Szeflera - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
Aneta_14
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sie 2024, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szeflera - choroby i szkodniki

Post »

Drodzy, na młodych liściach szeflery pojawiły się plamy. Powoli opadają jej listki. Plamki są tylko na młodych liściach. Macie pomysł, jak z tym walczyć?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mamy wróżyć z fusów?

Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, od podłoża, stanowiska, podlewania, czy doniczka wsadzona do ciasnej osłonki czy stoi na podstawce, etc.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Annita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2025, o 12:56

Szeflera - choroby i szkodniki

Post »

Dzień dobry
Proszę o podpowiedź, co dzieje się z szeflerą. Nie chcę jej stracić, a już nie wiem, co robić. Mam ją od czterech lat. Z małej sadzonki wyrosła na 1,60m, od dwóch lat kwitnie,więc stanowisko jej pasuje.
I nagle w trakcie kwitnienia zaczęły żółknąć i opadać liście. Masowo. Podlewam jak zwykle, gdy wyschnie góra. Możliwe,ze jakiś błąd w nawożeniu. Problem polega na tym,że nie mogłam znaleźć info, jak pięlęgnować roślinę w trakcie kwitnienia. A może co innego jest przyczyną?
Będę wdzięczna za pomoc

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co ma piernik do wiatraka, pielęgnacja do kwitnienia? To nie są rośliny ogrodowe.
Traktujesz je tak samo czy kwitną czy nie.
Ponadto kwitnienie nie musi oznaczać, że roślinie warunki uprawy odpowiadają, to błędne myślenie.

Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, stanowisko widzę, ale podłoże, jaki skład, podlewanie jak często.
Doniczka nie jest za duża względem bryły korzeniowej? Kiedy była przesadzana, o ile była większa od niej?

Czym dokładnie nawozisz i jak często?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Annita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Podłoże to ziemia uniwersalna z domieszką żwiru.
Przesadzana była wiosną, od początku idzie mocno w bryłę korzeniową,zaczynam się obawiać, gdzie ja kolejne doniczki znajdę. Przesadzam ją w takie doniczki, by między bryłą a rantem mniej więcej zmieścił się kciuk.
Podlewam, gdy ziemia jest sucha do głębokości ok 5 cm.
Do nawożenia stosuję florovit, uniwersalny. Latem co 2-3 tygodnie, zimą daję jej spokój, może to jest przyczyna.
Do tej pory wszystko było w porządku, roślinka rosła jak na drożdżach, czasem przy zmianie sezonu parę liści opadło, ale bez dramatu. Teraz dramat jest i nie zauważyłam, co mogło się stać.
Dziękuję za szybki odzew
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok., to nie są rośliny ogrodowe, a roślina tropikalna, nawozisz przez cały rok. W okresie wiosna lato co około 2 tygodnie, w okresie jesienno zimowym raz w miesiącu, podczas kwitnienia co około 3 tygodnie.
Przesuń też bliżej środka okna żeby dostawała maksimum światła. Możesz też ją doświetlać w okresie jesienno zimowym (około 10 - 12 godzin dziennie) to wtedy może minimalnie gubić liście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Annita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzień dobry, przesunęłam ją tak, by stała w świetle okna i nawiozłam. Teraz sobie skojarzyłam, że przed świętami postawiłam obok niej inną sporą roślinę, bo potrzebowałam miejsca na choinkę. Zima ponura, moze faktycznie miała za mało światła.
Dziękuję za cenne rady. Będę pamiętać o nawożeniu przez cały rok.
Póki co kolejne liście nie żółkną. Oby tak dalej.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, Szeflera m.in. tak reaguje na niedobory światła, zwłaszcza variegata.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Virtu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2024, o 14:42

Post »

Dzień dobry
Proszę o pomoc w diagnozie, co się dzieje z moją roślinką. Cały zeszły rok ładnie rosła i wypuszczała dużo nowych liści, jednak w zimie zauważyłam, że najmłodsze listki są blade i oklapnięte, a nowe pędy w pewnym momencie obumarły i pokryły się jakąś cieczą. Pomyślałam, że może za dużo podlewałam, więc zaczęłam podlewać tylko kiedy ziemia mocno przeschnie, około raz na tydzień, ale z biegiem czasu pojawiły się nowe objawy. Pod spodem najmłodszych liści pojawił się biały szorstki osad i jakieś kreseczki, które nie wydają się poruszać, więc nie wiem czy to szkodniki? Jeden najmłodszy liść zaczął obsychać na końcach, reszta na razie wygląda normalnie.
Załączam zdjęcia pacjenta
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wciornastki. Dokładny oprysk Mospilanem, powtórz po tygodniu czasu i jeszcze raz po kolejnym.

Oprysk robisz wszystkim roślinom.

Przed opryskiem chemią, dobrze jest po zabezpieczeniu podłoża wsadzając doniczkę do worka foliowego zrobić porządny prysznic pod bieżącą wodą.
Możesz to zrobić zanim kupisz Mospilan - na Allegro, bo stacjonarnie możesz nie dostać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Virtu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2024, o 14:42

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź, zrobię jej prysznic już dzisiaj i zamawiam Mospilan.
Annita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

I znów kłopot

Post »

Nie tak dawno prosiłam o radę w związku z podupadającą szeflerą. Przestawiłam, nawiozłam, wydawało się,że będzie dobrze. Pojawiły się nowe listki i klops. Marnieją. Pojawiają się na nich czerwone plamki i zaczynają się zwieszać. Niepożądanych gości nie zauważyłam. Wcześniej też tak nie bywało. Cóż to znowu jest? Dziękuję za poradę
Obrazek

Obrazek

Znalazłam na jednym z nielicznych liści
Obrazek
zucha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2025, o 14:21

Post »

Dzień dobry, coś takiego na liściach od spodu. Doradzi ktoś co to jest i czym to zwalczyć ? Były już prysznice i ręczne usuwanie tego ale ciągle wraca
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tarczniki. Oprysk Mospilanem, powtórz po tygodniu czasu.
Na szkodniki używa się chemii, a nie samej wody.... 🤦
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Vadari
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2025, o 04:00

Post »

Dzień dobry, proszę o pomoc w identyfikacji choroby mojej szeflery. Szeflera wys.ok 2.5 metra, stoi w oknie narożnym osłoniętym żaluzjami drewnianymi. Rośnie w donicy w duzej osłonce plastikowej.

Takie plamki zauważyłam na spodzie liści, na razie występują na ok 4 listkach, reszta wygląda ok.

Proszę o pomoc, nie chce stracić tego pięknego kwiatu

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”