ABC- cebula z nasion,rozsada cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z nasion,rozsada cz.3
Myślałam , że cebula na której zaczyna zasychać łuska jest już dojrzała do zbioru
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Objawem dojrzewania jest zwiotczenie szyjki liściowej, załamanie się szczypioru i wytworzenie suchej łuski okrywającej (2-3 warstwy). Wtedy składniki pokarmowe wytworzone w liściach są przenoszone do cebul co powoduje ich szybkie powiększanie. Dużym błędem jest mechaniczne załamywanie szczypioru. 

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Mam pytanie dotyczące cebuli tzw. rodzinnej.Na wiosnę dostałam kilkanaście cebulek.Posadziłam,przyjęła się i "urodziła naokoło siebie nastepne.Szczypiorek cienki i smaczny.Teraz już szczypior zesechł.Pewnie to wina wysokiej temperatury.Powinna mieć cebulki o wiele większe.Czy jak wsadzę pojedyncze cebulki do ziemi nie zmarnują się? Czy może wybiją w kwiatostan?
-
U mnie ta cebula kwitła na wiosnę gdy sadziłam ją jesienią .
W sezonie letnim sadziłam ją w różnych terminach i nie zakwitała .
W sezonie letnim sadziłam ją w różnych terminach i nie zakwitała .
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
anulab
Dzięki za szybką odpowiedź.
Chyba zaryzykuję i jutro posadzę.Zwłaszcza,że ziemia "dostąpiła zaszczytu" w postaci solidnej dawki z nieba.Kępki te,które były płytko łatwo wychodzą z ziemi i cebulki nie mają korzonków.Natomiast te głębiej już mają spore korzonki.
Być może uda się dochować większych cebul.
Pozdrawiam Maria.

Dzięki za szybką odpowiedź.
Chyba zaryzykuję i jutro posadzę.Zwłaszcza,że ziemia "dostąpiła zaszczytu" w postaci solidnej dawki z nieba.Kępki te,które były płytko łatwo wychodzą z ziemi i cebulki nie mają korzonków.Natomiast te głębiej już mają spore korzonki.
Być może uda się dochować większych cebul.
Pozdrawiam Maria.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 cze 2024, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.Chcialem się zapytać o alternarioze cebuli . Zauważyłem że się pojawiła .Cebulę mam już dużą i szczypior powoli się załamuje więc niedługo zbiory.Czy walczyć jeszcze z tą chorobą czy odpuścić? Czy cebula zebrana z tą chorobą będzie się normalnie przechowywać?
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Moja cebula z dymki rosła bardzo pięknie, a tu masz! już załamuje szczypior mimo że ma zaledwie ok 4 cm średnicy. Koszmarny klimat!
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W jaki sposób zbieracie cebule ? W zeszłym roku od razu po zbiorze zaczęła mi się psuć. Szczypior mam już w większości pozasychany. Niestety, ale zaczął usychać od góry zanim się załamał. Cebule mimo wszystko duże i smaczne. Jak teraz prawidłowo postąpić ? Wyrwać i pozostawić do całkowitego wyschnięcia szczypioru ? A może wyrwać i od razu obciąć szczypior ? Wyrwane cebule zostawić na ogródku okrywając folią przed deszczem ? Czy od razu przenieść pod dach ? Pod dach nie bardzo mam gdzie, ale w tunelu foliowym jest sporo miejsca. Mógłbym luźno zapakować w skrzyneczki tak by miały przewiewnie.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Ja szczypioru nie obrywam, rozsypuję cebule w chłodnym miejscu pod dachem, najczęściej w stodole. W tunelu może być zbyt wysoka temperatura.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja swoje cebule trzymam w ażurowych skrzynkach i trzymam po dachem werandy altanki.
Muszę część pokroić i zamrozić bo nie zjemy na bieżąco.
W gruncie jeszcze mam trochę cebuli z rozsady, ale muszę już ją wyrwać bo czas najwyższy
Muszę część pokroić i zamrozić bo nie zjemy na bieżąco.
W gruncie jeszcze mam trochę cebuli z rozsady, ale muszę już ją wyrwać bo czas najwyższy
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Żeby można było cebulę spakować w skrzynki musi być wysuszona.
Ja po wyrwaniu obcinam szczypior i rozkładam jedną warstwą w ciepłym, przewiewnym miejscu.
Workuję po dłuższym czasie, często dopiero przed zimą.
Mimo kiepskich warunków cebula przechowuje mi się dobrze, do dziś mam końcówkę z poprzedniego sezonu, której nie zdążyłem zużyć, ale oczywiście w kuchni schodzi świeża.
Najważniejsze, to dobrze wysuszyć.
Ja po wyrwaniu obcinam szczypior i rozkładam jedną warstwą w ciepłym, przewiewnym miejscu.
Workuję po dłuższym czasie, często dopiero przed zimą.
Mimo kiepskich warunków cebula przechowuje mi się dobrze, do dziś mam końcówkę z poprzedniego sezonu, której nie zdążyłem zużyć, ale oczywiście w kuchni schodzi świeża.
Najważniejsze, to dobrze wysuszyć.

Pozdrawiam, Jacek
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Ok dzięki. Cebulę zebrałem przed deszczem. Część że szczypiorem, a część bez bo był już zaschnięty. Cebula jednak trafiła do folii. Rozłożyłem jedną warstwę. Na razie upałów nie zapowiadają. Tak sobie myślę, że ludzie trzymają cebulę na strychu, gdzie temperatura w upalne dni jest wysoka. Co może jej się stać we folii ?
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I co zrobiłaś z tą cebulką? Ja znalazłam w ogródku kępkę jakiegoś cienkiego szczypiorku. Rozsadziłam, rozrosło się, ściełam wszystko, odrosło, ściełam znowu i przesadziłam do doniczki, znowu odrasta. Chętnie bym jakoś przechowała na przyszły rok.Maraga pisze: ↑14 lip 2024, o 08:00 Mam pytanie dotyczące cebuli tzw. rodzinnej.Na wiosnę dostałam kilkanaście cebulek.Posadziłam,przyjęła się i "urodziła naokoło siebie nastepne.Szczypiorek cienki i smaczny.Teraz już szczypior zesechł.Pewnie to wina wysokiej temperatury.Powinna mieć cebulki o wiele większe.Czy jak wsadzę pojedyncze cebulki do ziemi nie zmarnują się? Czy może wybiją w kwiatostan?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
A jaki to szczypior , taki bardzo bardzo cienki ? Mam w ogrodzie właśnie coś takiego i traktuję go jak chwast a on ciągle
gdzieś odrasta .
Szczypior dobrze zimuje . Prze zimą można wykopać kępki , nawet delikatnie przesuszyć i wykorzystywać do domowej uprawy .
gdzieś odrasta .
Szczypior dobrze zimuje . Prze zimą można wykopać kępki , nawet delikatnie przesuszyć i wykorzystywać do domowej uprawy .