ABC- cebula z nasion,rozsada cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ABC- cebula z nasion,rozsada cz.3

Post »

Myślałam , że cebula na której zaczyna zasychać łuska jest już dojrzała do zbioru
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Objawem dojrzewania jest zwiotczenie szyjki liściowej, załamanie się szczypioru i wytworzenie suchej łuski okrywającej (2-3 warstwy). Wtedy składniki pokarmowe wytworzone w liściach są przenoszone do cebul co powoduje ich szybkie powiększanie. Dużym błędem jest mechaniczne załamywanie szczypioru. :wit
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Mam pytanie dotyczące cebuli tzw. rodzinnej.Na wiosnę dostałam kilkanaście cebulek.Posadziłam,przyjęła się i "urodziła naokoło siebie nastepne.Szczypiorek cienki i smaczny.Teraz już szczypior zesechł.Pewnie to wina wysokiej temperatury.Powinna mieć cebulki o wiele większe.Czy jak wsadzę pojedyncze cebulki do ziemi nie zmarnują się? Czy może wybiją w kwiatostan?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie ta cebula kwitła na wiosnę gdy sadziłam ją jesienią .
W sezonie letnim sadziłam ją w różnych terminach i nie zakwitała .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Na działce u Teścia Exhibition rośnie pojedynczo i w większych niż u mnie odstępach. Cebule są sporo większe od moich ale ja wolę takie po 150-250 g a nie po 500-800g.
U Teścia.
Obrazek
U mnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

anulab ;:180

Dzięki za szybką odpowiedź.

Chyba zaryzykuję i jutro posadzę.Zwłaszcza,że ziemia "dostąpiła zaszczytu" w postaci solidnej dawki z nieba.Kępki te,które były płytko łatwo wychodzą z ziemi i cebulki nie mają korzonków.Natomiast te głębiej już mają spore korzonki.
Być może uda się dochować większych cebul.

Pozdrawiam Maria.
rambobambo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2024, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.Chcialem się zapytać o alternarioze cebuli . Zauważyłem że się pojawiła .Cebulę mam już dużą i szczypior powoli się załamuje więc niedługo zbiory.Czy walczyć jeszcze z tą chorobą czy odpuścić? Czy cebula zebrana z tą chorobą będzie się normalnie przechowywać?
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Moja cebula z dymki rosła bardzo pięknie, a tu masz! już załamuje szczypior mimo że ma zaledwie ok 4 cm średnicy. Koszmarny klimat!
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W jaki sposób zbieracie cebule ? W zeszłym roku od razu po zbiorze zaczęła mi się psuć. Szczypior mam już w większości pozasychany. Niestety, ale zaczął usychać od góry zanim się załamał. Cebule mimo wszystko duże i smaczne. Jak teraz prawidłowo postąpić ? Wyrwać i pozostawić do całkowitego wyschnięcia szczypioru ? A może wyrwać i od razu obciąć szczypior ? Wyrwane cebule zostawić na ogródku okrywając folią przed deszczem ? Czy od razu przenieść pod dach ? Pod dach nie bardzo mam gdzie, ale w tunelu foliowym jest sporo miejsca. Mógłbym luźno zapakować w skrzyneczki tak by miały przewiewnie.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Ja szczypioru nie obrywam, rozsypuję cebule w chłodnym miejscu pod dachem, najczęściej w stodole. W tunelu może być zbyt wysoka temperatura.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ja swoje cebule trzymam w ażurowych skrzynkach i trzymam po dachem werandy altanki.
Muszę część pokroić i zamrozić bo nie zjemy na bieżąco.
W gruncie jeszcze mam trochę cebuli z rozsady, ale muszę już ją wyrwać bo czas najwyższy
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Żeby można było cebulę spakować w skrzynki musi być wysuszona.
Ja po wyrwaniu obcinam szczypior i rozkładam jedną warstwą w ciepłym, przewiewnym miejscu.
Workuję po dłuższym czasie, często dopiero przed zimą.
Mimo kiepskich warunków cebula przechowuje mi się dobrze, do dziś mam końcówkę z poprzedniego sezonu, której nie zdążyłem zużyć, ale oczywiście w kuchni schodzi świeża.
Najważniejsze, to dobrze wysuszyć. ;:108
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Ok dzięki. Cebulę zebrałem przed deszczem. Część że szczypiorem, a część bez bo był już zaschnięty. Cebula jednak trafiła do folii. Rozłożyłem jedną warstwę. Na razie upałów nie zapowiadają. Tak sobie myślę, że ludzie trzymają cebulę na strychu, gdzie temperatura w upalne dni jest wysoka. Co może jej się stać we folii ?
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maraga pisze: 14 lip 2024, o 08:00 Mam pytanie dotyczące cebuli tzw. rodzinnej.Na wiosnę dostałam kilkanaście cebulek.Posadziłam,przyjęła się i "urodziła naokoło siebie nastepne.Szczypiorek cienki i smaczny.Teraz już szczypior zesechł.Pewnie to wina wysokiej temperatury.Powinna mieć cebulki o wiele większe.Czy jak wsadzę pojedyncze cebulki do ziemi nie zmarnują się? Czy może wybiją w kwiatostan?
I co zrobiłaś z tą cebulką? Ja znalazłam w ogródku kępkę jakiegoś cienkiego szczypiorku. Rozsadziłam, rozrosło się, ściełam wszystko, odrosło, ściełam znowu i przesadziłam do doniczki, znowu odrasta. Chętnie bym jakoś przechowała na przyszły rok.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jaki to szczypior , taki bardzo bardzo cienki ? Mam w ogrodzie właśnie coś takiego i traktuję go jak chwast a on ciągle
gdzieś odrasta .
Szczypior dobrze zimuje . Prze zimą można wykopać kępki , nawet delikatnie przesuszyć i wykorzystywać do domowej uprawy .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”