnku
10 ostrych papryczek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju (lub oliwy)
2 łyżki soli
Warzywa pokroić w kostkę - i wszystkie razem - udusić, (pomidory w całości - ze skórą, jabłka też ze skórką, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych, ostre papryczki - w całości).
Dusić ok. 3 godziny, a pod koniec dodać olej.
Po ostudzeniu całość zmiksować, podgrzać mocno - i do słoiczków.
Pasteryzować 10 - 15 min.
Zrobiłam w piątek 12 słoików, do dziś nie ma już połowy. Konsystencja wspaniała, smak i zapach cudowny. Jedyna różnica, że ja dodałam octu do smaku i nie dawałam całej porcjii cukru. Polecam!

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja Adzike robiłam tak
5kg pomidorów
2kg papryki czerwonej
1kg papryczki chili
1kg marchewki
przekręcić przez maszynkę.Gotować 1,5 godz-2 godz.
dodać
1szkl cukru
1szkl.czosnku
4 łyżki soli
200ml oleju
gotować jeszcze 30 min
Ja dodałam jeszcze
1kg przetartych jabłek
[na poczatku ten kg ostrej papryki mnie przeraził ,ale po spróbowaniu gotowego produktu jest smaczna-polecam!]
Cały czas przypominam sie o proporcjach przecieru pomidorowego do przepisu na koncentrat paprykowy.
5kg pomidorów
2kg papryki czerwonej
1kg papryczki chili
1kg marchewki
przekręcić przez maszynkę.Gotować 1,5 godz-2 godz.
dodać
1szkl cukru
1szkl.czosnku
4 łyżki soli
200ml oleju
gotować jeszcze 30 min
Ja dodałam jeszcze
1kg przetartych jabłek
[na poczatku ten kg ostrej papryki mnie przeraził ,ale po spróbowaniu gotowego produktu jest smaczna-polecam!]
Cały czas przypominam sie o proporcjach przecieru pomidorowego do przepisu na koncentrat paprykowy.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dziękuję , jak zawsze zakręcona jestem 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 6
- Od: 19 kwie 2013, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dorohusk
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja zawsze dodaję trochę octu do smaku, chociaż robi on niewielką różnicę to i tak zawsze dodam.whitedame pisze: Zrobiłam w piątek 12 słoików, do dziś nie ma już połowy. Konsystencja wspaniała, smak i zapach cudowny. Jedyna różnica, że ja dodałam octu do smaku i nie dawałam całej porcjii cukru. Polecam!
Reklama usunięta/Adm.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Co przerabiacie teraz do słoików?
Ja dziś obrałam całą dużą reklamówkę jabłek przywiezionych z mazur od kuzynki,
pokroiłam w kostkę i podpróżyłam w garku i włożyłam gorące do słoików i tak odstawiłam
na ściereczke do góry denkiem.
Bedzie na szarlotki i naleśniki.
Szkoda mi było wyrzucać skórki i środki króre zostały po obieraniu jabłek i zasypałam je cukrem
dodałam kilka goździków, zalałam wodą i tak oto powstał syrop jabłkowy, który będzie super dodatkiem
do zimowej herbaty - musze, jeszcze odcedzić i zalać na gorąco w słoiki i butelki.
Pozdrwiam w tą piękną jesień

Ja dziś obrałam całą dużą reklamówkę jabłek przywiezionych z mazur od kuzynki,
pokroiłam w kostkę i podpróżyłam w garku i włożyłam gorące do słoików i tak odstawiłam
na ściereczke do góry denkiem.

Szkoda mi było wyrzucać skórki i środki króre zostały po obieraniu jabłek i zasypałam je cukrem
dodałam kilka goździków, zalałam wodą i tak oto powstał syrop jabłkowy, który będzie super dodatkiem
do zimowej herbaty - musze, jeszcze odcedzić i zalać na gorąco w słoiki i butelki.
Pozdrwiam w tą piękną jesień

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jeśli chodzi o jabłka ja obieram kroję drobno dowolnie raczej w takie grubsze małe plasterki zasypuję cukrem ,nie za dużo cukru.Odstawiam na 2 godz by jabłka zmiękły i lepiej się je upychało do słoików i pasteryzuję 15 min też mam na szarlotkę 

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja obecnie robię sok z winogrona,przepuszczam przez sokownik,będę też robiła malutkie buraczki w zalewie jak do korniszonów tylko więcej chrzanu i ma się rozumieć bez kopru,a w kolejce czeka pigwa,ja juz nie nadążam z przerobem.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Można skropić jabłka przygotowane wg przepisu kolegi/koleżanki 2 posty wyżej sokiem z cytryny, mają wtedy ładniejszy kolor.
Jeśli chodzi o Adżikę to robię już 4 porcję sosu i zupełnie nie trzymam się przepisu, a w garze dusi się to co akurat zebrałam z działki. Świetny sposób na zagospodarowanie resztek, których o tym czasie każdy ma dość sporo. Rewelacyjnie wyszedł mi sos Adżikopodobny na bazie śliwek węgierek, było ich około 1/3 wsadu i nie trzeba było dodawać ani cukru ani octu.
Jeśli chodzi o Adżikę to robię już 4 porcję sosu i zupełnie nie trzymam się przepisu, a w garze dusi się to co akurat zebrałam z działki. Świetny sposób na zagospodarowanie resztek, których o tym czasie każdy ma dość sporo. Rewelacyjnie wyszedł mi sos Adżikopodobny na bazie śliwek węgierek, było ich około 1/3 wsadu i nie trzeba było dodawać ani cukru ani octu.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Iwona jestem miło mi
,ale czy ten sos jest w wątku bo może bym spróbowała 


Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

A tak wygląda w garze i w słoikach (poprzednia porcja).


A w piekarniku suszą się następne przysmaki


Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa