Ogród - Babopielka czyli Bożeny

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gucia -ja też chyba zacznę wszystko skrzętnie notować bo się pogubię :D :D
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamila -już Ci odpowiadam -wcześniej mnie nie było :( Daglezje mam u siebie cztery sztuki dość duże i bezproblemowe jak do tej pory ,co do modrzewi to też je lubię i mam ich 10 ,a miałam 12 ale dwa już niestety przeszły do historii i następne dwa są w opłakanym stanie :cry: Opryskiwałam je już różnymi środkami ale bezskutecznie , to trochę jak walka z wiatrakami i obawiam się ,że wiosną następne dwa przejdą do historii też :cry: Oczywiście możesz się pokusić i posadzić u siebie ale póżniej szkoda patrzeć jak duże drzewo usycha i trzeba je wyciąć :cry: :cry:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sliczna ta sosenka hakowata! Za magnolią widać w tle taką większą sosnę. Piękna. Jaka to odmiana?
Z tych zdjęć wygląda, ze masz jeszcze sporo miejsca do sadzenia, Bożenko ;)
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj chatte - za magnolią rośnie sobie sosna czarna, z którą wiąże się zabawna historia.Otóż kupiłam ja 10 lat temu jako kosodrzewinę -sprzedawca mi tak powiedział ,że to kosodrzewina no i ja ją posadziłam pod linią elektryczną bo miała być mała :? a ona rośnie sobie w górę i teraz mam problem czy ją przesadzić czy zostawić :roll: No i teraz to już wiem jak wygląda sosna a jak kosodrzewina i nie dam sie więcej tak oszukać :? :roll: Miejsca do sadzenia nie mam już tak dużo -może na zdjęciu to tak wygląda ale w rzeczywistości robi się już ciasno ,a muszę wziąć pod uwagę to ,że jeszcze wszystko urośnie ,bo niektóre moje nabytki są małe :( :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Babopielka pisze:Kamila -już Ci odpowiadam -wcześniej mnie nie było :( Daglezje mam u siebie cztery sztuki dość duże i bezproblemowe jak do tej pory ,co do modrzewi to też je lubię i mam ich 10 ,a miałam 12 ale dwa już niestety przeszły do historii i następne dwa są w opłakanym stanie :cry: Opryskiwałam je już różnymi środkami ale bezskutecznie , to trochę jak walka z wiatrakami i obawiam się ,że wiosną następne dwa przejdą do historii też :cry: Oczywiście możesz się pokusić i posadzić u siebie ale póżniej szkoda patrzeć jak duże drzewo usycha i trzeba je wyciąć :cry: :cry:
Bożenko, z tymi modrzewiami, to może wiosną się namówimy co i kiedy robimy, bo ja swoje też pryskałam, ale chyba za późno. U mnie ochojnik najpierw zaatakował Zwerga, spóźniłam się z opryskiem, bo wysłali mnie do sanatorium i poszło dalej. Mam w parko ogrodzie 8 sztuk i tylko dwa były zdrowe.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gucia - ja już nie wiem co mam z nimi robić :( szkoda mi wycinać bo rosna już ładnych parę lat ale niestety znowu pewnie wiosną coś uschnie :cry: Jeszcze można spróbować wiosną przed pękaniem pąków opryskać może to coś pomoże :?: bo ja swoje pryskałam jak już miały igły i chyba za póżno to było :roll: Zobacz na zdjęciu na pierwszym widać już objawy choroby jest żółty a nie zielony :cry:
Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo ale ze mnie gapa :oops: nie zauważyłam Twojej obecności w moim ogrodzie :cry: Ja też już bym chciała ,żeby było ciepło i nawet bym nie narzekała na ciągłe cięcie trawy( do czasu oczywiście) :D :D
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu nasionka wysiej wiosną do gruntu bezpośrednio -no i czekaj na efekt :D :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kochana, moje też były takie żółte, ale ja bym wiosną jeszcze spróbowała?
A trawniczek masz przepiękny, ale koszenia Ci nie zazdroszczę.
Moje wątki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja sobie też nie zazdroszczę tego koszenia dwa razy w tygodniu :twisted: ale teraz jak nie ma co robić to z przyjemnością bym sobie pobiegała z kosiarką po ogrodzie :cry: a tak to ile razy ja narzekam na ten trawnik ,że za dużo koszenia ,ale tak to już jest latem za dużo do zrobienia a zimą brak zajęcia :roll:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj, dla mnie sadzenie w parko ogrodzie, to też samo życie! Jeszcze często wsiadam na rower i zbieram; korzenie, kamienie, polne rośliny, trawy, a teraz bieda!
Do świąt jakoś zleci, ale jeszcze trzy miesiące trzeba jakoś przeżyć!
Moje wątki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój mąż na mnie mówi ,że jak mam co robić to narzekam , ale jak nie mam to jeszcze gorzej ze mną ;:112 ;:112 ;:112
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Babopielka pisze:Mój mąż na mnie mówi ,że jak mam co robić to narzekam , ale jak nie mam to jeszcze gorzej ze mną ;:112 ;:112 ;:112
Bożenko, chyba nie tylko Ty tak masz :lol:
Wracając do sosny, to chyba jedyne drzewo iglaste, które trudno przesadzać jak już podrośnie, ze względu na długi korzeń palowy i słabe boczne. Mam trochę doświadczenia w przesadzaniu (moze nawet więcej niż trochę, bo od kilkunastu lat wciąż przesadzam coraz większe drzewka i krzewy ;) ) i tylko jeden jałowiec (pierwszy - ok. 1,5m) i jedna sosna mi uschły po przesadzeniu.
Gdybyś zdecydowała się tę sosnę przesadzić, to chyba dobrze by było, gdybyś zaangażowała męża, żeby odkopał cały korzeń - a na pewno będzie głęboko ...Szkoda by była wielka, gdyby się takie piękne drzewko zmarnowało. A pod linią będziesz musiała ją ciąć :(
A miejsce do sadzenia...wiesz, jak patrzę na mój ogródek, to dla mnie to jest bardzo dużo miejsca ;:113 Jak ten teren obsadzisz nowymi roslinami, to będziesz miała mniej do koszenia :D
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Mniej do koszenia ,więcej do pielenia ;:109
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chatte -ja ciągle też coś przesadzam -większość z nas popełnia takie błędy ,że sadzi małe ,no a potem to wszystko sobie rośnie i robi im się za ciasno ,albo chcemy zmienić wygląd jakiejś rabatki to też przesadzamy .ja praktycznie każdej jesieni tylko kopię doły i przesadzam roślinki -oczywiście tu mój szanowny m jest nieodzowny :wink: bo samej to ciężko by było :D Sosnę mieliśmy przesadzać tej jesieni ,ale jakoś tak zeszło ,że nie zdążyliśmy no i bałam sie ,że sie nie przyjmie bo sosny najlepiej nie ruszać jak rośnie :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”