Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

Prawda, ogrod o zmroku wyglada rownie dobrze jak w sloncu. Pieknie wieje tajemniczoscia i spokojem.
Zimno dzisiaj przeokropnie, nawet na obchod nie chce mnie sie wyjsc :roll:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niesamowicie piękny ogród ;:oj
Tak zadbany,kosztował duzo pracy i nakładów finansowych,i checi -rzecz jasna....
pomocników pewnie mialaś Jolu ;:172
Nie moge zamknąć buzi z podziwu ;:oj
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Niesamowicie klimatyczne te mroczne ujęcia ogrodu. Znów oczu nie można oderwać :)
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Jolu ale Ci wszystko szybko rośnie i jakie już masz dorodne kępy ...te hosty łał , floksy też niezłe i prymulki z daleka widać ;:oj
Jak romantycznie tak o wieczornej porze podziwiać widoczki :lol:
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Rzeczywiście ładnie wyglądają rośliny o jasnym zabarwieniu wieczorną porą.
Te belki/czy też podkłady fajnie wkomponowałaś w stworzony krajobraz. podobają mi się.:)
Nie mam takich różnic terenu, ale może pokuszę się kiedyś na płaskim.
Podpowiedź Jolu jak je zabezpieczyć przed wilgocią.
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joluś doradź... czy to imitacji strumienia tzw suchego strumienia mozna uzyc granitowych kostek, czy bedzie to sztucznie wyglądać i trzeba dac jakieś okraglaki, lub łupki?. Mam sporo granitowych kostek i nie bardzo mam pomysła gdzie je wsadzic....
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

:wit Witam

zielonajagoda ... :;230 firmę ... a kto by im zapłacił :?: Firma może i zrobi ale jakie to koszta... A tak sami przez wiele lat mamy zajęcie ... i satysfakcję ;:108 ... "A jak to się robi" :?: To już choroba - tak, tak choroba objawiająca się zachowaniami wymykającymi się spod kontroli ... a jak jesteś uzależniona to ciężko znaleźć sposób , żeby tego nie robić :;230

AGNESS Właśnie kompozycje z sadzonek kupionych cieszą od początku, a na te z własnej uprawy trzeba długo czekać... już pisałam , że moje sadzonki ugotowały się pod folią , a wybór na naszym rynku w tym roku jakiś marny i nie po mojej myśli ;:oj moje donice jeszcze puste ;:223

Aancyk ;:196 bardzo pomocne dla nas są włóknina, kora i żwirek :;230 To po ich zastosowaniu jakoś udaje się utrzymać ład i porządek ;:108 ale jeszcze nie wszędzie - z resztą ogrodu jeszcze walczymy ;:134 po kawałeczku , po kawałeczku...

Jule Wczorajszy wyjazd do pracy rozpoczęłam od... starcia szronu z okien samochodu ;:108 ale na szczęście nie ma strat w ogrodzie. Dzisiejszy poranny obchód po terenie zakończyłam nad kubkiem gorącej herbatki... brrrr jak znowu zimno.

grazynarosa22 Witam w naszym ogrodzie :wit Zgadza się , że wszelakie koszty w prowadzeniu dużego ogrodu są ogromne... kosztuje to wiele wysiłku , zaparcia, chęci i systematycznej pracy ...te finansowe koszta to malutki dodatek do ogrodu :;230

Pomocnikiem moim i budowlańcem jest Adam , a ja jestem jego inspektorem nadzoru i ogrodnikiem :;230

Lukrecja ;:196 fajnie , że tak myślisz ... to bardzo cieszy i dopinguje...

Beata T Jakoś ten czas tak szybko leci , że niektóre moje kępki roślinek mają już po kilkanaście latek ;:108 Ale muszę mieć duże okazy , bo małe gdzieś wciąż się gubią i giną.

ewa_tuli podkłady kolejowe ponoć są najlepiej zaimpregnowanym drewnem i mają bardzo długą żywotność. Nie trzeba ich dodatkowo zabezpieczać ;:108 A dodatkowo mamy je ułożone na żwirku - woda raczej na nich się nie utrzymuje. A co do jasnych roślinek to chciałam w tym roku zrobić wszystkie kompozycje doniczkowe w takich odcieniach ...

emienta ... hmm... znalazłam w necie kilka ścieżek z granitowych kostek i przyszło mi na myśl ..., że taka kręta ścieżynka z wyprofilowanym spadkiem do środka moim zdaniem może pełnić rolę suchego strumienia...a dla złamania granitowej struktury - gdzieniegdzie kilka większych kamoli i głazów na brzegach i w środku strumienia , a na całość "tu i tam" sypnąć troszkę żwiru. Do tego jakieś roślinki, może kładka lub mostek ... moim zdaniem będzie ok ;:215 Pod wszystko oczywiście bym dała włókninę ...

