Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

Gosiu! No tak, ale ze mnie gapa ;:124 :D Już rozumiem, masz rację, to super pomysł i praktyczny!
pluszak73
50p
50p
Od: 18 lut 2014, o 21:19

Post »

A że zapytam ta butelka to podziurawiona ma być Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

pluszak73, zobacz obrazek z linka, który zamieściła Magdalenka kilka postów wyżej - tam jest bardzo ładnie narysowane :)
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

tak tak podziurawiona :) np.gwozdziem wiekszym bardzo ładne dziurki się robią ;:138

-- 21 lut 2014, o 22:05 --

Amanita ten pomysł jest na tyle super, że planuje go jeszcze wprowadzić pod jedne rośliny, które nie lubią "lania po liściach" i korzeniach - pod róże :tan Mam nadzieje, że to pomoże na czarną plamistość ;:306
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wykorzystam ten patent z butelką w tym roku na balkonie i na działeczce . Myślę , ze sprawdzi się rewelacyjnie. Tylko pamiętajcie , zeby nie robić dziurek w dnie :wink:
Aga
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Tak myślę, czy wystarczy tylko jedna butelka pod krzak, bo nie da się wkopać przy samych korzeniach i będzie nawadniana tylko jedna strona a druga zostanie sucha. Wówczas korzenie kierować się będą tylko w stronę wilgotnego podłoża. Wydaje mi się również, że nie musi być wkopywana po samą szyjkę , bo patrząc na wysokość półtoralitrówki , wyszedł by głęboki ten dołek. Może by wkopać ją pod lekkim kątem?
Czy nawadnianie butelkowe/ punktowe/ wystarczy w tunelu? I ta zabawa w napełnianie każdej butelki przy kilkudziesięciu krzakach, przez lejek albo wężem? Mam chęć wypróbować ten sposób i stąd moje pytania.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Grania, druga strona korzeni będzie dostawać wodę od sąsiedniego pomidora, te otwory są zrobione naokoło całej butelki. Też mam zamiar nawadniać tak kilka pomidorów. Porównam z tradycyjnym konewkowym podlewanim. Trzeba chyba będzie zastosować lejek , żeby szybciej szło napełnianie butli. A najlepiej wąż z lejkiem na końcu :D .
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko!

Kilka lat temu też tak zrobiłam pod folią.Tylko,że nie robiłam dziurek i butelkę wkopywałam lekko ukośnie dnem do góry.Oczywiście dno było wycięte.Łatwiej było wlewać wodę do środka.Woda wolniej lub szybciej wsiąkała w ziemię.Trochę to czasu zajmuje.I tak jak piszesz działa z jednej strony.
Więcej już tak nie robiłam.Podlewam konewką całą ziemię.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Ja robiłam podobnie,z tą tylko różnicą,że ucinałam spód butelki i w ogóle jej nie dziurkowałam.Szyjką do ziemi i zakopywałam połowę do 3/4butelki.Łatwo się podlewa prosto z węża i między rzędami jest sucho,więc o wiele mniej chwastów.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Z tymi dziurkami tylko po bokach i szyjką do góry nie jest głupi pomysł, gdyż sącząca się z bocznych dziurek woda do ziemi, zatacza większy krąg niż z wylotu szyjkowego butelki. Przez szyjkę będzie mniejsze parowanie wody niż przez odcięte dno a zarazem mniej wilgoci w tunelu. Jednak przeraża mnie mozolne napełnianie. Już widzę siebie pod krzakami z kwartą, lejącą wodę do butelek w upalne poranki ;:oj Jedynie cienki wąż i powoli sącząca się woda, której też trzeba pilnować. Nie wiadomo do końca z jakim rezultatem bo korzeń pomidora to nie marchewkowy. No nie ma lekko.
Awatar użytkownika
bel_a_6a
100p
100p
Od: 20 lis 2012, o 23:08

Post »

Ja podobnie jak ewa_s robiłam a że sadziłam pomidory 2x1 to przy paliku wkopywałam butelkę dziurkowaną szyjką do ziemi i woda siąkała na boki podlewając obydwa krzaki, tak samo robiłam z ogórkami ale miałam prowadzone na sznurkach,nie musiałam rano biegać albo czekać do wieczora z podlewaniem, w tym roku też będę tak robiła bo mi się to sprawdziło, papryce i bakłażanom też zrobię takie nawadnianie.
Bożena
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zamiast butelki można użyć kawałków rury PCV :D - łatwiej napełnić i można korzystać z nich kilka sezonów .
grymel
50p
50p
Od: 14 lut 2014, o 23:23

Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

Sporo tego u Biksi w tej Serbii!

Wybaczcie, że trochę nie w temacie, ale szukając nazwy odmiany pomidora natrafiłem na taka stronkę Link zmoderowano. . Może się komuś przyda, bo jednak na stronce tej jest sporo fotografii odmian pomidorów i to raczej owych "nowości".

Niestety ja nie znalazłem odmiany szukanego pomidora. Był czerwony, duży, średnio spłaszczony i bardzo gęsto żebrowany. Nieco przypominał tego accordion'a ze zdjęcia Biksi, ale miał znacznie więcej płytszych i regularnej szerokości żeber. Robił wrażenie swym niepospolitym wyglądem.
Nasiona wydłubałem z kupionych na tacce w Tesco, wiec pochodzą raczej z importu. A że Tesco realizuje duże zamówienia to i dostawcy są duzi, więc cała szklarnia raczej w jednej odmianie była. Chyba można liczyć na dość wierne przekazanie cech macierzystych. Latem zobaczymy. A może ktoś zna tę odmianę z Tesco?
Awatar użytkownika
biksi
100p
100p
Od: 6 mar 2011, o 23:16

Re: Opisy odmian pomidorów +foto-wybieramy na następny sezon

Post »

Pomidor, że wygląda acordion można costoluto Fiorentino lub
costoluto Genovese
grymel
50p
50p
Od: 14 lut 2014, o 23:23

Post »

Biksi - chyba masz rację!

Wszedłem na gazetkę z Tesco i ta odmiana wygląda tak :Obrazek
Obie odmiany są dość podobne ( tu linki - http://corpoaef.wordpress.com/2013/09/0 ... iorentino/ , http://www.gardeningdirect.co.uk/heirlo ... aign=88039 ). Jedno co je łączy to te gęste żebrowanie.
Pomogłaś ;:138 - dzięki! ;:180
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”