Ogród Biedronki641 cz.5
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród Biedronki641 cz.5
Z zachwytem oglądam te wszystkie ogrodowe wspominki... Arisaema... Wdówki... Same piękne rzeczy...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- garden11
- 1000p

- Od: 3 gru 2014, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alu, coś tam zawsze wysieję, ale z jednorocznymi to dużo zachodu wolę takie wieloletnie. Planuję rozmożyć to co mam, żeby powtarzać te same rośliny w ogrodzie bo dużo mam po 1 szt a to tylko bałagan powoduje.
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Alu jak przechowujesz crinum?Kupiłam w ub.roku cebula urosła ale nie zakwitła...Cebulę w doniczce
trzymam na parapecie...
Ja nigdy nie płaciłam za hosting zdjęć...Długo już korzystam z F..ka prósciutko i bez logowania i jest
Takiego hibiskusa dostałam "kawałek" w ub.roku, ciekawi mnie czy przeżyje zimę...
Pozdrawiam niedzielnie!

trzymam na parapecie...
Pozdrawiam niedzielnie!
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.Dziś na plusie i pada deszcz ze śniegiem.
Stefciu jest z nią trochę zachodu, bo to niezimujące.
Jerzy dzięki. Pokazuje jeszcze wspominki, bo wiosna nie chce przyjść. A jak u Ciebie z pogodą?
Ewciu ja też lubię mieć duplikaty, bo nigdy nie wiadomo co wyleci. Mi wschodzi już szałwia omączona od Soni, bo moja nie dojrzała. Kupiłam też białą ,ale jeszcze nie posiałam.
Z bylin sieje już tylko to co nie mam. Kiedy przyjedziesz po nasiona?
Maryniu crynek mam dwie. Białą i różową. Jedna narasta,druga prawie nic, choć kupowałam w tym samym roku. Uprawiam w doniczkach a w maju wynoszę na taras. Cebula powinna wystawać nad ziemię. Nie zmieniam ziemi co roku. W tym myślę to zrobić. W październiku przenoszę do chłodnej piwnicy.Ma trochę światła, bo jest okno,ale powinna mieć ciemność. Nie podlewam. Można ją w maju wsadzić do ogrodu na słoneczne i zaciszne miejsce.
Z tym,że znów trzeba ją wykopać. Dodam tylko,że nie co roku cebula choć duża zakwita.
Zasilasz nawozem, boja tak do kwitnąch.
Skoro trzymasz ją na parapecie,to ma dużo światła i nie ma spoczynku.Powinna mieć, bo to rodzina Amarylisów.
Spróbuj jej zrobić kaptur nawet z gazety.Może Ci zakwitnie.
Podobnie uprawiam Amarcrinum to połączenie Amarylisa z Crinum.
To jeszcze jeden doniczkowiec Agapant. Też lubi chłód. Biały odszedł. Chyba zgnił.

A tak mi kwitła kliwia.Zdjęcie nie wyraźne , bo kolorki się zlały a innego nie mam.
Miłej niedzieli.
Stefciu jest z nią trochę zachodu, bo to niezimujące.
Jerzy dzięki. Pokazuje jeszcze wspominki, bo wiosna nie chce przyjść. A jak u Ciebie z pogodą?
Ewciu ja też lubię mieć duplikaty, bo nigdy nie wiadomo co wyleci. Mi wschodzi już szałwia omączona od Soni, bo moja nie dojrzała. Kupiłam też białą ,ale jeszcze nie posiałam.
Z bylin sieje już tylko to co nie mam. Kiedy przyjedziesz po nasiona?
Maryniu crynek mam dwie. Białą i różową. Jedna narasta,druga prawie nic, choć kupowałam w tym samym roku. Uprawiam w doniczkach a w maju wynoszę na taras. Cebula powinna wystawać nad ziemię. Nie zmieniam ziemi co roku. W tym myślę to zrobić. W październiku przenoszę do chłodnej piwnicy.Ma trochę światła, bo jest okno,ale powinna mieć ciemność. Nie podlewam. Można ją w maju wsadzić do ogrodu na słoneczne i zaciszne miejsce.
Z tym,że znów trzeba ją wykopać. Dodam tylko,że nie co roku cebula choć duża zakwita.
Zasilasz nawozem, boja tak do kwitnąch.
Skoro trzymasz ją na parapecie,to ma dużo światła i nie ma spoczynku.Powinna mieć, bo to rodzina Amarylisów.
Podobnie uprawiam Amarcrinum to połączenie Amarylisa z Crinum.
To jeszcze jeden doniczkowiec Agapant. Też lubi chłód. Biały odszedł. Chyba zgnił.