Mam też w planie suchy wodospad ze strumieniem "płynącym" z mojej mokrej skarpy do oczek. Może czasami sam się napełni wodą ?

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Szron u ciebie był :shock: Wspólczuję, że mieszkasz w takim klimacie. U nas stale na plusie, Bogu dzięki. Chowasz na noc do domu donice z jednorocznymi?
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanda7 ... tak Wandziu ... auto miało szybki zaszronione ale roślinki nie ucierpiały. Co do jednorocznych to dopiero dzisiaj zakupiłam takie jak chciałam - w jasnych odcieniach limonkowe, białe, żółte, i niebieskie. To jeszcze zbyt mała ilość do obsadzenia moich ...dziestu ;:oj donic ale coś jeszcze wymyślę...

Dzisiaj ładny dzionek się zapowiada ;:3 zaczynam działać w ogrodzie mam urlop i wielkie plany by upiększyć swój ogród. Wszystko się mocno rozrosło, rośliny zagłuszają siebie wzajemnie. Muszę podciąć iglaczki bo hostą brakuje miejsca, a że rozrosły się tak mocno chyba nie ma już szans , żeby je przesadzić. Część mniejszych funkii już wczoraj przesadziłam , a efekt zadowalający co motywuje do tworzenia dalszych kompozycji ;:108 No i doniczkowe czekają na nową ziemię i wsadzenie. Efekty oczywiście będę uwieczniać na fotkach.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jolu czekam na efekty prac....u mnie ziąb brrrr
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jolu! Przy okazji każdej wizyty w Twoim ogrodzie podziwiam ogrom pracy weń włożonej i perfekcyjną pielęgnację. Jak Ci się udaje utrzymać wszystko w tak doskonałej formie?? (natychmiast ogarniają mnie wyrzuty sumienia z powodu bałaganu u mnie...)
Altana bardzo mi się podoba!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w kolejny chłodny poranek. Na termometrze tylko 5 stopni ;:oj brrr troszeczkę zimno...Poranny obchód po ogrodzie skończył się czerwonym nosem i zmarzniętymi paluszkami. Teraz na rozgrzewkę gorąca kawusia ;:108
W ogrodzie trwa przeprowadzka... wykopuję roślinki , które się rozrosły i zagłuszają się wzajemnie. Organizuję sobie doniczkowy zakątek hostowy. Ceny jednorocznych mnie powaliły , a i wybór jakiś nie po mojej myśli , dlatego w ramach oszczędności donice obsadzę funkiami ;:108

aage Efekty pracy będą jak troszeczkę ogarnę teren...

Tamaryszek ;:196 Dziękuję to bardzo miłe co piszesz... w pielęgnacji pomocne są mi włóknina, żwirek i kora. Różne są zdania i opinie na temat zaścielania włókniny ale moje jest bardzo pozytywne. Przez kilka lat starałam się ogarnąć teren plewieniem i obsypywaniem korą co w naszym przypadku dawało marny efekt... straciłam wiele czasu na ciągłym plewieniu , a końca pielęgnacji ogrodu nie było widać. Od kiedy zastosowałam w ogrodzie włókninę mam dużo czasu na upiększanie swoich zakątków, a motyczki na tak przerobione rabaty nie biorę do ręki :;230 Mam porównanie - skarpka przed altanką nie jest zaścielona , tam jest tylko kora i właśnie tam trzeba wciąż plewić , a do tego przerastają jakieś trzciny czy tataraki ;:134 z którymi muszę walczyć.
Tamaryszek pisze: ... ogarniają mnie wyrzuty sumienia z powodu bałaganu u mnie ...
Twój ogród to dopiero prawdziwe dzieło ogrodnicze ;:108 Ja jestem Twoim ogrodem zachwycona. Pokazujesz cudne, wypieszczone i starannie zaplanowane zakątki...o jakim bałaganie mowa ;:202

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Hosty w donicach pieknie wygladaja ;:108 Tez bym sobie takie zrobila gdybym mogla ale u mnie na tarasie panuje przeokropna palma, to sie nie da niestety.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule na moim tarasie też panuje "przeokropna palma" :;230 zresztą w całym prawie ogrodzie pali słoneczko, bo jakoś moje drzewka słabo rosną . Ale moim hostom jakoś zbytnio to nie przeszkadza może dlatego , że mają mokro?

Pozdrowionka.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to kilka kwitnących:

Obrazek

Obrazek