Ogród Biedronki641 cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Biedronki641 cz.5

Post »

Z zachwytem oglądam te wszystkie ogrodowe wspominki... Arisaema... Wdówki... Same piękne rzeczy...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, coś tam zawsze wysieję, ale z jednorocznymi to dużo zachodu wolę takie wieloletnie. Planuję rozmożyć to co mam, żeby powtarzać te same rośliny w ogrodzie bo dużo mam po 1 szt a to tylko bałagan powoduje.
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Alu jak przechowujesz crinum?Kupiłam w ub.roku cebula urosła ale nie zakwitła...Cebulę w doniczce
trzymam na parapecie... ;:7 Ja nigdy nie płaciłam za hosting zdjęć...Długo już korzystam z F..ka prósciutko i bez logowania i jest ;:333 Takiego hibiskusa dostałam "kawałek" w ub.roku, ciekawi mnie czy przeżyje zimę...
Pozdrawiam niedzielnie! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.Dziś na plusie i pada deszcz ze śniegiem.

Stefciu jest z nią trochę zachodu, bo to niezimujące.

Jerzy dzięki. Pokazuje jeszcze wspominki, bo wiosna nie chce przyjść. A jak u Ciebie z pogodą?

Ewciu ja też lubię mieć duplikaty, bo nigdy nie wiadomo co wyleci. Mi wschodzi już szałwia omączona od Soni, bo moja nie dojrzała. Kupiłam też białą ,ale jeszcze nie posiałam.
Z bylin sieje już tylko to co nie mam. Kiedy przyjedziesz po nasiona?

Maryniu crynek mam dwie. Białą i różową. Jedna narasta,druga prawie nic, choć kupowałam w tym samym roku. Uprawiam w doniczkach a w maju wynoszę na taras. Cebula powinna wystawać nad ziemię. Nie zmieniam ziemi co roku. W tym myślę to zrobić. W październiku przenoszę do chłodnej piwnicy.Ma trochę światła, bo jest okno,ale powinna mieć ciemność. Nie podlewam. Można ją w maju wsadzić do ogrodu na słoneczne i zaciszne miejsce.
Z tym,że znów trzeba ją wykopać. Dodam tylko,że nie co roku cebula choć duża zakwita.
Zasilasz nawozem, boja tak do kwitnąch. :wit

Skoro trzymasz ją na parapecie,to ma dużo światła i nie ma spoczynku.Powinna mieć, bo to rodzina Amarylisów. ;:108 Spróbuj jej zrobić kaptur nawet z gazety.Może Ci zakwitnie. :wit

Podobnie uprawiam Amarcrinum to połączenie Amarylisa z Crinum.

To jeszcze jeden doniczkowiec Agapant. Też lubi chłód. Biały odszedł. Chyba zgnił.

Obrazek

Obrazek

A tak mi kwitła kliwia.Zdjęcie nie wyraźne , bo kolorki się zlały a innego nie mam.

Miłej niedzieli. :wit
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Alu masz przepiękną kolekcję roślin i do tego umiesz je pokazać, świetne zdjęcia ;:108
Różne gatunki tworzą wspólną całość, którą bardzo przyjemnie się ogląda ;:215
Elegancko pozuje Agapant i kliwia :heja
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Alu moja ma być różowa ,jutro ją przeniosę i dam doniczkę na głowę.Dziękuję! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Biedroneczko dawno nie byłam u Ciebie, przyszłam na spacer i dojrzałam Perukowca...stanęłam przy nim i myślę...bo mam posadzonego przy tarasie ale jak to urośnie takie olbrzymie to nie do końca mi to odpowiada, czy Ty go przycinasz i korygujesz :?: mój na razie mały więc nie mam potrzeby go straszyć sekatorem ale jak patrzę to może trzeba by było już go kształtować.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stefciu są dużo ładniejsze fotki na forum. Ja amator ucząca się je robić.