A tak mi kwitła kliwia.Zdjęcie nie wyraźne , bo kolorki się zlały a innego nie mam.
Miłej niedzieli.
- stefcia
- 500p

- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Alu masz przepiękną kolekcję roślin i do tego umiesz je pokazać, świetne zdjęcia
Różne gatunki tworzą wspólną całość, którą bardzo przyjemnie się ogląda
Elegancko pozuje Agapant i kliwia
Różne gatunki tworzą wspólną całość, którą bardzo przyjemnie się ogląda
Elegancko pozuje Agapant i kliwia
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Alu moja ma być różowa ,jutro ją przeniosę i dam doniczkę na głowę.Dziękuję!

-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Biedroneczko dawno nie byłam u Ciebie, przyszłam na spacer i dojrzałam Perukowca...stanęłam przy nim i myślę...bo mam posadzonego przy tarasie ale jak to urośnie takie olbrzymie to nie do końca mi to odpowiada, czy Ty go przycinasz i korygujesz
mój na razie mały więc nie mam potrzeby go straszyć sekatorem ale jak patrzę to może trzeba by było już go kształtować.
pozdrawiam
pozdrawiam
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Biedronka641

Stefciu są dużo ładniejsze fotki na forum. Ja amator ucząca się je robić.
Maryniu zaglądnę do Ciebie. Niech Ci zakwitnie.
Krysiu perukowiec ma z 13 albo i więcej lat. Od posadzenia nic przy nim nie robiłam. Nigdy nie był przycinany ani formułowany. Lubie go w tym czasie ,kiedy ma peruczki i jesienią, kiedy liście się przebarwiają na 3 kolory. Natomiast ,kiedy śmieci to już nie za bardzo
. Myślę,że jak masz jeszcze nie dużego to przesadź. Ale decyzja należy do Ciebie.
Tak wyglądał jesienią.

A tak kwitł 1 maja jeszcze młody i nie okryty judaszowiec.

I z bliska.

Maryniu zaglądnę do Ciebie. Niech Ci zakwitnie.
Krysiu perukowiec ma z 13 albo i więcej lat. Od posadzenia nic przy nim nie robiłam. Nigdy nie był przycinany ani formułowany. Lubie go w tym czasie ,kiedy ma peruczki i jesienią, kiedy liście się przebarwiają na 3 kolory. Natomiast ,kiedy śmieci to już nie za bardzo
Tak wyglądał jesienią.

A tak kwitł 1 maja jeszcze młody i nie okryty judaszowiec.

I z bliska.

-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Alu ja chyba zostawię swojego w tym miejscu co jest ale będę się z nim rozprawiała każdej wiosny.....tylko czy jak będę go ciela to czy będzie miał peruczki
muszę poczytać kiedy go ciąć
Na Judaszowca ja już chyba nie mam miejsca, choć jak bym się dobrze rozejrzała może czasem
Na Judaszowca ja już chyba nie mam miejsca, choć jak bym się dobrze rozejrzała może czasem
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Alu,piękne posłałaś mi liliowce,te ciemne i czerwone są najpiękniejsze,ciągle Cię podziwiam za Twoje rarytaski,drakiew u mnie przepadła niejedna i już jej nie zapraszam do ogrodu ,chociaż bardzo mi się podoba,pozdrawiam ,radosnego poniedziałku życzę i dużo słoneczka 
- garden11
- 1000p

- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Alunia, wybiorę się z przyjemnością może bliżej wiosny, żeby Twoje cudeńka kwitnące obejrzeć. Wiesz, że ja takich rarytasów nie mam w ogrodzie i przy moich dzieciakach mieć nie będę a taka wizyta w ogrodzie kolekcjonera to jest jak terapia
U mnie to wszytkie rabaty powinny mieć cierniste obwódki może by strat nie było.
Alu, zachwyciłam się kolorem Lewkonii...dzisiaj nasiona wpadły mi w łapki
Kiedy najlepiej wysiać nasiona, pamiętam że ta roślina cudownie pachnie. Nie wiem jakim sposobem sfotografowałaś kwiat tulipanowca, zakwitł bardzo wysoko 
- Biedronka641

Witam .
Dziś korzystając z wolnego dnia było parę wysiewów. Oczywiście segregacja nasion też. Niektóre poszły do lodówki.
Krysiu czytałam i powiem Ci ,że nawet lubi cięcie. Czytałaś już?
Marta u mnie wypadła drakiew gołębia chyba. Kaukaskie jeszcze żyją.
Ewciu okey. Ty masz za to inne rarytaski.
Aniu masz racje,że tulipanowcowi ciężko było zrobić zdjęcie, bo choć kwiatów było z 30, bo tyle szyszek zleciało to kwiaty chowały się za liście i były bardzo wysoko. Po prostu je przybliżyłam.
Ja lewkonie siałam do skrzynek gdzieś w marcu. Potem pikowałam i robiłam selekcje. Dawałam do chłodniejszego pomieszczenia na okno[6-8 ] stopni i obserwowałam liście. Jasne powinny być lewkoniami o kwiatach pełnych a ciemne o pustych. Jednak po posadzeniu i tak miałam te puste, choć je wyrzucałam.
A do ogrodu też siałam w maju,ale nie były ładnymi krzakami.
Arisema amurska zimująca.

Dziś korzystając z wolnego dnia było parę wysiewów. Oczywiście segregacja nasion też. Niektóre poszły do lodówki.
Krysiu czytałam i powiem Ci ,że nawet lubi cięcie. Czytałaś już?
Marta u mnie wypadła drakiew gołębia chyba. Kaukaskie jeszcze żyją.
Ewciu okey. Ty masz za to inne rarytaski.
Aniu masz racje,że tulipanowcowi ciężko było zrobić zdjęcie, bo choć kwiatów było z 30, bo tyle szyszek zleciało to kwiaty chowały się za liście i były bardzo wysoko. Po prostu je przybliżyłam.
Ja lewkonie siałam do skrzynek gdzieś w marcu. Potem pikowałam i robiłam selekcje. Dawałam do chłodniejszego pomieszczenia na okno[6-8 ] stopni i obserwowałam liście. Jasne powinny być lewkoniami o kwiatach pełnych a ciemne o pustych. Jednak po posadzeniu i tak miałam te puste, choć je wyrzucałam.
Arisema amurska zimująca.

- stefcia
- 500p

- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Ciekawa ta Twoja Arisema amurska
Bardzo ładnie prezentuje się w grupie
Bardzo ładnie prezentuje się w grupie
Arisema amurska, moja prawie tak samo wygląda...jest trochę niższa. Zimuje pod liśćmi żurawki, sama rośnie w złym kierunku...od południowej strony ma zostawione więcej miejsca
Przeglądałam inne odmiany, nie wiem czy rosły by w ogrodzie...czy trzeba sadzić od razu do doniczek i sprzątać na zimę pod dach
Pisałaś o innej odmianie, próbowałaś może zimować w gruncie