Maryniu zaglądnę do Ciebie. Niech Ci zakwitnie. ;:108

Krysiu perukowiec ma z 13 albo i więcej lat. Od posadzenia nic przy nim nie robiłam. Nigdy nie był przycinany ani formułowany. Lubie go w tym czasie ,kiedy ma peruczki i jesienią, kiedy liście się przebarwiają na 3 kolory. Natomiast ,kiedy śmieci to już nie za bardzo :;230 . Myślę,że jak masz jeszcze nie dużego to przesadź. Ale decyzja należy do Ciebie. ;:108

Tak wyglądał jesienią.

Obrazek

A tak kwitł 1 maja jeszcze młody i nie okryty judaszowiec.

Obrazek

I z bliska.

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Alu ja chyba zostawię swojego w tym miejscu co jest ale będę się z nim rozprawiała każdej wiosny.....tylko czy jak będę go ciela to czy będzie miał peruczki :?: muszę poczytać kiedy go ciąć
Na Judaszowca ja już chyba nie mam miejsca, choć jak bym się dobrze rozejrzała może czasem ;:306
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Alu,piękne posłałaś mi liliowce,te ciemne i czerwone są najpiękniejsze,ciągle Cię podziwiam za Twoje rarytaski,drakiew u mnie przepadła niejedna i już jej nie zapraszam do ogrodu ,chociaż bardzo mi się podoba,pozdrawiam ,radosnego poniedziałku życzę i dużo słoneczka ;:196
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Alunia, wybiorę się z przyjemnością może bliżej wiosny, żeby Twoje cudeńka kwitnące obejrzeć. Wiesz, że ja takich rarytasów nie mam w ogrodzie i przy moich dzieciakach mieć nie będę a taka wizyta w ogrodzie kolekcjonera to jest jak terapia ;:3 U mnie to wszytkie rabaty powinny mieć cierniste obwódki może by strat nie było.
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Alu, zachwyciłam się kolorem Lewkonii...dzisiaj nasiona wpadły mi w łapki ;:65 Kiedy najlepiej wysiać nasiona, pamiętam że ta roślina cudownie pachnie. Nie wiem jakim sposobem sfotografowałaś kwiat tulipanowca, zakwitł bardzo wysoko :?:
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam .
Dziś korzystając z wolnego dnia było parę wysiewów. Oczywiście segregacja nasion też. Niektóre poszły do lodówki.

Krysiu czytałam i powiem Ci ,że nawet lubi cięcie. Czytałaś już? :wit

Marta u mnie wypadła drakiew gołębia chyba. Kaukaskie jeszcze żyją. :tan

Ewciu okey. Ty masz za to inne rarytaski. ;:108 :wit

Aniu masz racje,że tulipanowcowi ciężko było zrobić zdjęcie, bo choć kwiatów było z 30, bo tyle szyszek zleciało to kwiaty chowały się za liście i były bardzo wysoko. Po prostu je przybliżyłam.
Ja lewkonie siałam do skrzynek gdzieś w marcu. Potem pikowałam i robiłam selekcje. Dawałam do chłodniejszego pomieszczenia na okno[6-8 ] stopni i obserwowałam liście. Jasne powinny być lewkoniami o kwiatach pełnych a ciemne o pustych. Jednak po posadzeniu i tak miałam te puste, choć je wyrzucałam. :;230 A do ogrodu też siałam w maju,ale nie były ładnymi krzakami.

Arisema amurska zimująca.

Obrazek
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Ciekawa ta Twoja Arisema amurska ;:oj
Bardzo ładnie prezentuje się w grupie ;:138
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Arisema amurska, moja prawie tak samo wygląda...jest trochę niższa. Zimuje pod liśćmi żurawki, sama rośnie w złym kierunku...od południowej strony ma zostawione więcej miejsca ;:173 Przeglądałam inne odmiany, nie wiem czy rosły by w ogrodzie...czy trzeba sadzić od razu do doniczek i sprzątać na zimę pod dach :?: Pisałaś o innej odmianie, próbowałaś może zimować w gruncie :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”